Інтелектуальний календар ЖОВТЕНЬ-2020: Ігор Григорович Чеховський

 «Щасливий той, хто має що віддати…»

До 60-ліття від дня народження Ігоря Чеховського
 
Читаю книги – скарб печалі й свята…
 Гудуть вітри одвічних перемін.
Щасливий той, хто має що віддати… 
І не чекає, ЩО дадуть взамін.
Т. Севернюк з «Посвяти Ігореві Чеховському»
 
В цих словах присвяти Тамари Артемівни здається, сказано все…і нема що додати. Вони написані 13 років тому, коли Ігор Чеховський несподівано для всіх нас відійшов у вічність. А його книги живуть своїм життям кожного дня і його нішу не те що ніхто не зайняв, а навіть не наблизився. І вкотре переконуємось що є «незамінні особистості». До таких належав і таким залишається  історик, нумізмат, визначний краєзнавець, відомий науковець-дослідник Чернівців та Буковини, кандидат історичних наук, доцент кафедри релігієзнавства та теології філософсько-теологічного факультету Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича, знаний журналіст і улюбленець чернівецьких журналістів, член Національної спілки журналістів України – Ігор Григорович Чеховський.
 
21 жовтня цьому знаковому та шанованому чернівчанину виповнилося б 60 років. Вже так долею судилося, що його життя пройшло в праці і він не встиг відсвяткувати ні одного свого ювілею та потішитись щирими словами своїх справжнісіньких друзів та колег, на які він заслужив.
 
Про життєвий шлях Ігора Чеховського можна сміливо сказати, що він «прожив життя, як спалах». Після блискучого закінчення філологічного факультету Чернівецького університету Ігор Чеховський приходить на роботу до редакції обласної газети «Молодий буковинець», де працює спочатку кореспондентом, а згодом – завідувачем відділу. На шпальтах цієї молодіжної газети відбувся його творчий журналістський злет як публіциста, краєзнавця та історика-дослідника. В цей період він активно включився у суспільно-політичне життя буковинської столиці, а саме незалежної громадської організації – культурологічного Товариства «Оберіг».
 
З 1990 року Ігор Чеховський працював редактором відділу чернівецької міської газети «Чернівці». На його розвідки, присвячені історії Чернівців та феномену багато культурності, завжди з нетерпінням чекали читачі міського часопису. Саме за низку нарисів про архітектурні шедеври нашого міста він був удостоєний чернівецької міської премії ім. Йозефа Главки. З 1991 року Ігор Григорович викладає у Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича: спершу на кафедрі історії та культури української мови, потім – на кафедрі етнології, античної і середньовічної історії. Цю напружену та копітку наукову роботу він активно поєднує із журналістикою та культурно-громадською діяльністю.
 
За неповних 47 років цей трудолюбивий чоловік стільки встиг дослідити, написати, опублікувати, видати, що аж не віриться. Будучи глибоким дослідником етнології та історії релігії краю, він вивчав традиційні вірування та магічні практики українців, дослідив феномен багатоетноконфесійного середовища Буковини. Працював над розробкою спеціальних методик збору мікротопонімічних назв регіону і над створенням кадастру назв народних географічних термінів. А це понад 100 наукових праць, 12 з яких були опубліковані в зарубіжних наукових виданнях Польщі, Румунії, Австрії. Серед найважливіших в наукових колах праці: «Дохристиянські витоки і слов'янські паралелі шлюбної обрядовості молдован Верхнього Попруття (в співавторстві)», «Топоніми як джерело і пам’ятки історії», «На Дністрі, на «Оукраине Галичьскои» (у співавторстві)», «Українська мова. 8-9 : підручник для 8-9 кл. шкіл України з польською мовою навчання( у співавторстві)», «Демонологічні вірування і народний календар українців Карпатського регіону (Синкретизм і традиція в культурі населення Українських Карпат і Середнього Подністров’я)», «Стопами богів Долини Куллу».
 
Ігоря Чеховського справедливо ще за життя називали послідовником Раймонда Фрідриха Кайндля, який вкладав всі знання, досвід і наполегливу працю у вивчення історії нашого міста. Ігор Григорович продовжив цю традицію і робив це майстерно і вишукано, філігранно виточуючи на сторінках своїх книг кожну віху життя Чернівців. Його краєзнавчі розвідки та окремі видання були справжнісіньким дарунком для чернівчан та гостей міста. Серед них такі знакові книги, як: «Чернівці: 1408-1998: нариси з історії міста» у співавторстві з О. Масаном, «Чернівці - ковчег під вітрилами толерантності : Історичні студії багатокультурного феномену в центрі Європи», «Путівники: Прогулянка Чернівцями та Буковиною: путівник» (окремо українською, англійською, німецькою та російською мовами), «Чернівці - місто зустрічі культур і релігій : навчальний посібник», «Вітання з Чернівців/ Gruss aus Czernowirz : (Мандрівка містом за колекцією старих поштівок) у співавторстві».
 
Для нас назавжди залишиться дуже приємним і дорогим спогадом зустріч Ігоря Чеховського, як виявиться останньою прижиттєвою, в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського в проекті "Культурна аура давніх Чернівців". А Ігор Григорович приніс із собою унікальні раритети і натхненно та захоплено розповідав свою улюблену тему. Цікаво, що та мистецька зустріч також відбулася напередодні виборів. І всі чернівецькі журналісти дуже чекали саме на його прихід, записали зустріч з ним і коли в суботу перед виборами день тиші, не можна займатися агітацією, то засоби масової інформації  транслювали саме зустріч з Ігорем Григоровичем.
 
В  2015 році, до 55-ї річниці з дня народження Ігоря Чеховського, в Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського вийшла чудова посвята його пам`яті – своєрідний путівник по відомих і не дуже, але завжди чарівних Чернівцях – «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості: урбаністичні есеї». Автори цього науково-популярного видання - Львівський дослідник Ігор Мельник, директор Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського Леся Щербанюк та відомий чернівецький художник Олег Любківський. В ній зібрано цікаву інформацію про історичні вулиці, площі, будівлі та пам’ятки Чернівців. Цей путівник зайняв достойне місце серед книг Ігоря Чеховського і на сьогодні є однією з настільних книг у екскурсоводів та краєзнавців нашого міста.
 
Звичайно, що до цієї дати Ігор Григорович потішив би небайдужих чернівчан мабуть таки не одним вартісним виданням…проте життя внесло свої доволі жорсткі корективи і нам залишається зберігати світлу пам’ять про цього  непересічного і небайдужого до історії Чернівців та рідного краю чоловіка. А ще – читати його книги…
 
І підростає татова гордість – син Станіслав та свято береже тендітну і дорогу пам’ять про свого чоловіка – Наталя Чеховська.
 
А нам залишається цілком справедливо повторити за Михайлом Яцківим: «В пам’яті людей залишаються тільки  добрі люди і добрі книжки». Ігор Чеховський був доброю і світлою людиною і залишив нам дуже добрі книжки…
 
Фото з інтернет-ресурсів, домашнього архіву Наталії Чеховської та архіву бібліотеки ім. А.Добрянського