Молоді художники об’єднують Україну

 Четвер, 24 квітня 2014 р.
 
Шестеро чернівецьких підлітків, вихованців художньої школи імені Миколи Івасюка, отримали перемогу в мистецькому конкурсі "Край п'яти Січей", який відбувся нещодавно в м. Нікополі Дніпропетровської області. 4 квітня церемонія нагородження пройшла в Нікополі, а 24 квітня – в Чернівцях, у приміщенні Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського. Тут юним чернівчанам, котрі не змогли приїхати на церемонію до Нікополя, було вручено призи і проведено майстер-клас.

 

 

Наші юні митці здобули перемогу в віковій категорії 10-14 років. Гран-прі отримала Руслана Ручкіна (на фото зліва), лауреатом І ступеню став Станіслав Серман, лауреатом ІІ ступеню – Діана Урсуляк, призером – Олександра Шарагова. Відзнаки отримали Михайло Зайдел (“За колористику”) і Дмитро Козачук (“За декоративність живопису”). Подяку за колекцію робіт отримали також директор художньої школи Віктор Макогон і вчителі – Владислав Готинчан, Володимир Денисов, Ірина Каленик та Іонна Ягла-Готинчан. Нагородження відбувалося в трьох вікових категоріях – 6–9 років, 10–14 років і 15–18 років.

Коли наше журі, – розповідає автор і керівник проекту Лариса Білоцерківська, завідувач бібліотечно-інформаційного центру “Слово”, що в Нікополі, – визначало переможців (за правилами, під час вибору вони не знають, хто і яку роботу намалював), тільки дивувалося, що це за незвична техніка, та й кольорове вирішення малюнків було трохи незвичним для нашого краю. Відчувалася більша експресія, а ще – велика робота, що стояла за кожним із полотен. Тільки коли переможці вже були визначені й імена відкриті, члени журі зрозуміли, звідки такий особливий стиль приїхав до нас”. Юні чернівецькі переможці та їхні наставники прослухали теплі слова привітання пані Лариси, яке вона попередньо записала в Нікополі й через сотні кілометрів переслала сюди.

Організатори переслали для переможців дипломи, подарунки, серед яких – пишна оздоба ручної роботи, запахущі пряники у формі давніх скіфських орнаментів. Також організатори подбали про знаряддя для майстер-класу. Це шкіряні браслети і кулони, які діти розмальовували золотою фарбою за зразками скіфських орнаментів. Цим орнаментам дві з половиною тисячі років. Сьогодні вони знову ожили в руках маленьких художників.

Поетичний та художній конкурс “Край п’яти Січей” задумувався як локальний (міський), але став усеукраїнським. Мало того, він знову об’єднав різні частини України: минулого року участь взяли діти з Нікополя і Вінниці, цього року долучилися чернівчани, на наступний рік обіцяються ще й львів’яни. Теми конкурсу – “Скіфська давнина”, “Запорозьке козацтво”, “Нікополь туристичний” – привернули увагу 111 юних художників і 11 юних поетів. Такі теми для Нікополя не дивина, адже в тій місцевості 1971 року було розкопано скіфський курган і знайдено золоту Пектораль, володарську прикрасу з багатою символікою. Крім того, на території Нікопольського району в різні часи існувало п’ять запорозьких січей – Томаківська, Базавлуцька, Микитинська, Чортомлицька і Нова.

Наступного року молоді чернівчани знову планують взяти участь у “Краї п’яти Січей” і таки поїхати до Нікополя, щоби на власні очі побачити цікавий історичний край скіфської Пекторалі й козацької вольниці. А в Чернівцях, у Муніципальній бібліотеці імені Анатолія Добрянського, вони завжди зможуть погортати цікаві пізнавальні видання, які переслали сюди організатори конкурсу. Це “Скіфи: одяг та орнамент” (із серії “На допомогу народним майстрам”), де детально описано й показано все різноманіття скіфського строю, головних уборів, орнаментів, символіки, і атлас для школярів “Запорозькі козаки” (із серії “Мій рідний край”), у якому діти можуть виконати запропоновані їм завдання – розмалювати ілюстрації, знайти на контурних картах важливі історичні місця й отримати ширше уявлення вигляд Запорозької Січі, звичаї, зброю й одяг запорозьких козаків.

Детальніше з цими брошурами можна ознайомитися за адресою http://dobrabiblioteka.cv.ua/ua в одному з дописів рубрики “Наші нові надходження”.

А на сторінці бібліотечно-інформаційного центру “Слово” http://bizslovo.org/content/ можна побачити всі роботи учасників і, ясна річ, переможців. Працівники Муніципальної бібліотеки імені Анатолія Добрянського вітають чернівчан з перемогою! Сьогодні, коли ми всі спостерігаємо на сході України за сумними подіями, діти з Чернівців через своє мистецтво поєднують Україну в ціле і дарують нам світлий промінчик надії на єдність і світле майбутнє.
 
 
 
 
 

Лауреат І ступеню - Станіслав Серман

 

Лауреат ІІ ступеню – Діана Урсуляк

 

 Призер – Олександра Шарагова

 

Дмитро Козачук (відзнака “За декоративність живопису”) 

 

Михайло Зайдел (відзнака “За колористику”)