Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

10.10.2014 – 17.10.2014
 
 
Актуальна думка:
 
Вітре із України! Де ж ті кларнети сонячні?
Де золотий твій гомін? Арфи і флейти — де?
Вітре із України! Дай мені, принеси мені
Призвук живого слова. Вітре! Не маю сил.
 
(Іван СВІТЛИЧНИЙ, "Вітер з України").
 
 
12 жовтня у Чернівцях прощалися з Аркадієм Жуковським. Про ученого, народженого на Буковині, Наталії Фещук розповів один із його найближчих товаришів, колега – директор Музею Української революції 1917–1921 рр. (Київ) Олександр Кучерук.
 
"...він сприймав людей за дуже простим, але важливим принципом: "Що ти зробив?" За його принципом: якщо ти щось робиш – ти хороший, ні – іди геть. Так, так, він міг бути таким! Але тим, хто хотів працювати, академік дуже допомагав. Скільки українців пройшло через Сарсель – місто, де знаходилося НТШ в Європі! Все, що Аркадій Іларіонович робив у Франції, все – на благо України. [...] Він також написав історію України французькою мовою, прагнучи якомога більше розповісти французам про Україну".
 
Фещук Наталія. Аркадій Жуковський не шкодував пенсії на дзвінки в Україну // Чернівці. – 2014. – 16 жовт. № 42. –    С. 2.
 
 
Інтерв'ю з прекрасною, надзвичайно гармонійною і світлою людиною пропонує читачам газета "Чернівці". Це настоятель костелу Найсвятішого Серця Ісуса отець Станіслав Смольчевський. Мудрі думки, щирі емоції, відвертість – те, що зробило цю розмову особливо привабливою і цікавою.
 
"Знаєте, мені завжди було комфортно там, де я працював. Завжди! Чи в Польщі, чи в Україні. У Хмельницькому, Івано-Франківську, Чернівцях, Кіцмані. Для мене Служба Божа – це Служба Божа, люди – це люди. В кожному місті всі однакові – добрі, погані. Проте я маю щастя, що завжди потрапляю на добрих людей".
 
Про Чернівці: "Тут є щось таке специфічне, чого я не бачив ані у Хмельницькому, ані у Франківську. Самі Чернівці мені нагадують Краків, де я вчився у семінарії. Старе місто дуже подобається".
 
"Мені дуже болить, що є такі священики, котрі наживаються на своїх парафіянах. Вони думають, що парафія має їм служити, забуваючи, що це вони мають служити парафії".
 
Фещук Наталія. "Не має значення, якої ти конфесії, а лише те, наскільки маєш Бога у серці" // Чернівці. – 2014. – 16 жовт. № 42. – С. 10-11.
 
 
На свято Покрови у Чернівцях відбувся патріотичний благодійний концерт "Дух лицарства". Захід проведений у рамках молодіжного етнодуховного фестивалю "Обнова-фест". Під час концерту було зібрано 17 тис. грн. благодійних внесків для українських військових.
 
Шупеня Ольга. У Чернівцях панував дух лицарства // Погляд. – 2014. – 16 жовт. № 42. – С. 22.
 
 
11 жовтня в Чернівецькій обласній бібліотеці відбулася презентація мистецького проекту, здійсненого спільно письменником Віктором Федюком та художницею Раїсою Рязановою. Це книга для дітей "Політ сокола" – твори у жанрі фентезі. Оскільки автор звертається до історичних реалій, то, звісно, передмова Ігоря Буркута особливо важлива і доречна, адже зможе допомогти юним читачам зорієнтуватися в описуваних подіях.
 
Хомич Лариса. Віктор Федюк і Раїса Рязанова: Словом і пензлем // Версії. – 2014. – 16–22 жовт. № 42. – С. 9.
 
 
"Народження Майстра, або Думи на полотні" – назва мистецького перфомансу, присвяченого 75-річчю Михайла Покиданця. Захід відбувся 10 жовтня в Учбово-методичному центрі культури Буковини.
 
Карачко Степан. Виставка вишивок Михайла Покиданця // Буковинське віче. – 2014. – 16 жовт. № 42. – С. 4.
 
 
15 жовтня виповнилося б 55 років буковинській письменниці, людині надзвичайної сили духу Анні Дущак. До цього дня у бібліотеці-філії №21 провели пам'ятний захід.
 
"Поезія з душі моєї ллється" // Відродження. – 2014. – 16 жовт. № 42. – С. 12.
 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото – https://vk.com/obnovafest?z=photo-772426_342714880%2Falbum-772426_203844772