Культпростір Чернівців

У Ратуші презентували інтерактивне видання «Наші Чернівці» - путівник, над яким працювали відомий в місті архівіст Марія Никирса і журналістка Анастасія Сєрікова. Книга з історичними фактами та художніми світлинами найулюбленіших місць чернівчан і гостей міста побачила світ у видавництві «Букрек». Вона вийшла накладом 1500 примірників. Про таємниці старого міста над Прутом читайте в книзі та на сторінках газети «Чернівці».

Наталія Фещук. «Екскурсія містом – з новим путівником// Чернівці. – 2018.– 26 квітня. №17. – С. 10

Буковинець Андрій Рибачук – у фіналі «Голосу країни». За свій виступ він отримав від зіркового тренера, Тіни Кароль, 49 відсотків голосів і похвалу. А співачка Джамала назвала тембр голосу Рибачука «унікальним», - пише газета «Молодий буковинець». Як реагує Глибоччина на перемогу свого земляка та що про це говорять батьки Андрія читайте на сторінках газети.

Ліліана Іонашку. «Ти заспівав ідеально чисто» // Молодий буковинець. 2018. – 26 квітня. №33. – С. 13

Першою сценою переможця телевізійного шоу «Голос країни» була сцена церковна, пише газета «Погляд» про нашого земляка з Червоної Діброви Глибоцького району.

Ольга Шупеня. « …я просто зцілюю іх своїм співом» // Погляд. – 2018. – 26 квітня.- №17. – С.13

Уже традиційно туристичний сезон на Буковині відкрився фестивалем в Центральному парку культури та відпочинку ім. Т.Г. Шевченка. До цього заходу долучилися представники туристичного бізнесу міст Західної України та Сучави ( Румунія). Такий туристичний фестиваль у Чернівцях проводиться вже 13 раз. Чим він був цікавий цьогоріч дізнавайтесь зі шпальт газети «Чернівці».

Антоніна Бабчук. « В Україні є на що подивитися!» // Чернівці. – 2018.– 26 квітня. №17. – С. 10

15 років тому відійшов у вічність автор легендарної пісні «Черемшина» Василь Михайлюк. Пісня нашого земляка із Вижничини була визнана найпопулярнішою піснею у світі, адже її співали в Канаді і Японії, США і Франції , в Індії і в Польщі. Про цей феномен Михайлюка читайте на шпальтах газети.

Надія Будна .«Черемшину» співали і в Канаді, і в Японії // Молодий буковинець. 2018. – 27-28 квітня. №34. – С. 18

25 квітня на території ЧНУ відбувся нічний концерт, на який завітали навіть гості з Китаю.

Ліліана Іонашку. «Це було круто» // Молодий буковинець. 2018. – 27-28 квітня. №34. – С. 11

175 років тому був закладений фундамент Чернівецької міської ратуші. Ця споруда належить до найстаріших будівель міста і є пам’яткою державного значення.

Надія Будна. Вклали золоті дукати і звернення до нащадків // Молодий буковинець. 2018. – 26 квітня. №33. – С. 13

Нещодавно наша землячка, народна артистка України Лілія Сандулеса відзначила свій 60 річний ювілей. За філіжанкою кави співачка повідала журналісту таємниці свого столичного життя. Далі читайте на сторінках преси.

Андрій Романцов. Лідія Сандулеса: « У нас у Маршинцях, особлива аура…»// Буковина. – 2018. – 27 квітня . №17. – С. 4.

В Чернівецькому університеті у Мармуровій залі відбулось відкриття дев’ятого Міжнародного вокально - хорового конкурсу - фестивалю пам’яті Леоніда Каденюка. Цей захід зібрав понад 800 виконавців із шести країн світу.

Людмила Черняк. «Хай пісня скликає друзів»// Буковина. – 2018. – 27 квітня . №17. – С. 4.

Під назвою «Сила кольору – сила життя» звітує у Художньому музеї дитяча студія «Маестро», якою керує чернівецька художниця Наталія Барановська.

Лариса Хомич. Наталія Барановська: «У студійцях «Маестро» отримала для себе безліч учителів – у мистецтві й по життю» // Версії. – 2018. – 26 квітня.- №17. – С.6-7.

Про чернівецького хлопця Володю Івасюка, який не складав пісень про "ударників соцзмагань", а писав пісні про кохання та Україну. Спогади та роздуми на цю тему читайте на сторінках «Версій».

24 квітня 1979 року зник Володимир Івасюк// Версії. – 2018. – 26 квітня.-
№17. – С.6-7.

Неля Коротчук «Про світле-світле щось спитав мене ваш погляд»:Вчитуючись у лірику Віталія Колодія.// Відродження.- 2018. – 13-26 квітня .- №9.- с.11

«Упродовж століть українці були бездержавними. Сучасне покоління нерідко задає питання: чому сусідні народи створювали власні держави і зберігали їх , а наші предки раптом свою державу втратили. Адже колись мали могутню Київську Русь, котра розпалась на окремі князівства, а згодом її поглинули сусідні народи», - пише Ігор Буркут на сторінках «Версій» і дає відповіді на це непросте запитання - «чому?».

Ігор Буркут. Легко втратити державність// Версії. – 2018. – 26 квітня.- №17. – С.8.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото: https://bukovyna.tv/u-chernivtsyah-prezentuvaly-interaktyvnyj-putivnyk-dlya-turystiv/

                                                                       Підготувала Галина Мурмилюк