НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Пропонуємо Вашій увазі чергові книжкові новинки, серед яких є і переклади художніх творів, і есеї, і навіть монографічне видання. Але так, чи інакше, всі вони певним чином торкаються окремих граней нашого непростого життя, тому мають бути Вам цікавими.

 

Клейтон Крістенсен,Карен Діллон, Джеймс Олворт. Як ви збудуєте своє життя? / переклад з англ. Ольги Любарської - Львів: Видавництво Старого Лева, 2017.- 192с. (Серія книг Non-fiction)

Ця книжка – спроба крізь призму бізнес-ідей показати можливості для досягнення цілей, які ставить перед собою кожна людина: побудова кар’єри, щасливі сімейні стосунки, гармонійне виховання дітей. Автори не обмежуються загальними теоріями, а на конкретних прикладах розглядають стратегії для досягнення успіху. «Як ви збудуєте своє життя?» − книжка для тих, хто хоче знайти відповідь на важливі життєві питання та готовий брати на себе відповідальність за отримані результати.

Відгуки читачів свідчать, про те,
 що  книга є ефективною в роботі та в сім'ї, вона  змушує  людину задуматись   про свою роль "працівника", "батька" чи "матері" для своїх дітей.
 
 

Мирослав Савчин. Здатності особистості: монографія.- К,: ВЦ «Академія», 2016.- 288с.- (Серія «Монограф»).

Дана монографія українського вченого Мирослава Савчина була знаковою подією не лише в науковому житті доктора психологічних наук, який нині працює у Дрогобицькому державному педагогічному університеті ім. І.Франка, вона була презентована на парламентських читаннях в залі Верховної Ради України. Тому, що сучасна психологічна теорія, психологічна освіта, психологічна, освітня, медична, управлінська, юридична й інші практики сьогодні потребують цілісного уявлення про внутрішній світ людини та її особистість. У монографії «Здатності особистості» вченим запропоновано аналіз теоретико-методологічних основ дослідження системи основних здатностей особистості та їх цілісну характеристику в межах різних наукових парадигм психології, особливо — духовної.
Основні наукові інтереси Мирослава Савчина це - психологія особистості, психологія відповідальності, психологія моральності та духовності особистості, психологія навчання та ін.

Монографія «Здатності особистості» розкриває стан і властивості внутрішнього світу людини, її змісту, призначення та ролі в житті і може відповісти на питання: На що здатна особистість у плані духовного буття? Як знайти шлях до досягнення душевної гармонії? Чому духовне Я в особливий спосіб засвідчує моральний обов’язок людини?

Книга адресована науковцям, викладачам та студентам вишів, а також всім, хто використовує психологічні знання у різних сферах життя людини.


 
 
Володимир Єрмоленко. Далекі близькі: есеї з філософії та літератури.- Львів:Видавництво Старого Лева, 2017.- 292с.

Дана книга є виданням, яке стартувало через книжковий Арсенал в розділі «Новинки публіцистики та есеїстки». Автор книги - Володимир Єрмоленко відомий український філософ, автор багатьох статей. Його "Далекі близькі" - це збірка есеїв про дванадцять відомих особистостей, а зокрема про Жан-Жака Руссо, Джакомо Казанову, Франца Месмера, Ернста Гофмана, Жуля Мішле, Гюстава Флобера, Сабіни Шпільрейн, Ромена Гарі, Ролана Барта, Жака Дерріда, Сьюзен Зонтаг, Мішель Турньє. Всі вони – важливі західні автори. Кожен з есеїв нагадує своєрідну мандрівку їхніми творами, прочитаними текстами та фрагментами біографій цих людей. Однак Володимира Єрмоленка, як науковця, цікавить ірраціональна частина їхньої творчості,те, що можна відчути та усвідомити, читаючи цих «дванадцять апостолів любові». Автор видання вчить книги читати серцем,як робить це сам, знаходити в текстах,   перш за все, зерно емоції і любові.
В анотації до книги видавець теж звертає на це увагу : «Володимир Єрмоленко концентрується на тих речах, що лишаються невидимі… Він читає не лише великі програмні тексти, але і те, що лишається поза списками літератури. Його коло читання – це ще й читання людини, котра володіє іноземними мовами, тому інтелектуальний горизонт виходить ширшим, а перспектива – глибшою, ніж це зазвичай буває в тих, хто читає перекладну гуманітаристику."Далекі близькі" - дуже особливий текстовий простір. Він схожий на своєрідне "запрошення до подорожі". Як мінімум, ним варто скористатися для розширення власного списку літератури».

 
Інграм Бергман. Довірливі розмови: Роман /переклад із швецької Софії Волковецької.- Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.- 155с.

Автор пропонованої книги швецький письменник і режисер театру та кіно, сценарист, який написав сценарії і здійснив постановки понад шістдесяти художніх та документальних фільмів. Власне, ця його професійна діяльність,мабуть  вплинула на те, що у новій книзі автор дивує читача дуже детальним описом подій і діалогів своїх героїв, створюючи перед очима яскраву картину стосунків, змушуючи читача мимоволі бути свідком довірливих розмов.
Книга уявляє собою майже 160 сторінок подружніх  діалогів. Зміст її дуже простий:
- Перша розмова
- Друга розмова
- Третя розмова
- Четверта розмова
- П'ята розмова
- Епілог-пролог.
П’ять розмов нагадують постановку театральних сцен, де автор спершу подає опис оточення, в якому співіснують персонажі, а тоді зміщує акцент на розмові.Історія, розгортається навколо класичного конфлікту, пов’язаного з подружньою зрадою. Вона передана з глибоким "берґманівським" психологізмом і граничною напругою. У розмовах виходять на перший план людські почуття: провина, тривога, зрада, ревнощі, які іноді межують з божевіллям. У героїв з’являється прагнення пережити швидкоплинний любовний екстаз і відчай від неможливості затримати ці миті. А ще в книзі концентрується увага на вічній дилемі подружжя, яка стосується правди і відвертості. Автор дуже тонко показує психологію стосунків чоловіків і жінок.
Дана книга є першим перекладом українською мовою прози Бермана.
 
Підготувала Галина Мурмилюк.