Українське Різдво в поезії та прозі

Різдво Христове для українців завжди було одним з найшанованіших свят. Традиція народної творчості згодом витворила й літературно-мистецький канон. Немало в нашій літературі саме поезії на новорічно-різдвяну тему. 
Чи не найбільшу увагу на виставці «Новий рік і Різдво в українській літературі» в Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського привертає збірник «Різдво в українській поезії». Зібрані поезії охоплюють період з ХVI ст..по ХХІ ст., тобто від ПамвиБеринди до сучасних Олесі Мамчич, Ігоря Римарука, Євгена Сверстюка, Тамари Севернюк. Вісточка із давньої України «На Різдво Христове вірш» від ПамвоБеринди, «Піснь 4-та» Григорія Сковороди та романтична поезія Сильвестра Яричевського, Василя Щурата, переклади Михайла Генсіровського.
Якщо говорити про буковинських авторів, то виставку прикрашають та одухотворюють не лише книги канонізованих класиків на кшталт Юрія Федьковича з його патріотичним віршем «На новий рік», а й світлі, людяні поезії Тамари Севернюк, які завжди – «…освідчення в любові до всього сущого на землі, високого в його земному бутті і небесному леті». Із «Йорданської ночі» у «Чисте світло» «різдвяних пацьорків» можна перейти сторінками віршів. Поглянути на «Нового року профіль таємничий», знайти серед засніжених рядків «Сув’язь» різдвяного настрою, у дзвоні кришталю впізнати «Ave…» та диво найсвітлішого свята.
Різдвяна проза хоч не така легка, як поезія (що не залишає навіть слідочків на снігу), на те проза значно різноманітніша у темах, образах та психологічному й етичному навантаженні. Чарівний світ різдвяних історій Миколи Гоголя («Вій», «Вечори на хуторі поблизу Диканьки»), складний соціальний підтекст оповідань Михайла Коцюбинського («Ялинка») та Степана Васильченка. Особлива магія почуттів і станів звертає до читання оповідання Олександра Жовни «Різдвяної ночі».
Не можна оминути віддзеркалення різдвяних традицій у драматургії. Ще з ХV- ХVI ст. в Україні розвивається жанр вертепу та різдвяних п’єс для мандрівних та дяківських театрів. Пізніше вертепна драма, що сама виросла з інтермедій, перетворюється на літературну драму європейського зразка. Але на українському ґрунті за основу беруть фольклорні та козацькі мотиви. На виставці можна ознайомитись зі зразками усіх видів драматургії, зокрема, на новорічно-різдвяну тему: «Українська драматургія першої половини ХІХ століття», «Бурлеск і травестія», драматичні твори Пантелеймона Куліша.
А шанувальники «надсучасної» літератури знайдуть на виставці новорічний номер журналу «Дніпро».
Для наймолодших читачів на свято – «Дарунок різдвяної казки», а також цікаві й рідкісні видання «Рости на щастя України-мами. Галицька читаночка»та «Я дитина українська» - до збірників увійшли вибрані поезії з альманахів початку ХХ ст. «Світ дитини», журналів «Дзвіночок» і «Малі друзі». Обидві книги містять багато призабутих, але від того ще цінніших дитячих різдвяних віршів.
Огляд виставки підготувала
Антоніна Аністратенко