"Творчість - це великий людський привілей...": презентація збірки Світлани Гоч "Віхола весни"

В теплий осінній вечір в Муніципальній бібліотеці відбулася камерна та атмосферна презентація збірки поетки, науковиці, педагога та...успішної підприємиці Світлани Гоч «Віхола весни».

Модератором зустрічі люб’язно погодилася бути кандидатка філологічних наук Світлана Кирилюк, що, на нашу думку, значно вплинуло на рівень щирості та зацікавленості наших гостей. Адже організації сприяла цікава історія: літнього дня саме вона з пані Світланою Гоч завітала до нашої бібліотеки, про яку захоплено розповідала під час чергової екскурсії містом своїй колезі та подрузі. Та ключовим і доленосним фактором цієї зустрічі стала особистість іншої чернівчанки -  письменниці Ольги  Кобилянської. Колись вона звела долі двох науковиць із дослідженням її творчості на захисті кандидатської дисертації поетки, а потім, ніби магнітом, притягнула до стін нашої бібліотеки. Звісно, адже люди, що їх допустила до себе душа панни Ольги, повинні триматися разом в достойному товаристві.

Ми впевнені, що такі випадковості - свідчення того, що місія Анатолія Миколайовича Добрянського продовжується: його вдячні учні продовжують поширювати українську літературу та культуру, залучаючи до цього своїх улюблених і талановитих студентів. 

 

Кожна людина в нашому житті є вчитель, але насправді ми маємо когось одного, великого справжнього вчителя для себе, який ключову роль відіграє в нашому житті. У кожного з нас є один великий вчитель.

Світлана Гоч

Велика увага на зустрічі була приділена унікальній ролі Вчителів, завдяки яким життя формує цілісну і насичену картину особистості. Такою знаковою постаттю для Світлани Гоч став її Викладач та куратор в Прикарпатському університеті Володимир Григорович Матвіїшин. Саме він спонукав на той час ще юну студентку, з дитинства закохану у французьку мову та культуру, досліджувати українську літературу саме в порівняльному аспекті, відкрив для неї всю багатогранність творчості Ольги Кобилянської в контексті світової літератури того часу (кандидатська дисертація - зіставлення одноіменних романів «Земля» Еміля Золя та Ольги Кобилянської). Цією науковою роботою науковиця в черговий раз вписала постать письменниці в європейський літературний простір.

 

Світлій пам'яті мого вчителя 

професора В. Г. Матвіїшина 

м. Івано-Франківськ

Мій учитель стояв вже за світом,

Він стояв із людьми і без них.

Він не встиг ще надихатись літом

Й попрощатись з весною не встиг. 

 

У скорботі мовчало півсвіта,

На півслові застигли слова.

А душа вже в дорозі до Світла, 
Там де вічно, всевічно жива.

 

Що життя? Це екзамен на вічність

Скільки їх мій учитель пройшов!

Хто тепер ті екзамени злічить?

І найбільший за всі  -  на Любов.

 

Він любив, усім серцем любив мій учитель,

Все, що бачив, і всіх, кого знав.

Він не вмів не кохаючи,

Все найкраще він людям віддав.

 

Він віддав себе учням - до останньої краплі люовіі, 

 Щиро й тихо, жертвенно, до дна. 

Залишився у книгах - у нетлінному мудрому слові.

І зосталася пам'ять, Як Всесвіт, одна. 

 

Жив Учитель...Не стало...

І схилилося небо додолу. 

Був так трохи, так мало...

Я просто вернувся додому. 

 

Вчителі не вмирають - 

вони стають частинкою неба,

аби нам було світліше. 

Я люблю ритміку, люблю музичність поезії  

Світлана Гоч
 

Інша грань особистості пані Світлани, що нам яскраво відкрилася – музика. Вона запросила до нас своїх колег та друзів, чиє життя та діяльність зараз, на перший погляд, не так тісто пов’язане з музикою, аж до моменту поки вони не торкнуться струн, клавіш або  візьмуть першу високу ноту, змусивши всіх в залі розчулитись. 

Вони привезли із собою колоритні пісні. А оскільки чоловік пані Світлани походить з лемківської родини, то для неї це дуже цінна частина культурного коду її родини, культури, що слугує джерелом наповнення і натхнення. Класична пісня «Ой, верше мій, верше!» зазвучала абсолютно по-новому зі збереженням музикантами автентичної лемквської мелодії.

Долучитися до прослуховування, відчути особливий римт та мелодику цієї пісні можна за посиланням  youtu.be/seV9owpbK9E

Окрема подяка за це: естрадній співачці Тернопілля, ведучій культурно-мистецьких заходів, заступниці начальника відділу культури Великоберезовицької громади Любові Шарган, музиканту, артисту жанру народної пісні та музики, начальнику відділу культури  Великоберезовицької громади Миколі Злонкевичу,  екстравагантному музиканту, скрипалю-віртуозу, заслуженому діячеві мистецтв України Володимиру Довбні. А підтримати творчість своїх шанованих колег приїхав директор "Старлайф" Олексій Гуцуляк.  

 

Першою була лірика, а потім вона вже саме хотіла лягати на музику

Світлана Гоч

8 розділ збірки «Віхола весни» вміщує авторські пісні та мелодії до них. Звісно ж, частину із них ми мали змогу почути в інстументальному супроводі.

Відео з їх виконанням ви також маєте змогу переглянути за посиланням (запис виконання пісні "Горобиновий жар" (youtu.be/S6TwV3qDAPk) і "Наснився дощ" (youtu.be/2Q6Y4hMVUWE).

Мелодія пісні "Горобиновий жар" була написана в лікарні, коли поетка потрапила на операцію, що ще раз промовисто говорить – саме творчість дозволяє відновити втрачений баланс і гармонію душі.

Авторка зазначає, що напевно саме початок повномасштабного вторгнення став стимулом все ж сформувати і видати цілісну збірку. Ще з 2014 року, з початку війни Світлана волонтерить. Вона 19 разів вирушала з допомогою на Схід, на першій лінії фронту.

Перша поїздка – донецький аеропорт Ясинувата, потім Дебальцеве, а потім по всій лінії фронту: від Маріуполя , Волновахи, Авдіївки та Луганщина, аж до Станиці Луганської.

Ми також мали змогу почути чуттєвий вірш із циклу «Що життя? Це екзамен на вічність!» «Життя лиш почалось», присвячений матері, що втратила свого молодого сина. Він написаний ще задовго до війни (2003 рік), але зараз є надзвичайно актуальним, в наших складних та болісних умовах:

 

Життя лиш почалось 

Вчивляється листопадова осінь 

В пожовклі лиця висохлих жоржин,  

А мати дивиться у вирій неба досі, 

Куди відлетів птахом її син.

 

Моя сумна, яка ти гарна, моя мамо,

Я так люблю тебе, як ще ніколи не любив.

Христос прийшов по м ене вранці-рано, 

Узяв за руку і в хірки відплив.

 

Я не боявся, я не встиг боятись.

Тай що то - страх, коли зі мною Бог!

Прости, не вспів з  тобою попрощатись,

Я не хотів тобі таких тривог.

 

Коли мене востаннє цілувала, 

Я так тебе за плечі обіймав.

А ти не чула, ти з жалю ридала.

І плакав Бог, і сльози витирав. 

 

Ісус наш дивний, мамо, незбагненний,

Бо біль і хрест насправді - то Його любов.

Він любить всіх нас, Він подбав про мене.

Я з ним, я є, я лиш на мить пішов.

 

Життя у вічності таке коротке, мамо.

І я багато тут для себе зрозумів, 

Що правильно прожив той, хоч і мало,

Хто зберегтися чистим Богові зумів.

 

Нестримнимй час. Так швидко відлюбилось,

Відснилося, зійшло і відбулось. 

Ти плачеш, що життя скінчилось.

Ні, рідна, воно тільки почалось  

Поезія має народжуватися і має мати своє тривання

Світлана Кирилюк

Поезія першою реагує на болісні виклики часу, трагедії та втрати. Це та незбагненна енергія, яку створюють люди своєю творчістю, вона не завершується. Вона має здатність об’єднувати людей, а ми щиро вдячні, що саме наша бібліотека є тим місцем, куди завжди прагнуть прийти нею поділитись.  Присутні чернівчани та гості міста долучилися до виконання духовних гімнів України, творячи потужну атмосферу єдності та віри в Перемогу України. 

Підготувала Теленько Катерина