Врятуйте «Дім з кришталевими вікнами»,- просить Муніципальна...

19 квітня в приміщенні Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського з нагоди «Року культурної спадщини в Європі» відбувся круглий стіл на тему: «Збереження архітектурного ансамблю: «Будинку з кришталевими вікнами» за адресою Українська,22.
 
Враховуючи те, що 18 квітня світова спільнота відзначала Міжнародний День пам’ятників та історичних місць, було запрошено до обговорення актуальної теми в День пам'яток історії та культури (що відзначається в Україні) чиновників міської ради, які опікуються даними питаннями та журналістів.

Працівниками Муніципальної книгозбірні було підготовлено відеоматеріали, які продемонстрували присутнім вагомість та значимість «Будинку з кришталевими вікнами» для громади міста. Адже вілла разом із брамою, садом та огорожею являють собою архітектурний ансамбль , який був збудований  ще в кінці ХІХ століття в стилі сецесії та добудований в міжвоєнний період в розкішному стилі ард-деко. Будинок наразі є пам’яткою архітектури місцевого значення, улюбленим місцем кінорежисерів і об’єктом туристичних маршрутів. Після входження Резиденції буковинських митрополитів до спадщини ЮНЕСКО він опинився в заповідній буферній зоні і є окрасою історичного середмістя старих Чернівців, але нині потребує реставраційних робіт та поточних ремонтів. Попри те, що споруда потребує відновлення фасаду та кованої решітки навколо скверу, у дворі будинку в жалюгідному стані знаходяться підпірна стінка та зруйновані сходи, що ведуть у дворик. Поруч із ними огорожа з величезною дірою, а під стінами будинку - провалля…
 
 
 
 
У 2009 році ЖРЕП № 9 у дворі будинку за адресою вул. Українська, 22, де нині функціонує Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського, проводив ремонтні роботи. Тоді через несправність ринв стічні води потрапляли в підвал і підтоплювали приміщення. Ремонтники частково замінили труби під землею… Але нині у тих місцях почало просідати асфальтове покриття і утворилася чимала яма, яку наразі доводиться закидати гіллям, щоб туди не потрапила чиясь дитина. Дорослих і малих відвідувачів у садочку вистачає, як зрештою і собак, яких вигулюють від ранку до вечора мешканці прилеглих вулиць.
 
  
 

Тому в такий знаковий день між учасниками круглого столу зав’язалась дискусія навколо вирішення нагальних проблемних питань, що виникли у цієї споруди. Ініціювали дискусію керівництво Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, яка займає перший поверх будівлі та газети « Буковина», яка орендує її другий поверх.

Юлія Сафтенко - начальник управління культури Чернівецької міської ради звернулась до представників Департаменту містобудівного комплексу та земельних відносин за роз’ясненням механізму виділення коштів на реставрацію та на ремонтні роботи для будівлі. Наталія Івончак - начальник економіко – виробничого відділу Департаменту та спеціаліст відділу охорони культурної спадщини Чернівецької міської ради - Мар’яна Михайлюк рекомендували ініціаторам круглого столу звернутись до Муніципалітету  щодо виділення коштів на поточні ремонти. Та пояснили, що оскільки будівля відноситься до пам’яток культурної спадщини, то виконання реставраційних робіт може проводитись згідно чинного законодавства лише на підставі розробленої науково - проектної документації та дозвільних документів. На місцевому рівні, без іногородніх проектних інститутів та столичної експертизи, це не зробити. На превеликий жаль місто немає своїх ні проектних структур такого рівня, ні профільних реставраційних майстерень. Тому Департамент може виступити замовником цих робіт лише за наявності коштів. Нині справа за рішенням мера та депутатів. Чи зможуть вони з бюджету міста виділити іногороднім структурам чималі кошти, чи будуть шукати інші шляхи вирішення проблеми? Адже лише на проектну документацію будівлі, за словами фахівців, потрібно орієнтовно 200  тисяч гривень…
 
Квітень має визначити долю Вілли Фішерів:

«
З метою можливості фінансування проектних робіт на реставрацію будівлі на квітневу сесію Чернівецької міськради департаментом підготовлено проект рішення щодо включення до цільової Програми будівництва об’єктів житла і соціальної сфери в місті Чернівцях на 2017 – 2020 роки «Сучасне місто» об’єкту «Реставрація будівлі на вул. Українській ,22», передбачивши потребу в коштах на 2018 рік для виготовлення науково - проектної документації»,- таку відповідь отримала Муніципальна бібліотека ім. А.Добрянського з Департаменту на своє звернення.
                                                                                                                                            

Варто додати до вищесказаного, що в період відродження нації, коли Україна вливається в родину європейських країн, особливої уваги набуває і справа цивілізованого, шанобливого ставлення до історичних місць, архітектурної спадщини, культурних осередків, яким в Чернівцях є «Будинок з кришталевими вікнами» за адресою Українська,22.

Про Віллу Фішерів якось чудово висловився наш політолог Ігор Буркут:

«…Будинок має виразне індивідуальне обличчя, і то не лише через архітектурну своєрідність самої будівлі. Вілла має власну ауру…в старому будинку, де зайняті своїми справами журналісти «Буковини» і співробітники муніципальної бібліотеки, постійно панує приємна атмосфера затишку і спокою. Її випромінюють і книги Анатолія Добрянського, і дух тих провідних співробітників «Буковини», теплі спогади про яких зберігає багато чернівчан».

  Не зайвим буде нагадати, що в цьому приміщенні з 1940 року знаходиться редакція  газети «Буковина».Р
едактор газети Кузьма Демочко зробив редакцію і цю будівлю центром мистецького життя міста і краю. Нині естафету цих традицій продовжує Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського. Тому історія цієї вілли з її архітектурним ансамблем може слугувати ще довго вдячним об’єктом пошуків і несподіваних знахідок як для істориків архітектури, так і для дослідників історії культури та мистецтва нашого міста.

                                                                                    Підготувала Галина Мурмилюк