На шляху до сцени. Українська сучасна драматургія. Продовження.

Ми продовжуємо Вас знайомити з книжковими виданнями, які відкриють для читача світ творчих експериментів сучасної драматургії і можуть стати в нагоді і вчителеві літератури, і викладачу-філологу, і студенту театрального вишу, учаснику театрального аматорського гуртка, режисеру та майбутньому акторові.

Ці видання Ви зможете знайти на книжковій полиці Муніципальної книгозбірні Добрянського. Вони з’явились на зламі 2000-2010 років, саме в цей час молоде покоління авторів гучно заявило про себе у театральному середовищі.
Серед пропонованих Вам видань – четвертий випуск альманаху сучасної української драматургії, до якого увійшли твори як відомих, так і авторів-початківців, котрих об’єднує Всеукраїнський благодійний фонд «Гільдія драматургів України». Треба зазначити, що протягом останніх років з Гільдеєю контактувало понад 40 учасників Всеукраїнського конкурсу «Віримо» на кращий драматичний твір. 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сучасна українська драматургія. Альманах. Випуск 4/ Ред. В. Фольварочний та ін. Упор. Я.М. Верещак.-К.: Фенікс, 2007.-334с.

До художніх творів, які претендують на духовне надбання нації упорядники та редактори обрали :
 

---Драму жахів «Лізикава» драматичного чернівецького дуету Василя Кожелянка і Володимира Сердюка. Творчим дуетом створено і інші драматичні твори - «Казка дідуся Фройда», «Солдатське щастя», «Пластиліновий метал», «Петро Гонтарьов». Ці п’єси різні за жанровою, стилістичною основою, і дія кожної із них відбувається у різні часи. Одні «не романтизують української дійсності», інші літексперти називають казками;

----Маленьку п’єсу відомого українського драматурга Ярослава Верещака «Стефко продався мормонам» про Степана Бандеру. (Серед популярних п’єс автора «Імпровізація» та «Восени, коли зацвіла яблуня», яка ставилась на сценах понад 10-ти театрів);

---Драму киянки Тетяни Іващенко «Таїна буття», дійовими особами якої є Іван Франко і його дружина - Ольга Хоружинська. (В творчому доробку авторки комедія «Замовляю любов», п’єса «Вільний стрілок» про і.Франка, драма «Мне тесно в имени твоем» про танцівницю Айседору Дункан та Сергія Єсеніна, «Втеча від реальності» та інші;
Занесено до Альманаху і антиісторичну драму на три дії «Святополк окаянний» Олени Клименко. Це цікава фантазія на теми часів Київської Русі;

----Казку для дітей і дорослих «Цирк життя нашого» драматурга Світлани Лелюх, чиї постановки уже відбулися в дитячих театрах Чернівців, Херсона, Полтави, Донецька, Києва, Запоріжжя. Світлана Лелюх пише і для дорослих. Серед цих творів п’єса «Шукав я в музиці життя» про Сергія Дягілєва, «Життя поїхало повторним колом»- «стьобова» п’єса та ін.

----Сповідь Віктора Лисюка «Давид», драматурга, який поставив на сценах України понад 40 театральних і фольклорних вистав. Його п’єси: «Дзвінниця», «Крейзі», «Данило Босий», «Полин» та інші. Окремі з них вже здобули сценічне життя.

---Виставу у двох діях про останні роки І.Франка «Сповідь з постаменту» журналістки і сценаристки Аліни Семерякової. В своєму доробку молода авторка крім роликів на телебаченні має п’єсу «Хтось чорненький, хтось біленький»;

----Комедію з трагічним фіналом за мотивами творів Соснори і Куна «Пам’яті Галатеї», яка була написана Олександрою Погребінською ще в 1993 році. П’єси авторки неодноразово друкувались у різних збірниках п’єс сучасних драматургів;

-----П’єсу режисера Олекси Сліпця «Хроніка першого курсу» , яку він створював за участі курсу телеведучих Київського театрального університету. В доробку у автора є драматична поема «Яничари», співана поезія та есе.

Завершує перелік авторів Лідія Чупіс з «мелодраматичним трагіглюком на дві дії» – «Життя на трьох». Авторка трагічно загинула не побачивши своїх п’єс на сцені і лише завдяки зусиллям Гільдії драматургів через десять років в Національному театральному Центрі були поставлені три її роботи: «Життя на трьох», «Танці гончарного кола» та «Плач над Юдою». А в студентському театроклубі розпочались репетиції п’єси «Страсті за юродивим».

Видання буде Вам цікавим і тим, що в кінці книги є невеликі за розміром анотації вибраних творів авторів Альманаху, які розкривають короткий зміст їх окремих драматичних творів.

Літературна агенція «Банкова2» представляє читачеві збірник сучасних п’єс упорядником якого є чернівецький літературознавець Н.Козачук.

 
Н.Козачук. 13 сучасних українських п’єс.-К.: Преса України, 2013.- 576с.

У збірнику знайшли своє відображення драматичні твори авторів, які намагаються відтворювати на сцені духовні, моральні, культурні та соціальні проблеми, які переживає Україна. Зокрема це театральна притча Ярослава Верещака «Уніформіст», «розповідь тифлосурдопедагога» як форма драматичного твору Олександра Жовна «Експеримент», комедія Володимира Даниленка «Гроші для Йонеско», драма Олександра Вітра «Ніч вовків», лірична комедія Тетяни Іващенко «Замовляю любов» про самотню жінку, яку покинув чоловік-депутат і яку ошукують авантюристи, один з яких жигало, що закохує в себе героїню.

Серед авторів збірника – чернівчанин Володимир Сердюк – журналіст, письменник, драматург, театральний та кінокритик. За інформацією інтернет-видань він є автором більш ніж 200 газетних та журнальних публікацій, як письменник написав три романи: «Вороття немає», «Мистецтво вмирання», «Книга відданих». Також на його рахунку більш ніж 100 новел та оповідань. Як драматург Володимир Сердюк себе реалізував у 15 п´єсах. Одна із них, а саме п’єса «Сестра милосердна», представлена у пропонованій Вам збірці драматичних творів. Ця п’єса розповідає про двох немічних і самотніх чоловіків, які потрапили до лікарні в руки молодої медсестри і намагаються їй віддячитись, знявши аматорський фільм, зазначивши її автором та відіславши роботу на конкурс. Фільм стає переможцем, дівчина з короною та дипломом поспішає до лікарні подякувати своїм пацієнтам, та чує в телефоні голос « Не поспішай…» - чоловіки помирають…

П’єса Олександра Ірванця «Якось в Америці» - іронічний твір, який розповідає про двох родичів: дивакуватого американського мільйонера українського походження, який ніби перевіз з Тернопільщини замок в Америку і заповідає свою спадщину котові та племінника – невдаху українця, який ніби прибув до багатого родича, «щоб розтринькати гроші».
Драматичний твір Ірени Коваль «Маринований аристократ», соціальна трагікомедія на дві дії Олександра Куманського «Тоталізатор»- сатира на аморальність нових підприємців, які мріють швидкого збагачення і доходять до крайнощів - роблять ставки на те, хто в селі швидше помре. До видання включено і моноп’єсу Олега Миколайчук-Низовця «Дикий мед у рік чорного півня». Трагіфарс у двох засіданнях Анатолія Наумова «Кафедра для достойника», фантасмагорію на дві дії Неди Неждани «Угода з Ангелом», яка говорить про те, що кожен у житті має свою дорогу і навіть Ангел іноді не може змінити цей шлях людини.

Також у збірнику Ви знайдете елегію Григорія Штоня «День прожитих бажань», яка розкриває тему стосунків сучасних батьків і дітей, зокрема батька родини Леоніда Середницького, який втратив вплив на власних дітей, що живуть самостійним життям. Окремою лінією у творі прослідковуються стосунки та проблеми сватів – вихідців з різних куточків України.
Для контактів з авторами цих творів в кінці книги наводяться їх електронні адреси.

Сучасну українську драматургію популяризує та публікує і серія «Бібліотека Фестивалю сучасної драматургії «Драма UA».

Драма UA./Упорядниця Оксана Дудко.-Львів: Видавець Позднякова А.Ю., 2013, - 284с.

До однойменного збірника «Драма UA» увійшло п’ять драматичних творів українських драматургів, які стали переможцями третього конкурсу п’єс у 2012 році. Ці твори реагують на важливі проблеми сьогодення, відзеркалюючи їх у мистецьких формах. Як пишуть літексперти , - «сучасний світ, що вривається в приватний простір шквалом телероликів та інтернет-повідомлень, отримує інший вимір в історіях, які творять герої п’єс. У них класичні сюжети про кохання переплітаються з виборами та міжпартійною боротьбою», «робочими буднями медійників», «світом магів, ворожок і сексом». Укладачі цього видання переконані, що химерні сюжети та впізнавані ситуації будуть цікавими читацькій аудиторії.

Розпочинає даний збірник п’єса «Дівка на відданє» буковинки Віри Маковій, яка посіла перше місце на третьому конкурсі п’єс «Драма UA». Кілька слів про землячку…

«Герої ніби танцюють на листку свій танець»
 
Журналістка  Віра Маковій народилася у с. Драчинчі на Кіцманщині (Буковина). Закінчила Київський Інститут журналістики ім. Т.Шевченка. Певний час грала у сільському театрі, відвідувала недільну акторську школу Владислава Троїцького, грала у київському театрі «Дах» .Брала участь в акції «Білий Босх» у програмі для драматургів Британської Ради та лондонського театру Royal Cout, у майстер-класі польських режисерів Павла Пасіні та Наталії Корчаковської, у воркшопі британського драматурга Марка Равенгілла та співпрацювала з Міжнародним художнім ресурсом «Пісня Пісень» Сергія Ковалевича.

Першу п’єсу про двох сестер «Розірване коло» Віра написала, щоб взяти участь у конкурсі «ГогольFest» у Києві. Далі був «Тиждень актуальної п’єси» в столиці і (2011), де авторка із своєю драмою «Буна» потрапила у трійку фіналістів фестивалю. В цей же період Віра взялась допомагати режисеру Аркадію Непиталюку писати кіносценарій до своєї нашумівшої п’єси «Буна», а тим часом «Буна» вийшла на сцену у Києві та Херсоні. Називаючи театр «світською церквою», Віра Маковій зізнається, що тяжіє до написання так званої документальної п’єси без фантазій і прикрас.. В інтерв’ю журналістам каже: «Я сюжети беру з життя й для мене головне, щоб вони були виправдані. Герої ніби танцюють на листку свій танець. Я тільки пишу й зазвичай не знаю, що буде на наступній сторінці чи рядком нижче…».
Третя п’єса авторки «Дівка на відданє»- торкається реалій сільського життя, безробіття та бажання героїні – 19 річної дівчини, яка потрапила у складну життєву ситуацію, здійснити свою заповітну мрію - потрапити в столицю. Проте у фіналі п’єси Світлана разом із молодим своїм чоловіком Николаєм ідуть на заробітки в Італію. П’єса відтворює автентику буковинського краю з його побутом, культурою та діалектами. Проживаючи у Львові авторка продовжує писати та прагне відійти від побутових п’єс до творів з філософським змістом.

Представлена у збірнику і харків’янка Тетяна Киценко із п’єсою «Бал бетменів», яка у Львові на фестивалі «Драма UA» в 2012 році зайняла друге місце. П’єса розповідає про двоголового Геру-депутата та журналістку, яка раніше торгувала сантехнікою, поки не втратила роботу. В центрі уваги п’єси вибори та маневри з цими подіями пов’язані. В кінці твору журналістка Серебрянко стає керівником медіа-холдингу, а Гера стинає собі голову, щоб замість неї виросло дві.

У авторки є п’єси «Три Ніцше», «Проблема дощів», «Кімната абсолютної тиші». Вона нині проживає у Києві.

Письменник, поет і журналіст Олесь Барліг із Запоріжжя представив на конкурс п’єсу «Дерева спізнюються на автобус» - історію про провінційного драматурга, який пише сценарії для одного з місцевих театрів і озадачений завданням написати п’єсу про Голодомор. Задіює до справи членів родини.

Драматург, актор і режисер із Херсона Євген Марковський представлений у збірці п’єсою «Партія» про події у вигаданому місті Ульяновграді на півдні України під час виборчої кампанії до Верховної Ради. До парламенту України хоче потрапити ексцентричний «неформал» Віталій Вишгородцев на прізвисько «Борода». В п’єсі знайшли відображення обливання пам’ятника фарбою, арешт «Бороди», його політичні домовленості з конкурентом, дебош та ін. У фіналі кандидат в депутати закохується у дівчину, яка виявляється донькою його злісного політичного ворога. Герой опиняється перед вибором.

В творчому доробку автора п’єси «Одноразові стаканчики», «Космозг», «Революція зачекає?» - «Партія», яка посіла третє місце на конкурсі «Драма UA» в 2012 році, «Відчиняючи двері» та ін.

На сторінках збірника також можна знайти п’єсу «Хома Брут» молодого київського драматурга і сценариста Артура Млояна. Його п’єса «Сімейні люди» стала переможцем другого конкурсу «Драма UA» в 2011році, а робота «Хома Брут» отримала особливу відзнаку третього конкурсу у 2012 році.

П’єса являє собою чарівну історію, в якій реальність переплітається з казковими подіями, перевтіленнями та присутністю як казкових, так і історичних персонажів. У п’єсі фігурують студенти київської бурси, їх ректор, Вій, баба-перевертень, панночка, козаки та їх сотник, а також переляканий студент Хома – головний герой твору, який опиняється в незрозумілій реальності.

До збірнику «Перевесло» ввійшли художні твори випускників, працівників, студентів та аспірантів Волинського державного університету ім. Лесі Українки, які володіючи особливим обдаруванням стали відомими літераторами.

Перевесло: Антологія. У 2-х томах. Том 2. Проза, публіцистика, драматургія.-Луцьк: Ред- вид. від. «Вежа» Волинського держуніверситету ім. Лесі Українки, 2001.- 184с.

А щодо драматургії, то в цьому збірнику представлена як драматург поетеса Світлана Олексеюк з п’єсою-капусником на три дії «PERPETUUM MOBILE» ЦИВІЛІЗАЦІЇ, яка була інсценізована студентською театр-студією. Текст друкується вперше. Також вміщена містерія в сонетах – уривок із циклу динамічних драм і трагедій з історії церкви і народу – «Діяння небожителів». У них розповідається, як ліричний герой потрапляє у потойбіччя і з якими подвижниками віри спілкувався насамперед. Представлено одноактівку «Федір і Йван».

Олена Лудченко. Хмари відвертати…поезія, проза, драматургія/Упорядкування О.Левченка .- Житомир: Бібліотека Мистецької гільдії «Nеабищо», вип.13, 2003.- 56с.

Невеличке літературно-художнє видання «Хмари відвертати» друкує п’єсу на три дії житомирянки Олени Лудченко «Статут сумісного проживання, або істоти і неістоти» та п’єсу на дві дії авторки «Охоронці, або дозвольте мені піти». «Олена пише з гумором, бо тільки так можна ставитись до сучасності. Вона пише фентезі, бо всі ми скучили за казками…Але дійсність ніколи не наближається до казок, якщо не читаємо Олену Лудченко», - пише про авторку її перший читач і критик І. Стронговський.
 

 
Також в Муніципальній книгозбірні Анатолія Миколайовича Добрянського зберігається підписка популярного літературно- художнього журналу «Дніпро» за 2010-2017 роки, де в рубриці «ТЕАТР І ДРАМА» друкуються п’єси драматургів молодого покоління. Зокрема, в журналі за 2016 рік було опубліковано фантазію на дві дії «Шедевр долі» Надії Смолич ( № 3),прощальний монолог Донбасу «Кицька на спогад про темінь» Неди Неждани (№4), предметне життя для п’яти акторів - «Деталізація» Дмитра Тернового(№5), лірична комедія «Божевільний із дому навпроти» Ольги Анненко (№6-7),драма на чотири картини «Попередження» Надії Марчук (№8-9), трагіфарс-мораліте в п’яти актах з епілогом «PORTFOLIO, або квадрат відчаю» Ігоря Юзюка.

Ці збірки є вагомим внеском як в театральну справу так і в розвиток письменництва та літератури.

Драматург Олександр Ірчан,  перечитуючи твори молодих драматургів,  наголошує на тому, що в більшості з них реальність переплітається з фантасмагорією і «при зіткненні цих площин найчастіше викрешується іскра художньості, іскра мистецтва…» Він сподівається, що персонажі нових п’єс все ж «заговорять до глядача зі сцени живими, неложними вустами акторів, які їх втілюватимуть. Бо саме у цьому,- він вважає, - і чаїться одвічна магія театру».
 

Підготувала Галина Мурмилюк