Культпростір Чернівців

У Чернівцях підбили підсумки міської програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського, яка тривала чотири роки. Було представлено всі видання . Це книги про Чернівці й чернівчан. За чотири роки їх було видано 33. Кожна із них стала подією в житті нашого міста. Це і переклади артифактів австрійської та румунської доби, і фотоальбоми, видання з історії чернівецького спорту, і якісні видання листівок. Одна з останніх книг була презентована декілька днів тому в Целанівському Центрі. Це книжка Вернона Кресса «Перше життя.(Не) вигадана повість» про Чернівці 20 – 40 років. Зараз уже є написана програма на наступні чотири роки. Закладено в програмі 600 тисяч гривень на кожен рік. Тож новий сезон подарує нам нові яскраві відкриття.

 
У рамках програми книговидання імені Антона Кохановського вийшли нещодавно такі видання: «Янголи букового краю» ( книга Наталії Брянської про загиблих учасників АТО), «Горіхове дерево» Марти Блум, «Система координат» Анатолія Добрянського, «Повернення у славі в Чернівці»( про життя і діяльність першого ректора університету Констянтина Томащука), «Легенди Чернівців від Чорної вівці» Христі Венгринюк, «Архітектурне диво Чернівців» - про резиденцію митрополитів, «Місто пахло корицею і кремом Нівея» Наталії Гриценко. До речі, Наталія Гриценко – чернівчанка, яка видала у рамках програми дві книги про свою родину у вирі подій Чернівців. Також багато інших книг. Всі разом вони складають чудовий літопис Чернівців і розкривають творчий потенціал чернівчан. Програма залишилась поза політикою і творчий результат вражаючий.

У Медіа-центрі «Бель вью» провели засідання, яке завершило чотирирічну діяльність «Програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського».

Сергій Воронцов. Програма імені Кохановського, якій треба жити .- Чернівці.- 19 грудня.- 2019.- с.9.

Вийшло 33 книги про Чернівці та чернівчан.- МБ.- 19 грудня.- 2019.- с.16 .

У літературному целанівському центрі відбулась презентація книги Вернона Кресса « Перше життя. ( Не ) вигадана повість». Про видання розповів його редактор та упорядник журналіст Юрій Чорней. Модерувала презентацію Інга Кейван. Автобіографічну повість « Перше життя» Петер Демант писав паралельно з романом « ЗекамеронХХ» , що в українському перекладі Оксани Пендерецької вийшла у «Видавництві -21» у 2013 році. Про це читайте на сторінках газети « Чернівці».

Сергій Воронцов. «Його доля склалася трагічно…».- Чернівці.- 19 грудня.- 2019.- с.9.

У рамках програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського вийшла і книга чернівецьких гуморесок « Кумедне з Буковини». Це переклад гумористичних нарисів чернівецьких журналістів початку двадцятого століття Франца Порубського і Конрада Пекельмана. Газета «Чернівці» друкує фрагменти гумористичних розповідей журналістів.

Сергій Воронцов. « Політика у кінці перетворюється на кухоль пива…».- Чернівці.- 19 грудня.- 2019.- с.8.

Францішка Ганзюк – Осовська вже 34 роки грає на органі. Її музика супроводжує кожну месу в костелі Воздвиження Всечесного Хреста, що в Чернівцях на вулиці Головній , 20. Жінка будучи піаністкою, самотужки освоїла гру на органі і відколи померла органістка костелу, грає щодня під час меси, яка проводиться польською та українською мовами. «Якщо скрипка – це королева музики,- каже жінка,- то орган можна назвати королем. Він дає найширший діапазон звуків – високих та низьких».

Надія Будна. «Туристи просять мене зіграти Баха» .- МБ.- 19 грудня.- 2019.- с.16 .

Як розважалися та закохувалися молоді чернівчани перед першою світовою війною .Про це згадує письменник Георг Дроздовський у своїй книзі «Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця». Молоді чернівчани часто знайомились на балах в інституті танців Антона Філеса під час вальсу, танго, фокстроту. До Філеса записувалися адепти академічних товариств, які вчилися робити перші кроки на паркеті. Часом їх відвідували дами, які походили з « добропорядних родин». Збиралися в залі, де в кутку стояв рояль. Із балкона, який називали «курячими бантинами» зацікавлені матусі стежили за тим, з ким вальсує їхнє чадо. .У бійки студентів поліція не втручалася…Детальніше про це читайте на сторінках «МБ».

Надія Будна. «Гордо носили шрами після дуелей» .- МБ.- 19 грудня.- 2019.- с.6 .

На Новорічно-різдвяні свята можна здійснити цікаві мандрівки Карпатами та Румунією. Відвідати хату – гражду, де знімали фільм «Тіні забутих предків», побачити легендарний замок Дракули, здійснити покупки на різдвяному ярмарку в Сучаві.

На коляду – до гуцулів .- МБ.- 20-21 грудня.- 2019.- с.12 .

Перша українка побувала на церемонії вручення Нобелівської премії. Нею стала Ірина Вікирчак – менеджерка культури, організаторка літературних фестивалів, модераторка, перекладачка, поетка. Після завершення навчання в Чернівецькому університеті вона стала першою директоркою Міжнародного поетичного фестивалю Мерідіан Ченовіц, який вела наступні три роки. Далі була степендіанткою іноземних культурних фундацій, керівницею Національного бюро програми Європейського Союзу « Креативна Європа» при Міністерстві культури. Тепер Ірина – персональна асистентка Нобелістки, менеджерує робочі питання Ольги Токарчук.

Максим Романюк. Ірина Вікирчак: « Удача- це коли можливість зустрічається з твоєю готовністю»….- Буковина.- 19 грудня.- 2019.- с.6

Журналістка газети «Буковина» Людмила Черняк відсвяткувала три дати – 65 років від дня народження, 40 років творчої діяльності в часописі та 20 – у відділі культури та національного відродження.

Три життєві віхи.- Буковина.- 19 грудня.- 2019.- с.16

Цими днями українська письменниця Марія Матіос відсвяткувала свій черговий ювілей. Газета «Погляд» присвячує цій непересічній особистості, яка є нашою землячкою, цілу сторінку . Зокрема йдеться про те, що Марія Матіос певний час керувала Спілкою письменників Чернівецької області, займалась видавничою справою, була одним із засновників науково-літературного «Буковинського журналу». Має унікальне дослідження своєї родини, що корінням сягає 1790 року. Марія Матіос – володарка некоронованого титулу « найбільш плідної письменниці України» Критика її називає то « чортиком, що вискочив із табакерки», то « Гранд – дамою української літератури».

Також на культурній сторінці газети «Погляд» йдеться про те, що В Целанівському центрі стартував фестиваль французького короткого кіно, на якому показуватимуть фільми французькою і українською мовами. А також розповідається про те, що у грудні в Києві на Всеукраїнському фестивалі мистецтв працівників лікувальних установ та студентів медиків України «Ліра Гіппократа – 2019» було відзначено Квартет ЕКГ, в складі якого працює Григорій Мельник – фельдшер виїзної бригади пункту базування Обласної служби екстреної медичної допомоги у селі Драчинці на Кіцманщині. За високопрофесійну діяльність та особливий внесок у розвиток українського естрадного мистецтва Григорія Мельника удостоїли почесного звання заслуженого артиста естрадного мистецтва України та вручили посвідчення і медаль. Чоловік вже багато років є акомпоніатором аматорського чоловічого хору «Буковинці» БК с. Драчинці.

У бібліотеках відзначають 60 річчя Марії Матіос.- Погляд .- 19 грудня 2019 року.- с.14.

Без перебільшення казковий подарунок підготувала чернівчанам – любителям музики Валентина Діаковська, голова Чернівецького обласного відділення Українського фонду культури до 30 річчя художньо-мистецького конкурсу «Нові імена України» та 50 річчя власної творчої діяльності, а також до власного ювілею. На гала концерті у філармонії минулого тижня пані Валентина зібрала переможців «Нових імен» різних років. І доводиться тільки дивуватись, які таланти дала Україні та світові Буковина.

Людмила Чередарик. Зірки: в один вечір і на одній сцені. Концерт переможців – талантів і віртуозів. -Версії .- 19-25.12.2019 .- с.8.

В «Українській книзі» знову відкриють культурно- мистецький проостір.-Версії .- 19 -25.12.2019 .- с.8.

За словами членів комісії міськради, орендар погодився піти на співпрацю з міською владою, тож після реставрації в приміщенні буде відкрито культурно – мистецький простір.

Джерелофото: інтернет
Підготувала Галина Мурмилюк






















© 2018 www.dobrabiblioteka.cv.ua