Нові надходження: Чернівецький Національний університет імені Юрія Федьковича – 145: колективна монографія

Непроминуща гордість Чернівців

4 жовтня Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича, одному з найстаріших класичних університетів України, виповнюється 145 років.
 
Розкішна грамота Франца-Йосипа зі всіма печатками і вензелями від 30 вересня  1875 року свідчить про відкриття університету в Чернівцях, який мав офіційну назву «Чернівецький імператорський і королівський імені Франца Йосифа університет»
 
 
 
 
 
«Ми, Франц Йосип 1, Божою милістю імператора Австрії, апостольського короля Венгрії, короля Богемії, Далмації, Хорватії, Словенії, Галіції, Лодамерії Іллірії, герцога Австрії, Великого герцога Кракова, Буковини, Верхньої та Нижньої Сілезії; Великого князя Трансільванського, Маркграфа Моравії, княжого графа фон Габсбурга і Теролії… Сповнені вітчизняною турботою про наше герцогство Буковини, ми постійно стараємось примножувати число державних учбових закладів у цьому краї і будемо сприяти їх розвитку.
 
Наказуємо: цю нову вищу школу організувати згідно з законом, що діє для інших університетів нашого герцогства; також представити їм усі права та свободи, які ми надаємо таким університетам. Ми надіємось, що він стане храмом вищої науки на благо держави та краю. Завіряємо нашим підписом та нашою імперською печаткою. Замок Шенбруне. 30 вересня 1875 року».
 
За ці роки він мав різні назви: імені Франца Йосифа (Die K.K. Franz-Josephs-Universität in Czernowitz (1875—1918 pp., Universitatea Regele Carol I din Cernăuţi (1919—1940) і Чернівецький державний університет після 1940 року. В різні періоди були також різні основні викладові мови. Але найважніше, тут в різні роки викладали науковці світового рівня, чиї імена принесли славу Чернівцям, власне університету і назавжди вписані золотими буквами в його історію.
Такий поважний ювілей самого шанованого навчального закладу – це знакова подія для наукового та культурного життя України, світу, але насамперед – саме для Чернівців.
 
Зрозуміло, що до такої поважної дати завчасно готувалися, чекали в гості поважних колег з університетів України та світу, однак тривожна ситуація внесла свої корективи в ці святкові заходи. Проте один штрих до цієї дати вдалося дуже вишукано втілити – це видання розкішної ювілейної книги, що вкотре потверджує, що книга була, є і буде найнадійнішим джерелом інформації.
 
Чернівецький Національний університет імені Юрія Федьковича – 145: колективна монографія / гол.ред. Р.Петришин. – Чернівці: Чернівец. нац. ун-т ім. Ю.Федьковича, 2020. – 392 с. – 32 с. фото
 
В цій поважній монографії, над якою працював колектив науковців, детально відтворена історія заснування в Чернівцях університету, роль таких знакових особистостей як визначний православний митрополит Євген Гакман, «енергійний політичний діяч, депутат крайового сейму і парламенту Австрії, блискучий оратор і відданий патріот свого краю Костянтин Томащук», багаторічний і шанований в столичних колах бургомістр Антон Кохановський приклали весь свій організаторський талант, авторитет та й значні фінанси, аби саме в нашому місті був відкритий класичний європейський університет. Багато інформації про цей період відкриття і становлення тут представлені вперше. Надзвичайно цікаво і детально описано події, які відбувалися в ці дні 3-4 жовтня 1875 року. Передаємо невеликий опис, аби відчути атмосферу цього дійства в Чернівцях:
 
«Фактично урочистості розпочалися 3 жовтня. Чернівці виглядали феєрично. Практично кожний будинок був прикрашений. Увечері на урочистому прийомі, у якому взяли участь понад 500 осіб, з вітальним словом виступив міністр віросповідань і освіти Карл фон Штремаєр.
 
4 жовтня 1875 р. на честь 100-річчя приєднання Буковини до Габсбурзької монархії на площі Австрії (нині Соборна площа) відбулися урочистості та богослужіння з нагоди відкриття пам’ятника «Австрія».
 
Після завершення всі учасники пішою ходою рушили до приміщення учительської семінарії (нині корпус № 1, вул.. Університетська, 28), де за участі викладачів, студентів, представників віденської, буковинської і чернівецької адміністрації, різних делегацій, краян відбулося офіційне відкриття нової освітньої установи – Чернівецького імператорського і королівського імені Франца Йосифа університету. Урочистостями, як і належить, керував ректор К.Томащук…
 
Неофіційна частина святкувань відбулася в приміщенні Буковинського сейму (нині буд. № 10 на вулиці Митрополита Андрія Шептицького), де був влаштований святковий прийом. Першим привітав присутніх голова Чернівецького магістрату Антон Кохановський, який підкреслив вагоме значення університету, висловив сподівання, що перетворення Чернівців на університетське місто дасть поштовх до його подальшого розвитку…». Шанований бургомістр як завжди був далекоглядним і мудрим…
 
У виданні відтворена історія діяльності університету в різні періоди. Значна увага приділена видатним науковцям, які піднесли його на такий високий науковий рівень та звісно, видатним студентам, які прославили свою альма-матер в різних галузях науки і без перебільшення - по всіх світах. Для викладачів та випускників різних років безперечно буде цікаво зануритись в історію свого факультету, своєї кафедри, з хвилюванням згадати своїх улюблених викладачів, які представлені в галереї «Визначні науковці Чернівецького університету радянського періоду» та в розділі «Університет в умовах незалежної України (1991-2020 рр.)». Завершує цей поважний том розділ «Почесні доктори Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича».
 
І хоча книгу насамперед захочуть почитати викладачі та студенти своєї alma mater, проте це видання цікаве для журналістів, науковців, гостей нашого міста, чернівчан, які завжди гордились своїм університетом. Адже якби в нашому місті не було такого навчального закладу, то воно би мало значно скромніше місце.
 
 
 
 
 
Стараннями проректора з наукової роботи Тамари Володимирівни Марусик, за що їй окремо слова вдячності, це розкішне видання є у фондах Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського і з ним можна познайомитись всім небайдужим до історії університету та культури рідного міста читачам.