Книжковий букет Муніципальній бібліотеці

 Завдяки надходженням-дарункам від добрих друзів – чернівчан, мешканців інших міст України, а то і зі всього світу, фонди Муніципальної бібліотеки періодично поповнюються якісними виданнями: художніми, публіцистичними, науковими тощо.

Одним з книжкових букетів, який бібліотека дещо раніше отримала від мистецтвознавиці зі Львова Роксоляни Загайської, хочемо наразі з Вами поділитися. І звісно, колектив книгозбірні висловлює щиру вдячність пані Роксоляні за книги, кожна з яких знайшла своє відповідне місце на впорядкованих за класифікацією поличках, так і свого читача, адже відвідувачі книгозбірні різні: як учні ліцеїв, вчителі, студенти та викладачі вищих навчальних закладів, митці, науковці, так і широке коло читачів.

Згаданий дарунок саме і є розмаїтим: потішить творами українського класика, що тим не менш публікуються вперше, отже є унікальним виданням, відкриє зовсім молодого автора-початківця, а також представить мистецькі видання та значущих діячів на цій царині.

1.Григір Тютюнник «Мануйлівський записник».
Тютюнник Григір. Мануйлівський записник
/ Підготовка тексту, упорядкування, передмова, біоргафічно-текстологічний нарис Олексія Неживого. – Полтава: Полтавський літератор, 2019. -184 с.

Мануйлівський записник – книжка переважно неопублікованих досі творів українського письменника-прозаїка, перекладача, педагога, що склалася з текстів з родинного архіву в селі Мануйлівка Козельщинського району на Полтавщині, де знаходиться садиба покійної дружини Григора Тютюнника – Людмили Василівни Тютюнник.
В архіві вперше було виявлено автографи новел «Три зозулі з поклоном», «Сміхота», новелети «Лист до сина» оповідання «Ласочка», незакінченої повісті ЗІС-5», літературних етюдів та листів. Невідомі раніше літературні твори Григора Тютюнника, а також оповідання «Деревій» і новела «Три зозулі з поклоном», основний текст яких визначено за автографами письменника, і увійшли до книжки.

2. Богдан Козійчук «Падолист».
Богдан Козійчук. Падолист
/ Львів, 2021. – 31 с.

Поетична збірка молодого автора, що народився 2004 року у с. Спасів Червоноградського р-ну Львівської області, перші вірші почав писати з 2015 року, та вже є переможцем багатьох українських та міжнародних конкурсів. Крім того він є екскурсоводом у Тартаківському палаці, волонтером, учасником проєктів «Сокаль. По той бік сьогодення», «Збережімо сокальські двері», «Тартаків|/ Tartakiv», автором краєзнавчих і науково-дослідницьких статей про Сокальщину.

Збірка, до речі, з автографом автора для Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.

Вірші передають художні, ліричні, політичні, а також патріотичні погляди юного поета – представника нового покоління, що лише йде до своїх вершин, і відчуваючи себе вірним сином своєї Батьківщини, щиро вболіває за її долю: «Благословенна будь, моя країно…» та сповнений переконань, що «була, і є, і буде Україна, яких вона б не мала ворогів!».

3. «Школа мистецьких традицій. Діалог традицій діалог поколінь».
Матеріали регіональної науково-практичної конференції на тему: Художник, мистецький критик і громадський діяч Іван Труш та його вплив на мистецьке життя Львова. Школа мистецьких традицій. Діалог традицій діалог поколінь – до 150-ти річчя від дня народження. -  Міністерство освіти і науки України, ЛФДКДУМ ім. І.Труша, 2020. – 217 с.

Книжка є документальним втіленням вшанування галицького митця Івана Труша з матеріалів конференції 15 березня 2019 року в коледжі декоративного та ужиткового мистецтва ім. І. Труша, метою якої була «популяризації творчості І. Труша, дослідження ролі та значення художника в мистецьких освітніх процесах Львова та Галичини кінця XIX ст., визначення проблем сучасних мистецьких закладів освіти та обрання шляхів їх подолання».
Конференція, а відтак книга – виклад мистецтвознавців, культурологів, музейних працівників, викладачів мистецьких дисциплін про художника, мистецького критика і громадського діяча Івана Труша та його вплив на мистецьке життя Львова, родовід Трушів, мистецьку спадщину, проблеми збереження творів живопису тощо, що загалом передають «важливість пошани Великого Українця Івана Труша та тих справ, якими він спричинився до розбудови держави Україна».

4. Європейське скло XVI – початку XIX ст. зі збірки Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавтсва Національної Академії наук України у Львові.
Александра Й. Каспшак, Галина Скоропадова / Європейське скло XVI – початку XIX ст. зі збірки Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства Національної Академії наук України у Львові: Інститут народознавства Нацональної академії наук України. Ministerstwo Kultury I Dziedzictwa Narodowego, Видавництво «Bogucki, Warszawa 2008. – 264 с.

Книжка – рідкісне опрацювання з історії мистецтва, і скла зокрема, та передає культуру українсько-польського пограниччя. Публікація є співпрацею між польськими та українськими спеціалістами, де опубліковані результати робіт над фондами львівських музеїв та передає цінність колекції європейського скла у фондах музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України, підкреслює як «спільну спадщину», так і «багатокультурність Львова».
«Розмаїття предметів, стилів і використання технік відображають мистецькі явища й тенденції, поширені у Центральній та Західній Європі від XVI до початку XIX віку. У вступі описано невідомі досі факти з історії колекції, а в каталозі вказується первинне походження експонатів».

5. «Малярство Юрій Лесюк».
Юрій Лесюк Yuriy Lesyuk. МАЛЯРСТВО PAINTING
/ редактор, упорядник Микола Лесюк. – Львів: Видавництво «СПОЛОМ», 2022. – 119 с.

Книга присвячена творчості Юрія Петровича Лесюка – відомого українського живописця, члена Національної спілки художників України, Заслуженого художника України, багатолітнього викладача Львівського державного коледжу декоративного й ужиткового мистецтва ім. І. Труша.

Каталог робіт знайомить з унікальними картинами Юрія Петровича Лесюка, що працює в ділянці станкового малярства. «В основі робіт художника любов знання та розуміння традицій рідного краю – Гуцульщини».
На початку книги перед каталогом робіт можемо знайти і відповідь від самого живописця на питання: «Чому так малюю?..»
Край, де народився, художник називає казкою і зізнається, що «свідомість мого творчого життя починається там, де знаходиться центр світу – моє рідне село Ковалівка, що на Прикарпатті. Хочу донести до сучасного глядача образи тих архаїчних речей, про які сучасна молодь нічого не знає, але без яких не уявляли життя мої батьки, хочу, щоб найбайдужіші люди побачили, яким багатством та красою наділив Господь наш край».

Отож, ласкаво запрошуємо до бібліотеки, щоб за потреби обрати дещо для себе з книжкового букету.


Підготувала Лариса Українець