Нові надходження

 

Нові  видання, що вийшли з друку у  столичному видавництві "Ярославів Вал"  та   потрапили на книжкові полиці Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського  в Новому році:

 

 

 
Михайло Слабошпицький. Гамбіт надії: констатації, матеріали, виклики сподівання / Михайло Слабошпицький.- к.: Ярославів Вал, 2014 .- 312с.: іл.


Дана книга українського письменника і публіциста Михайла Слабошпицького розповідає про події що відбувались навколо Майдану. Габіт, який фігурує в назві цього видання означає «підніжку» в шахматній грі. Дане видання є продовженням книги Михайла Федотовича «Пейзажі для помаранчевої революції», виданої у 2005 році. Автор про свою нову роботу у передмові написав: «Попервах я мав намір написати книжку на взір історії нашої хвороби, в якій ітиметься про державу, владу і про те, чому всі ці ганебні речі з нами відбуваються. Я писав за принципом щоденника. Виходили цілком самостійні етюди самовидавця. Вже сьогодні, перечитуючи все те, бачу, що ті нотатки на тему дня складаються в одну картину, в один сюжет …Українці мають слабину- всі свої найкращі сподівання пов’язувати зі своїми вождями… Ще одна ілюзія відійшла в історію. Але як бачимо нині з настороженого ставлення до квазіпатріотичної риторики зверхників опозиції, суспільство вчиться на своїх помилках…» Книга про подвиг Небесної сотні та про те, як гартується українська нація. Габіт, який фігурує в назві цього видання означає «підніжку» в шахматній грі. За визначенням Вікіпедії це є «загальна назва дебютів, в яких одна зі сторін в інтересах якнайшвидшого розвитку, створення атаки на короля суперника, захоплення центру або просто для загострення гри, жертвує матеріал (зазвичай пішака, але іноді і легку фігуру). Замість прийняття жертви противник іноді сам жертвує матеріал.


Іван Косак. Борозна у чухому полі: роман / Іван Корсак.- К.: Ярославів Вал, 2014.- 224с. ( серія « Сучасний Бестселер України»)


Роман Івана Корсака «Борозна у чухому полі» частково  побудований на матеріалах Волинського державного архіву. Окремі документи в даній книзі друкуються вперше.  

В романі 
 йдеться про події та факти, що мали місце як на початку ХХ століття, так і в радянський час. На тлі історичних подій можна зустріти прізвища відомих особистостей: Симона Петлюри, митрополита Андрея Шептицького, та інших.

Героями твору Корсака 
«Борозна у чухому полі» є родина братів Тимошенків. Старшого брата Степана називають батьком американської прикладної механіки, молодший Володимир – член уряду Рузвельта, середній - Сергій був міністром УНР. Також у свій час він був представником польського сейму. Зсилаючись на сторінки написаної Іваном Косаком книги, Сергія можна вважати родоначальником модерного українського стилю в архітектурі. Оскільки за проектами цього українця зводилися будівлі та храми в Україні і Польщі, Грузії і Росії, Чехословаччині, Канаді та Аргентині. Сергіїв син Олександр був головним архітектором метро в Вашингтоні і зводив хмарочоси в Нью-Йорку, закладав підвалини Товариства українських інженерів Америки...

«Шкода, звісно, що так випало мало їм свій край розбудовувати, більше різні далекі краї. Та склалося вже, як склалося, кожен з них свою борозну прокладав, хай навіть і не на своєму полі… Істотно тепер, аби ці імена, не розвіялися суходолами європейськими та заокеанськими обширами, не привласнювалися нетрудними…», - пише у передмові до своєї книги автор.

Мушкетик Юрій. Час звіра: роман і повість/ Юрій Мушкетик.- К.: Ярославів Вал, 2014.- 456с.

 
Ця книга про те, як нині чи не все продається, а також про нелюдські випробування української людини та про місію матері в пекельному світі. Автор дедалі успішніше розкриває психологічний стан своїх героїнь. В книзі йдеться про подвиг української матері і як пишеться в анотації до видання « … ця книга про те, що може ота єдина, ота справжня (материнська) любов...»
Книга «Час звіра», у яку увійшла однойменна повість та роман "Така її доля", видана видавництвом «Ярославів Вал» до 85-річного ювілею автора, оскільки письменник Юрій Мушкетик є одним з найвідоміших авторів сучасної літератури. Будучи керівником однієї із політичних партій,
 за інформацією інтернет http://md-eksperiment.org/post,  з кінця ХХ ст.,   Юрій Мушкетик сприяв пробудженню письменницької маси  й налагодженню діяльності Товариства української мови ім. Тараса Шевченка та Руху. Робота  громадсько- політичній сфері та праця  над історичними творами, а  відповідно й добра обізнаність з історичним матеріалом,  дають  змогу письменнику  висвітлювати глибоко й переконливо теми війни, щасливого дитинства та  різних життєвих ситуацій. Використовуючи метод так званих «сходинок пам'яті» — і час минулий, автор вміло посилює увагу до обраного сюжету, питання, яке є  досить актуальним  для сучасної української прози. 
 

Григорій Гусейнов. Між часом і морем. Колекція невигаданих історій/ Григорій Гусейнов.- К.: Ярославів Вал, 2013.- 720с.: іл.

У пропонованому виданні описуються фрагменти історичної минувшини: російсько – турецької війни і гайдамацького руху, провінцій Королівства польського та знищення Нової Січі, історій козака Мамая та легенд про ескулапа Ераста Андрієвського, який вважався фундатором і відкривачем курорту «Куяльник», знаменитого містечка Борзна,в історію якого записані Богдан Хмельницький, Тарас Шевченко, Марко Вовчок, Ганна Барвінок, та інші відомі особистості.
В рецензії Федора Шепеля  інтернетресурсу«Кур’єр Кривбасу» йдеться про те, що книги Г.Гусейнова не схожі на пропоновані досі письменниками й істориками твори. Насамперед тим, що вони… нескінченні.З виявленням нових матеріалів автор уміє, здавалося б, безкінечно розвивати зачеплену колись важливу тему, розширюючи і облагороджуючи знайдене джерело інформації новими цікавинками. Він оживляє забуті спогади, дивом збрежений епістолярій, а то й неоднозначні документи спецслужб. Дивним чином увязує долі відомих  особистостей…»

Книжку лауреата Національної премії України ім. Т.Г.Шевченка, українського письменника, невтомного дослідника, яскравого літератора й рідкісного людинолюба Григорія Гуйсенова можна витлумачити як спробу з’ясувати, чи насправді час всемірний, а вчора, сьогодні та завтра лише чергуються у безкінечному повторі, засвідчуючи плинність сущого, його випадковість та невизначеність.

Варто змінити незначну деталь чи потрапити в неочікувану ситуацію, розкрити текст на хтозна-ким визначеній сторінці чи випадково зустріти невідому людину й раптом побачити себе, або в далекому минулому, де ти не міг жити, або в майбутньому, ще більш загадковому.

Як зазначив сам автор, історія є надто вразливою галуззю, щоб бути до кінця достовірною…Майбутнім дослідникам доведеться докластися до того, що розвідали попередники, довіряти їм, посилатися на їхні історичні виміри, відчуття і знання.


Підготувала Галина Мурмилюк