Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 
 
17.10.2014 – 24.10.2014

 

 

Актуальна думка: "Ми всі ставимо собі певні межі, де визначаємо, що ця інформація правдива, а ця вже неправдива. Ми готові сприймати брехню, яка на нас ллється, яка нам безперестанку інтерпретується. Деякі роботи я почав створювати на обкладинках каталогів зі своєї французької виставки. Тобто це все вже є інтерпретацією, і воно вже є несправжнім. Але я починаю цю неправду трансформувати [...] І я пропоную глядачам самим визначити, що для них є кінцевою інформацією" (Володимир Філіпов, "Погляд", № 43, 23 жовтня 2014 ).

 
 
 
 
Буковинський державний медичний університет відзначив своє 70-річчя. З цієї нагоди протягом трьох днів тривав ХV Конгрес Світової Федерації Українських Лікарських Товариств .
 
Росинська Олена. Виконуючи заповіді Гіппократа // Свобода слова. – 2014. – 23 жовт. № 49. – С. 10-11.
 
 
У Чернівецькому обласному краєзнавчому музеї відкрито виставку робіт Рудольфа Лекалова під назвою "Фото-графіка".
 
З творчою особистістю графіка, художника-ретушера, власника великого фотоархіву знайомить читачів Ярина Славич.
 
"Рудольф Лекалов народився в Петербурзі, та склалося так, що разом з матір’ю після заслання до Сибіру потрапив на Полтавщину, і відтоді Україна стала його справжньою Батьківщиною. Дуже швидко опанував мову...".

"... після відкриття виставки поїхав у гори – на один чи два дні, а для релаксації йому більше й не потрібно. Завше кожен свій вихідний день проводив однаково – брав мольберт і їхав або йшов до своїх верб. Оці вербиці-верби, кожна з яких десятиліттями мальована-перемальована, старіла чи народжувалася на очах у митця, і показав на огляд чернівчанам та гостям міста – поруч зі світлинами людей".
 
Славич Ярина. Фото-графіка – подарунок від Рудольфа Лекалова // Свобода слова. – 2014. – 23 жовт. № 49. – С. 17.
 
 
21 жовтня у Художньому музеї відкрито виставку картин художника, кінопродюсера, члена міжнародної асоціації художників і дизайнерів "IFA" та "UNESCO", члена професійно-творчої спілки Академія абстракціонізму, директора продюсерського центру "ІнсайтМедіа" Володимира Філіпова. Власне, у Чернівцях стартував його проект "Кінцева Інформація", який згодом буде представлений у Німеччині, Франції, Норвегії.
 
Славич Ярина. Я принципово не міняв радянський паспорт. Тепер поміняв – на український // Свобода слова. – 2014. – 23 жовт. № 49. – С. 18.
 
Цікавий матеріал про митця підготувала і Віталія Козменко для "Погляду".
 
Зокрема, журналістка довідалася, чому проект розпочато саме з Чернівців: "Мені здається, що Чернівці саме те місто, з якого може початися конструктивне взаєморозуміння українців, – пояснює художник. – До того ж ми влітку у Чернівцях знімали епізоди фільму "Гніздо горлиці", відвідали музей і тоді мені прийшла думка, що тут можна зробити хорошу виставку".
 
У Чернівцях Володимир Філіпов планує презентувати проект, присвячений Казиміру Малевичу, над яким він працює спільно зі своїми колегами.
 
Козменко Віталія. "2014 рік для України – це хаос" // Погляд. – 2014. – 23 жовт. № 43. – С. 22.
 
 
20 жовтня у книгарні "Букініст" відбулася вже традиційна зустріч з письменником Максимом Кідруком. Цього разу він презентував чернівчанам технотрилер "Жорстоке небо". Основна подія цього роману – авіакатастрофа.
 
Козменко Віталія. Роки готувався до написання книги // Погляд. – 2014. – 23 жовт. № 43. – С. 22.
 
 
На сторінках "Версій" мистецтвознавець Тетяна Дугаєва знайомить читачів з мистецтвом Народного художника України Костянтина Ломикіна. Він майстер пастельного живопису, його роботам властиві стильові риси імпресіонізму.
 
"Своєрідною формою втечі від офіційних канонів були ліричні камерні пейзажі, натюрморти, зображення оголеної натури та балерин. У його натюрмортах і пейзажах реалізм поєднувався з імпресіонізмом. Адже Костянтин Ломикін, був сформований у традиціях одеської школи живопису, яка виховувала особливий дух творчої свободи. Він був випускником Одеського художнього училища. Майбутній митець навчався у славнозвісних художників-педагогів: класика одеського імпресіонізму Миколи Шелюто, монументаліста Миколи Павлюка та мариніста, професора Миколи Мучника. Вони прищепили йому любов до передачі безпосередніх вражень, мінливих відчуттів, утворених швидким пензлем та роздільними мазками чистих кольорів. У його палітрі немає чорного кольору, натомість твори напоєні сонячним світлом та імпресіоністичною легкістю".
 
Дугаєва Тетяна. Костянтин Ломикін: 90 Ню та імпресіонізм періоду соцреалізму // Версії. – 2014. – 23–29 жовт.         № 43. – С. 16.

 
 
У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.
Джерело фото –
https://www.facebook.com/CZARTMUZ/photos/pb.376691562417056.-2207520000.1414151877./733094643443411/?type=3&theater