Поважний ювілей Академіка Володимира Качкана

Сьогодні, в цей чудовий сонячний серпневий день,  вчений - історик і теоретик української літератури та етнокультури, український прозаїк, поет, фольклорист, академік Академії наук вищої школи України … і давній друг Муніципальної книгозбірні імені Анатолія Добрянського - Володимир Атаназійович Качкан святкує свій поважний ювілей.
 
Дивовижно плодовитий на наукові доробки літературознавець, філософ і енциклопедист-народознавець вже багато років тішить наших читачів літературними новинками, надсилаючи з Івано-Франківська на адресу Чернівці, вулиця Українська, 22, Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського бандеролі зі своїми новими книгами. І без перебільшення скажемо, що від цієї людини наша книгозбірня отримала чи не найбільше таких книжкових дарунків. Будучи вірним і щедрим другом та добре обізнаною у справі сучасного книговидання людиною, Володимир Атаназійович попри свої справи дбає і про те, щоб фонд нашої доброї бібліотеки поповнювався новими дослідженнями з мови, літератури, культури та мистецтва, гідно продовжуючи традиції Анатолія Добрянського у формуванні книжкової колекції. Нерідко завдячуючи цій енциклопедично-ерудованій людині нам вдається придбати і цінні, рідкісні та малодоступні видання, за що ми щиро вдячні сьогоднішньому ювілярові.

Будучи надзвичайно активною і комунікабельною в буденному житті людиною, професор часто навідується в Чернівці на гостини до нашої книгозбірні, зустрічаючись з шанувальниками поетичного Слова, «красного письменства» та колегами-науковцями. Завідуючи нині кафедрою українознавства та філософії Івано-Франківського національного медичного університету, Володимир Качкан зумів зберегти в собі риси молодого, допитливого, з критичним ставленням до життя, журналіста, адже багато років пропрацював кореспондентом, а згодом і редактором в обласному телерадіокомітеті. Цей досвід дозволяє йому сьогодні з кожною людиною знаходити спільну мову, вишукувати цікаві теми для обговорень, вміння дискутувати, переконувати, захоплювати аудиторію своїми розповідями. Кожна зустріч з цією людиною для відвідувачів книгозбірні - чернівчан, як і для нас – її працівників, – яскрава подія.


 
На презентації книги «Дім з кришталевими вікнами».
Зліва на право: Тетяна Чайка, Ігор Мельник, Леся Щербанюк, Марія Никирса, Володимир Качкан, Олександр Залуцький.
 
Не можемо не згадати, що Володимир Атаназійович був почесним гостем нашої книгозбірні, коли відбувалась урочиста презентація книги «Дім з кришталевими вікнами», що являє собою історію вілли на вулиці Українській, 22, котра слугує домівкою Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського. На цій імпрезі Володимир Качкан, чаруючи присутніх своєю письменницькою філігранністю слова, ділився приємними враженнями від свого перебування в Чернівцях та в «домі з кришталевими вікнами». До речі Володимир Атаназійович став одним із меценатів, який надав частину власних коштів, яких не вистачало на видання цієї книжки. З тих пір зв’язки з Муніципальною тільки міцніють.

Чернівці Володимир Атаназійович знає добре, бо приятелює з багатьма колегами по науковому й літературному цеху, тому зазвичай раз на рік залишаючи свої «многотрудні будні в Івано-Франківську» приїздить до столиці Буковини. Майже завжди презентуючи свої найновіші доробки, а вже відтак не минає нагоди помилуватися нашим містом та його мальовничими околицями.



Однак Володимир Качкан зізнається, що в Чернівці приїжджає не лише, щоб презентувати свої книги, а й щоб зустрітися з видатною особистістю - королівною Слова, дивовижною поетичною чарівницею, філософом, і в той же час, незбагненним ліриком - Тамарою Севернюк. Гість Муніципальної, щоразу даруючи свою книгу чернівецькій поетесі, не забуває і про особистий автограф їй. До прикладу один із них: «Жінці - зорі літературного небозводу, пані Тамарі Севернюк. З вірою у ще небачені спалахи її слова».

 

Автор понад 80 книжкових видань щоразу приїжджає до Чернівців не з порожніми руками, хоча, зізнається, сам собі вже каже: «Гей, вгамуйся!», пам’ятаючи, що за плечима не один ювілей творчої діяльності як науковця й літератора. Але відпочивати у нього ще не виходить. Тож поки є сили і снага, «у віддяку Творцю кожного світлого дня працює», раз за разом видаючи нові книги.



З приємністю повідомляємо Вам, що в Муніципальній книгозбірні зберігаються збірки його вишуканої любовної поезії, поезії сповнені ліризму, фольклоризму, філософічності та томи есеїстки про знакові особистості в українській культурі, історії та педагогіці. В працях Володимира Качкана знаходять відбиток постаті Євстахія Крижанівського, Сильвестра і Богдана Лепких, Миколи Рожка, Миколи Стратілата, Петра Парипи, Яреми Гояна, Миколи Яновського, Михайла Біласа, Василя Пилип’юка, Василя Лизанчука та інших.





















 
На особливу увагу заслуговує видання Володимира Качкана «Хай святиться ім’я твоє. Історія Української літератури і культури в персоналіях(ХІХ – перша половина ХХ ст.)Книга четверта, яка побачила світ у 2000 році. До цього монографічного серіалу з українознавства, що продовжує двотомну працю «Українське народознавство в іменах» ( К. Лебідь, 1994, 1995), залучено малознані, а переважно невідомі імена українських письменників, громадсько- культурних і суспільно- просвітницьких діячів, учених, визнаних публіцистів, редакторів, організаторів редакційно- видавничого процесу, пресо – і книгознавців, які в умовах комуністичного тоталітаризму й облудної ідеології були за межами національної історіософії та етнокультури. Серед цих імен Анатолій Свидницький, Богдан Лепкий, Юрій Кміта,Лонген Цигельський, Мирон Кордуба, Осип Турянський, Олекса Іванчук, Лев Лепкий, Роман Купчинський, Володимир Залозецький, Іван Білинкевич, Богдан Бора, Остап Луцький, Іван Калинович та інші.


Варто додати, що не так давно вийшла за участі Володимира Качкана поважна колективна монографія «Українознавство в персоналіях – у системі вищої медичної освіти».

На її сторінках можна прочитати нові сторінки з життя таких видатних постатей української культури, як Митрополит Андрей Шептицький, Іван Вагилевич, Володимир Шашкевич, Агатангел Кримський, Сильвестр Лепкий, Григорій Сковорода, про творчу спадщину «Руської трійці». Представлені тут і науковці сьогоднішньої вищої школи. Особливе місце має постать лікарки Софії Окуневської, сторінки життя якої дуже тісно пов’язані з Чернівцями та її щирою приятелькою Ольгою Кобилянською.
 
 

На сторінках Всеукраїнського літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал», число 1-2 за 2018 рік побачили світ нові «Філософеми дня», серед яких такі несподівано різні, але глибокі за своєю філософською сутністю, як «Гнів», «Віра», «Поезія», «Воскресіння душі», «Вознесіння духа», «Філософізм осягення світу», «Доля», «Душа», «Смерть». В цьому ж номері представлені надзвичайно цікаві спогади Віктора Павлюка, Степана Пушика та Петра Рихла про буковинського письменника і науковця Михайла Івасюка до його 100-літнього ювілею.

Науковець неодноразово передавав книгозбірні у дарунок цінні, унікальні видання. І як дарунок із своєї книжкової скарбівні праця Ярослава Гординського «Літературна критика підсовєтської України», яка вийшла в 1939 році та наукове видання Н.Рожкова «Обзор русской истории с социологической точки зрения» (ч. 1-2, М., 1903—1905 гг.). Безперечно, вони стануть в нагоді для науковців та всіх небайдужих до давніх видань дослідників.

     

Подарував Володимир Качкан нашій книгозбірні і свій перший сигнальний примірник книги "За престолом нації: Степан Пушик в обрамленні доби», який професор підготував на прохання родини письменника, вченого, громадсько-політичного діяча Степана Пушика. Не роблячи детальний огляд цього видання варто зауважити, що в ньому багато сторінок присвячено знаковим особистостям Чернівців та Буковини. І найнесподіваніший пласт – не одна сотня листів особистостей з багатьох куточків світу – письменників, композиторів, співаків, художників, вчених, педагогів, бібліотекарів тощо.
                                  

У цьому виданні вміщено листи Степана Пушика до Павла Дворського, Віталія Колодія, Івана Труша, Василя Селезінки, Марічки Матіос, які свідчать про малознані, але дуже цікаві штрихи творчої співпраці. Уважно слідкував за творчістю письменника його земляк, професор Богдан Мельничук, який знаходив час, аби написати йому щирий відгук про це.
Приємним відкриттям було те, що письменник був добре знайомий з Анатолієм Добрянським, відвідував його творчі вечори. В листах до Чернівців він передає йому вітання і як свідчення їхньої взаємної приязні є саме мистецькі видання Степана Пушика, які він надіслав з автографом «Згадую наші вечори в Чернівцях».

Степан Пушик відомий загалу навіть більше як поет-пісняр, адже понад 150 його поезій покладено на музику композиторами Олександром Білашем, Анатолієм Кос-Анатольським, Володимиром Івасюком, Мар’яном Гаденком та іншими. Вони звучали у виконанні знаних співаків Дмитра Гнатюка, Софії Ротару, Анатолія Мокренка, Миколи Кондратюка та інших вітчизняних і зарубіжних колективів. А ще він автор хорів, сюїт, картин.
Але  найбільше зацікавлення завжди у всіх журналістів та дослідників викликають взаємини поета-пісняра Степана Пушика з композитором Володимиром Івасюком. Ні одне інтерв’ю, ні один спогад не обійшлися без спогадів про їхню творчу співпрацю. Саме видання надзвичайно багатогранне і цікаве. Сюди ввійшли найактуальніші статті, есеї, розвідки, діалоги та рецензії про творчість Степана Пушика таких відомих науковців, письменників, журналістів як власне Володимира Качкана, Миколи Ільницького, Ганни Карась, Ігоря Коваля, Віталія Коваля, Михайла Логвиненка, Дмитра Павличка, Володимира Полєка, Василя Мороза, Тараса Салиги, Ольги Слоньовскої, Петра Сороки, Марти та Степана Хоробів, Юрія Хорунжого, Ярослава Дорошенка, Ольги Райківської, Віктора Терена. Їх Володимир Качкан повизбирував по різних виданнях та часописах.

Зі своєї книжкової колекції Володимир Качкан подарував чернівчанам документальну повість Степана Пушика про Володимира Івасюка «Блискавиці б‘ють у найвищі дерева», яку він написав, вшановуючи пам'ять свого друга.
Повість насамперед є важливим документом життєпису головного героя - композитора Володимира Івасюка. Проте поруч з ним виростають інші реальні персонажі, поети, композитори, виконавці, кожен з яких мав відношення до біографії композитора. Вона переносить нас в музично-літературне життя Радянської України у 60 - 70-х роках ХХ століття. Спогади письменника, які він щедро черпав із своїх щоденників, допомагають відчути “колорит епохи”, специфіку обстановки, стосунків і настроїв того часу.

Для мистецтвознавців та культурологів безперечно буде цікавим Науковий збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Мистецтво Прикарпаття в соціокультурному просторі України». Подаровані нашій книгозбірні і інші наукові збірники з культурології, літературні часописи і раритетні видання з літературознавства, якими пан Володимир щедро ділиться з нами. Адже вони потрапили до нашого книжкового фонду з його власної колекції.
 
 

Серед подарованих книг нові видання по франкознавству та рідкісні книги з власного фонду академіка. Це «Науковий збірник матеріалів Всеукраїнської науково-практичної конференції «Іван Франко в сучасних вимірах і осягах», виданий до 160-річчя з дня його народження, за редакцією Володимира Качкана, в якому відображена література, фольклористика, педагогія, філософія, історія України, культурологія, мистецтвознавство, мовознавство, соціологія, релігієзнавство, політологія, економіка, журналістика, народознавство, етнологія та інші аспекти сучасного Франкознавства. 
 
.

А також Вибрані твори у двох томах Тараса Франка, де подано художню, наукову, мемуарну та епістолярну спадщину Тараса Івановича Франка, українського письменника, науковця, сина Івана Франка. Це перше найповніше видання творів письменника, підготовлене до 125-річчя від дня народження.



Серед подарованих академіком видань книга Ірини Вільде «Незбагненне серце», до якої увійшли твори письменниці, написані в 30-х роках – на початку її творчого шляху, – оповідання, новели, етюди, публіцистика, спогади.Також історичний роман відомого польського письменника Болеслава Пруса «Фараон», написаний 1895 року, видання 1904 року та Хрестоматія «Вибір з українсько-руської літератури: від найдавніших часів до смерти Т. Шевченка. – Часть І, що вийшла у Львівському видавництві 1925 року. Де можна знайти уривки з духовного та церковного письменства, літописання, апокрифічні твори, вибірки з фольклору, твори Івана Котляревського, Григорія Квітки-Основ`яненка, Маркіяна Шашкевича і Тараса Шевченка.


Ми змогли презентувати Вам лише  невелику частину подарованих нам книг. Більше знаходьте на полиці  Муніципальної  книгозбірні імені Анатолія  Добрянського.
Підготувала Галина Мурмилюк   


Щиро дякуємо нашому постійному дарувальнику Володимиру Атаназійовичу! І бажаємо йому, як поважному ювілярові, переступивши цей вагомий життєвий рубіж, цю важливу і знакову дату в житті, не зупинятися на досягнутому, виношувати та народжувати і надалі нові творчі проекти, черпати натхнення в колі шанувальників поетичного, письменницького та наукового слова і міцного здоров’я, яке б дозволяло реалізовувати всі творчі мрії та задуми.

Многая і благая літ бажає ювіляру колектив Муніципальної бібліотеки
Анатолія Добрянського
та шанувальники його високого Слова
з Чернівців.