Про поезію без кордонів та українсько-польську співпрацю


 

      Ніщо не стримає Слово Правди. Ніхто не здолає гідну націю.
     Скільки щемливих рядків написано в період цієї клятої війни, де відчай і смуток, боротьба й віра людей, що досі переживають всі жахіття тут, на своїй землі, і тих, котрі за складних умов, втікаючи від ворожої агресії, виїхали з рідної країни, щоб знайти тимчасовий прихисток.

     Однією з держав, що першими простягли руку допомоги і надали матеріальну та психологічну допомогу українським жінкам та дітям, які вимушено виїхали закордон, стала сусідня Польща. Як державні установи, так і прості громадяни активно сприяли тому, щоб створити постраждалим комфортні умови перебування та полегшити їхній важкий психоемоційний стан.

     Не менш важливою і цінною для українців є увага до культурної і творчої діяльності за межами Батьківщини. Так, підтримку українським митцям надала Муніципальна бібліотека ім. Софії Урбановської в Коніні під керівництвом Доміана Кручковського. В рамках Конінської поетичної осені, як підконкурс XLII Польського національного поетичного конкурсу «Верстовий стовп Konin 2022, був проведений поетичний конкурс «Верстовий Стовп – Разом», до якого були запрошені українські поетки, що через сумні об’єктивні обставини опинилися на території Польщі. Така ініціатива об’єднала Майстрів Слова у творчості і дала можливість українкам виразити свої гострі душевні почування й донести до світу горе українського народу через поезію. 

   Долучитися до оцінювання поетичних творів у складі журі на люб’язне запрошення Доміана Кручковського, котрий є палким прихильником Чернівців і Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського, зокрема, мала нагоду директорка установи Леся Ілярівна Щербанюк. Професійний висновок про поезію конкурсантів написала працівниця книгозбірні Оленка Лисенко. Окрім того, дарунком для учасників поетичного конкурсу стали книги чернівецьких авторів.

     За підсумками оцінювання були визначені переможці конкурсу (нагороджено Діану Юрченко (Іанель Арверд) за вірш «Надалі завжди пробачу», а вірші Олени Стрелець (Олена) «Непотрібна кривава війна» та Ганни Радул (Ганна) «Степи безкрайні і широкі» були відібрані до публікації у періодичному виданні) та виданий збірник поезій, один з примірників якого отримала книгозбірня.           

     Разом з ним надійшов лист подяки директорці бібліотеки Лесі Щербанюк за співпрацю та участь в оцінюванні віршів, що сприяло визначенню лауреата конкурсу.

     Зі свого боку Муніципальна бібліотека ім. А.Добрянського пишається тісною співпрацею і взаємно сподівається на подальшу спільну діяльність. Окрема надзвичайна вдячність за небайдужість, підтримку українських митців та українського народу в цілому. Цивілізованим державам не потрібна війна. Так вважають люди, справжні Люди. Так пишуть наші поети, власне, і Олена Стрелець, (одна з учасниць-переможниць), у своєму вірші:
 
Непотрібна кривава війна,
Перекреслила всі наші мрії,
Навалилась російська орда
Розповзлася кругом, наче змії.

Неначе скажені пси,
Розривають тебе, Україно!
Але завжди живеш ти єси
Нескорена наша єдина.

Хай же думає ворог тяжкий,
Що поставив вже нас на коліна,
Не один був загарбник такий
Та була, буде жити Україна.

І полине Шевченкове слово
Над садами, та понад Дніпром,
І міцнішою стане країна
Заквітчається щастям, добром!!!


Підготувала Лариса Українець