Культпростір. Події

П'ятниця, 24 лютого 2014 р.

8.02.2014 – 21.02.2014

На Центральній площі – сотні свічок і квітів. У траурні постбойові дні на Чернівецькому Євромайдані, як і раніше, звучало фортепіано як реквієм за полеглими.

Попри колотнечу в суспільстві, останні чорні тижні в Україні виявилися в культурному житті Чернівців досить кольоровими. Це ще раз довело твердження, що без культури людина не здатна нормально жити і працювати.

 

 

У неділю на традиційне Народне віче на Центральну площу активісти принесли фортепіано та скрипку. Так революційна молодь організувала музичну акцію на знак пам’яті за загиблими героями Майдану.
М. Кобилюк. У Чернівцях на Євромайдані співали під фортепіано та скрипку // Молодий буковинець. – 2014. – 10-11 лют. (№ 16). – С. 12.

 
Відомий чернівецький історик Сергій Комарницький видав книгу “Тарас Шевченко і Буковина”. У ній зібрано документи про вшанування Кобзаря в краї у часи панування Австро-Угорської імперії та королівської Румунії.
Надія Будна. Творчість Шевченка популяризувала Кобилянська. Чернівчанин видав книгу про Кобзаря і Буковину // Молодий буковинець. – 2014. – 21-22 лют. (№ 21). – С. 8.
 
Уперше в Чернівцях, у рамках ІІ Міжнародного фестивалю “Карой Поп де Сотмарі” відбулася фотовиставка відцифрованих зображень першого фотоательє в Бухаресті. 35 фотографій румунського військового фоторепортера Поп Кароя Сотмарі з колекції Раду Ігозшага... можна переглянути в Чернівецькому художньому музеї.
Руслан Козлов. Світлини першого фотокореспондента Європи – у Чернівцях // Версії. – 2014. – 13-19 лют. (№ 7). – С. 2.

...відкриття виставки живопису, графіки й реставрації “Творчий оберіг” у Чернівецькому художньому музеї відомий буковинський митець [В. Краснов] присвятив 170-річчю видатного художника І. Ю. Рєпіна, яке відзначатиметься цього року. Володимир Миколайович не лише реставрує картини, ікони, а й пише портрети, пейзажі, натюрморти.
Юлія Боднарюк. Для музею відреставрував майже сто картин: Володимир Краснов – єдиний професійний реставратор у Чернівцях // Молодий буковинець. – 2014. – 13 лют. (№ 17). – Додаток “Місто”. – С. 6.

Понад 80 полотен, сповнених світла й сонця, радості життя й гордості за свій край, розцвітили зимовий день, розвеселили усіх, хто мав нагоду побачити те мальоване диво... Всупереч тому, що експонували роботи від 11 авторів, уся композиція дивилася на одному подиху. Ці твори були написані групою однодумців, котрі працюють за однією концепцією.
Олена Росинська. Сонячне мистецтво Закарпаття: У Центрі культури “Вернісаж” свої роботи презентували художники міста Мукачеве // Свобода слова. – 2014. – 13 лют. (№ 6). – С. 11.

У чернівецькому центрі культури “Вернісаж” відкрилася персональна виставка 10-річної художниці Дарії Брюхович. Тут представлені шістдесят дев’ять робіт живопису в техніці акварелі та акрилу. Унікальність її робіт полягає у тому, що вона інтерпретує світ крізь власне бачення, котре не залежить від зовнішнього впливу.
Дмитро Заня. Дорослий світ очима дитини // Буковина. – 2014. – 11 лют. (№ 11). – С. 3.

...у Чернівецькому краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки “Радянська військова іграшка 70-80 років ХХ століття”. Свою колекцію демонстрував чернівчанам і гостям міста доцент, кандидат історичних наук Ігор Піддубний.
Ольга Шупеня. “Коли береш до рук зброю, пам’ятай, що і в тебе можуть стріляти” // Погляд. – 2014. – 20 лют. (№ 8). – С. 10.

У п’ятьох містах, серед яких – і Чернівці, відбувся неординарний захід: актори-аматори відтворили нинішню ситуацію в країні.
Брент Блер провів у Чернівцях кілька днів. Будь-хто міг долучитися до його соціальної вистави “Діалог барикад”, представленої у залі Німецького народного дому. Отож акторами на один день стали звичайні люди різного віку, професій та переконань.
Наталія Фещук. Події в Україні перенесли до театру // Чернівці. – 2014. – 20 лют. (№ 8). – С. 11.

Суботнього вечора в Органній залі відбувся концерт тематичного циклу “Музика мого міста”, започаткованого ще у 2010 році Академічним камерним хором “Чернівці” під керівництвом Надії Селезньової. У ньому звучала вокально-хорова музика місцевих авторів Сидора Воробкевича і його учня Євсевія Мандичевського, а також твори буковинського композитора Кароля Мікулі, що тривалий час тут не виконувалися і є малодослідженими вітчизняними вченими-музикознавцями і маловідомими буковинському слухачеві, хоча й уже давно є світовим музично-пісенним надбанням.
Олександр Залуцький. Спадщина – як культурний привід // Буковинське віче. – 2014. – 13 лют. (№ 7). – С. 4.

Тарас Петриненко співав старі і нові пісні, читав свої вірші,.. згадував першу “Червону руту” у Чернівцях. Коли ж перед виконанням пісні “Там за обрієм”, яку присвятив хлопцям. які загинули на Майдані, сказав, що нині відбувається не просто революція чи політичні баталії, а велике протистояння культури і повного безкультур’я, усі підвелися та аплодували стоячи.
Юлія Боднарюк. Концерт Тараса Петриненка був під загрозою зриву: Були проблеми з голосом, але сталося диво – голос відновився // Молодий буковинець. – 2014. – 14-15 лют. (№ 18). – С. 10.

Твори художник [Олег Любківський] скомпонував зі старими газетами, де на перших шпальтах промови Генсека Михайла Горбачова, інших партійних лідерів, звіти про досягнення нині уже неіснуючої Країни Рад. Сам же автор зауважив, що хотів, аби люди, котрі прийдуть на виставку, не просто споглядали роботи, а замислилися над тим, що вони бачать, відчули, що їм передає художник у своїх творах: “Хочу пробудити розум, щоби люди знову навчилися думати, аналізувати, робити висновки”.
Олена Росинська. Минулої п’ятниці галерея “SweetArt” запрошувала на вернісаж “Концептуальної утопії Олега Любківського. Графіка малих форм” // Свобода слова. – 2014. – 13 лют. (№ 6). – С. 11.


Фото – www.vidido.ua