Оповідання, що зцілюють. “Квіти, карти та гіпноз” Марії Каменської

 

 

Квіти, карти та гіпноз / Марія Каменська. – Чернівці: Книги – XXI, 2023. – 152.

Холодними зимовими днями, у темні часи війни, хочеться поринути в теплу і світлу атмосферу, вірити в добро, щирість та любов. Збірка оповідань “Квіти, карти та гіпноз” Марії Каменської – це легке та затишне чтиво, що зігріє душу у морозні дні та наштовхне на рефлексії, адже кожен відшукає в цих історіях власний сенс, а у милих та подекуди наївних героях себе самого.

 

Книга складається з трьох основних оповідань під назвою “Три букети”, “Королева кубків”, “Історія Джейкоба Мартінсона” та “Інших історій, які могли б ніколи не статися”. Авторка вдало поєднала головні символи усіх оповідань у назві збірки, хоча насправді оповідання сильно відрізняються за сюжетом та сенсами.


У першому творі нам розповідають про Джеймса, чоловіка, котрий щойно розлучився з дружиною. Після розриву його мучить відчуття провини та нерозуміння як жити далі. Він продовжує жити минулим хоч і розуміє, що це позбавлено змісту.


“Я забув про день народження колишньої дружини і згадав про нього лише дорогою в офіс. Насправді, я не знаю, чи маю про нього пам’ятати, але так уже склалося, що майже рік після розлучення я усе ще вітаю її з усіма святами й надсилаю її улюблені білі лілії. Друзі кажуть, що давно пора припинити, однак щось всередині вважає ці подарунки невеличкою компенсацією за те, що не зумів зберегти наші стосунки.А я ж давав клятву. Тож букет лілій не така вже й велика покута супроти того, що не зміг дати жінці, яку кохав, те, що пообіцяв: у хворобі та здоров’ї, у смутку й радості, поки смерть не розлучить нас.”

Джеймс думає що вже ніколи не зможе покохати когось іншого. Він належить до категорії людей, яким важко висловлювати свої емоції та любов до близьких. Проте все змінила дивна ситуація з трьома букетами, коли, проти його волі, почуття все ж довелося висловити. А можливо і не власні почуття, і навіть не почуття зовсім…

“Вам здається, найстрашніше, що могло трапитися, ну точніше уже трапилося - це… промовити слова, які говорити не планували. Ви ставитеся до них дуже розважливо й відповідально. І це, безумовно, правильно. Але, знаєте, це не так страшно, проти того, коли б ви не сказали б того, що хотіли. адже не встигли, не насмілилися, не змогли. А потім в один момент стало пізно, і сказати це уже нікому.”


Твір демонструє наскільки важливо говорити про те, що відчуваєш і не соромитись своїх емоцій. Автор дає можливість читачу разом з головним героєм усвідомити цю істину.

 

“Королева Кубків” - другий твір збірки. Головний герой цього оповідання закохується у Королеву Кубків. Хто вона така, ця загадкова пані та що означають її ігри? ЇЇ образ не дає Джеймсу спокою, тому він вдається до карт Таро. Та чи допоможуть вони знайти відповіді на усі його запитання? 

 

“Ми, застигши під деревом, дивилися одне на одного. Можливо, завтра я витягну ще одну карту. І післязавтра. І потім. І так іще довго. Та це більше не лякало. Куди поспішати, коли щасливий Лицар Пентаклів зустрів свою Королеву Кубків?”


Оповідання сповнене магічною загадковою атмосферою та естетикою карт. Кожен сам в праві вирішувати у що йому вірити, але цей твір нагадує, що все бажане здійсниться, коли є щира віра в бажане.

 

Третє оповідання у збірці - “Історія Джейкоба Мартінсона” розкриває тему того, що потрібно завжди залишатися собою, не надягаючи масок, що, на жаль, не одразу зрозумів його головний герой. Він настільки незадоволений своїм життям та собою загалом, що постійно намагається видавати себе за іншу людину, щоразу вигадуючи новий образ, аби стати цікавішим, впевненішим, харизматичнішим та успішнішим. Одного разу він настільки захопився, що попросив подругу загіпнотизувати його, аби він назавжди змінив особистість. Та чи перевтілився він насправді? Чи все ж таки спрацював ефект плацебо? Так чи інакше, цей твір - нагадування, що потрібно працювати над собою, не вигадуючи ніякий образ, вірити в себе та власні сили. 

  

Істини цих оповідань досить прості і на перший погляд зрозумілі кожному, проте насправді у повсякденному житті ми часто про них забуваємо. Тому важливо читати літературу, яка зігріватиме серце добром, гумором та вірою в краще.


Марія Каменська - за освітою юрист, пише з 2019 року. З 2015 року живе у Польщі в містечку Гдиня на березі Балтійського моря. Працює з українцями, яким довелось покинути рідний дім через війну - проводить творчі зустрічі для дітей та дорослих.
 
 
 

Підготувала Аріна Підлубна