Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
4.10.2014 – 10.10.2014

 

 

Актуальна думка: "Власне, у цій хвилині кожне фото, зроблене в Україні, є історичним. [...] коли був Майдан, кожна смерть, ставала трагедією. А зараз новини про смерть українців, які воюють на Сході, – вже статистика... Тому важливо показати тих, хто може загубитися у цій статистиці..." (Славомір Ользацкий, "Чернівці", № 41, 9 жовтня 2014 ).

 
 
 
 
Минулого тижня чернівчани відзначали День міста. Почалося відзначення зі спільної молитви вірян і священиків Української православної церкви Київського патріархату, Української греко-католицької та римо-католицької церков.

У святкові дні чернівчани та гості міста мали можливість отримати справжнє естетичне задоволення від концертів військового оркестру із Дніпропетровська, який завітав до нас на запрошення мера Чернівців Олексія Каспрука.

Артеменко Лариса. Молитва і голуби миру // Чернівці. – 2014. – 9 жовт. № 41. – С. 1, 10.

Фещук Наталя. "Я із Західної України, тому основа нашого репертуару – етнічна музика" // Чернівці. – 2014. – 9 жовт. № 41. – С. 2.

Під час відзначення Дня міста відбувалося багато інших заходів, про що повідомляє місцева періодика.
 
День міста: традиційне свято зіпсувала війна // Погляд. – 2014. – 9 жовт. № 41. – С. 13.
 
Мостова Анна. Патріотично і стримано відзначали минулих вихідних чернівці 606-й день свого народження // Доба. – 2014. – 9 жовт. № 39. – С. 5, 16.
 
Чернівчани молилися за Україну // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 9 жовт. № 101. – С. 4–5.

Також до Дня міста польські фотохудожники Гражина Мислінська та Славомір Ользацкий представили виставку своїх фоторобіт "Україна очима поляків". Наталя Фещук розмовляла з митцями, результатом чого є чудове, щире, проникливе інтерв’ю на сторінках газети "Чернівці". Фотографи давно цікавляться Україною. Під час подій на Майдані вони зробили чимало фото, аби зафіксувати настрої, емоції, людей, історичні події. Спілкувалися з родинами загиблих на Майдані, планують видати книгу "Рік в Україні".
 
"Якщо є таке місце, де діється історія, то як фотокореспондент маю обов’язок там бути", – каже Гражина Мислінська.
 
Фотомитці продовжують цікавитися подіями в Україні і фіксують їх у фотомитях, аби якомога менше було втрачено.
 
Славомір Ользацкий: "Власне, у цій хвилині кожне фото, зроблене в Україні, є історичним. Нам, фотографам, певно, варто було б показати працю лікарів у військових шпиталях, а ще тих, хто втратив здоров’я у боротьбі за Україну. Бо коли був Майдан, кожна смерть, ставала трагедією. А зараз новини про смерть українців, які воюють на Сході, – вже статистика... Тому важливо показати тих, хто може загубитися у цій статистиці...".
 
Виставка у Чернівцях – не випадковість. Польські фотографи цікавляться Буковиною, відзначають для себе її своєрідність.
 
"Буковина – дуже різна. Ми були на Галичині, Тернопільщині. Але ваш край – особливий під кожним кутом зору. Тут живуть німці. поляки, українці... І я хотів показати, як виглядає Буковина зараз – така багатокультурна та багатоетнічна".
 
Фещук Наталя. "Кожне фото, зроблене в Україні, є історичним" // Чернівці. – 2014. – 9 жовт. № 41. – С. 11.
 
 
3 жовтня у Художньому музеї відкрилася виставка мистецьких робіт студентів та співробітників Чернівецького медичного університету, присвячена 70-річчю його створення.
 
Медиків надихає муза творчості // Чернівці – 2014. – 9 жовт. № 41. – С. 2.
 
Мицкан Тетяна. Не тільки медики, а ще й художники // Буковина. – 2014. – 10 жовт. № 62. – С. 8.
 
 
Чернівці відвідала Анастасія Дмитрук – дівчина, яка стала відомою після того, як її вірш, написаний під впливом подій на Майдані, став піснею. У газеті "Свобода слова" можна прочитати інтерв’ю з нею.
 
Вірш, народжений на Майдані // Свобода слова – 2014. – 9 жовт. № 42. – С. 1, 11.
 
 
У "Вернісажі" відкрито виставку творів народного художника України Ярослава Пасічанського "Осінні рапсодії". Ця подія приурочена до 200-ліття з Дня народження Тараса Шевченка та 70-річчя самого митця.
 
Славич Ярина. Чому Ярослав Пасічанський не поїхав на аудієнцію до Папи Римського // Свобода слова – 2014. – 9 жовт. № 42. – С. 17.
 
Славич Ярина. Майстер-клас від народного художника // Свобода слова – 2014. – 9 жовт. № 42. – С. 18.
 
Свої роздуми про творчу особистість Ярослава Пасічанського, а також свою розмову з майстром пропонує читачам "Молодого буковинця" Мирослав Лазарук.
 
Лазарук Мирослав. Відлуння новітнього лихоліття // Молодий буковинець. – 2014. – 10-11 жовт. № 102. – С. 10.
 
Короткий огляд творів Ярослава Пасічанського, представлених на виставці, пропонує журналіст "Буковини" Степан Карачко.
 
Карачко Степан. "Осінні рапсодії" Ярослава Пасічанського // Буковина. – 2014. – 10 жовт. № 62. – С. 5.

Сумну новину обговорюють цього тижня чернівчани – відійшов у вічність академік Аркадій Жуковський, якому земляки мають завдячувати за збереження історичної пам’яті. Саме його зусиллями зібрана і збережена цінна інформація про Буковину, Чернівці, про особистостей, які безпосередньо творили історію. Саме він розповів про українців Буковини світові.
 
На сторінках "Молодого буковинця" про цього визначного українця, чернівчанина ідеться у матеріалі, підготовленому Надією Будною.
 
Будна Надія. "Моєю батьківщиною завжди була Україна" // Молодий буковинець. Місто. – 2014. – 9 жовт. № 101. – С. 6.
 
Життя, науково-громадську діяльність Аркадія Жуковського детально розкрито у некролозі від Товариства "Український Народний Дім у Чернівцях".
 
Він жив українською справою // Буковина. – 2014. – 10 жовт. № 62. – С. 5.
 
 
Чергова історія від Маріанни Антонюк – це неприкрашена оповідь про Чернівці, про мешканців міста за різних окупаційних режимів від голови Чернівецької міської громадської організації "Гільфе" Отілії Гуліки. Жодних міфів, яскравих обгорток – лише гола правда життя від представниці покоління, на долю якого випало так багато випробувань. І між тим всім непідробна шляхетність, сила духу, жертовність.
 
Антонюк Маріанна. Чернівці Отілії Гуліки: походи в гетто, перестрілки, церква замість комсомольських зборів, задушевний голуб на показових дитсадківських заняттях, Добрянський, Рух і допомога людям // Версії – 2014. – 9–15 жовт. № 41. – С. 7.
 
 
Відділ мистецтв Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Івасюка з нагоди Міжнародного дня музики організував авторський концерт піаністки, композитора Ірини Бацовської.
 
Козлов Руслан. Ірина Бацовська: "Музика дає можливість зафіксувати почуття і ще раз пережити їх, прослухавши..." // Версії – 2014. – 9–15 жовт. № 41. – С. 16.
 
 
Виповнилося 75 років заслуженому майстру народної творчості України, майстру художньої вишивки, лауреату літературно-мистецької премії ім. Г. Гараса, членові НСМНМУ Михайлові Покиданцю. Більше дізнатися про цю особистість можна, прочитавши статтю Надії Будної.
 
Будна Надія. Вишив вірші Шевченка // Молодий буковинець. – 2014. – 10-11 жовт. № 102. – С. 9.
 
 
 
У Чернівцях відбувся заключний етап ХХV Міжнародного фольклорного фестивалю "Буковинські зустрічі".
 
Черняк Людмила. Ми з Україною, ми з Буковиною // Буковина. – 2014. – 10 жовт. № 62. – С. 5.

 
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – http://www.netkultura.pl/459/slawomir-olzacki-historia-jednej-fotografii-odc-1/