ЖИТТЯ У ПОШУКУ І ВІДКРИТТЯХ

 
П'ятниця, 9 жовтня 2015 року
 
12 жовтня пресвітлий і по-осінньому теплий ювілейний день народження святкує мистецтвознавець, історик мистецтва, член Національної Спілки художників України Тетяна Дугаєва. З цієї нагоди у фойє Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського з фондів книгозбірні розгорнуто виставку «Життя у пошуку і відкриттях».
 
 
Доля розпорядилася так, що чверть століття творчого життя Тетяна Ігорівна займалася збереженням мистецької спадщини саме в нашому місті. До цього було навчання у Львівському університеті та праця науковим співробітником Львівської картинної галереї під керівництвом учителя, легендарного подвижника музейної справи Бориса Григоровича Возницького.
 
 
Як зізнається пані Тетяна, Чернівці завжди були і залишаються містом з унікальним історичним середовищем, цінним для світової культурної спадщини, і цікавим архітектурно-мистецьким об’єктом для дослідників. Тому, коли вона потрапила до Чернівців і почала свій шлях в іпостасі директора виставкової зали, то вповні використала отримані у спадок від свого вчителя знання та організаторський талант задля розвитку і збереження художнього мистецтва нашого міста. А вже коли під Чернівецький обласний художній музей виділили розкішну споруду віденської сецесії поруч із міською ратушею, то Тетяна Ігорівна доклала неймовірних зусиль, аби підняти його на високий європейський рівень. Спочатку була заступником директора з наукової роботи, а потім майже десять років очолювала цей престижний культурний заклад.
 
За цей час вона підготувала цілий ряд книг, каталогів та статей. Деякі із цих видань представлені на виставці:
 
  • «Митці Буковини: Енциклопедичний довідник. Т.1» (1998, у співавторстві з І.Міщенко);
  • «Народне образотворче мистецтво Буковини» (1999);
  • «Різьблене дерево та лозоплетіння Буковини» (1999);
  • «Народна ікона. Народні образи Буковини» (1999);
  • монографія «Скульптор, доктор медицини Опанас Шевчукевич» (2002);
  • «А тая людина – як світлая днина. Іван Снігур» (2004);
  • «Таланти Чернівців. «Усім, чим я є, я зобов’язаний Чернівцям» (2008), в якому представлені творчі біографії митців різних країн, життя яких пов’язане з Чернівцями.
 
Вона є упорядником біля 40 каталогів художніх виставок (частина з них також представлена на виставці), присвячених творчості таких митців, як Олена Михайленко, Олег Любківський, Тамара Покотило, Леон Копельман та ін.
 
Бібліографія публікацій нараховує близько 200 серйозних статей з мистецького життя Чернівців.
 
Аби чернівчани мали можливість знайомитись з її дослідженями, свої статті пані Тетяна друкує в чернівецькій газеті «Версії» під рубриками «Міні-виставка «Версій» та «Мистецький детектив від Тетяни Дугаєвої». Виставка знайомить з найсвіжішими публікаціями:
 
  • «...Я хочу..., щоб радість цвіла – не печаль». До ювілею заслуженого діяча мистецтв України Анатолія Добрянського;
  • «...Несу в душі цвіт вишні та калини...». До ювілею поетеси Тамари Севернюк;
  • «Іван Лучинський – художник, народжений у Чернівцях»;
  • «Грані творчого хисту Августи Кохановської: живопис, етнографія, реставрація. Невідомі факти з життя мисткині»;
  • «Міський пейзаж Августи Кохановської, або Як місто Лодзь стало...Чернівцями»;
  • «Таємниця розкрита: Йозеф Лянг є творцем чернівецької майоліки»;
  • «Таємнича завіса авторства надгробку Володимира Залозецького спадає».
Виставка проілюстрована фотографіями картин, люб’язно нам наданими пані Тетяною.
 
 
На поличках виставки можна ознайомитися з працями мистецтвознавця: каталоги, мистецькі дослідження, статті в наукових вісниках, публікації та доповіді на наукових конференціях.
 
Дослідницька праця Тетяни Дугаєвої належно поцінована укладачами мистецьких енциклопедичних видань, які тут представлені.
 
  • «Енциклопедія Сучасної України. Т.8» (вона сама є автором багатьох статей до цього поважного видання);
  • «Митці Буковини. Енциклопедичний довідник. Т.1»;
  • М.Богайчук «Література і мистецтво Буковини в іменах».
 
За значний внесок у збереження мистецької спадщини вона відзначена літературно-мистецькою премією імені Сидора Воробкевича (2002).
 
Фойє бібліотеки, оформлене стараннями пані Тетяни, тепер радує всіх відвідувачів своєю естетичністю та вишуканістю.
 
Навіть коли Тетяні Ігорівні довелося переїхати з Чернівців, то вона, зберігаючи вірність Чернівцям, продовжила натхненно відкривати таємничі, надзвичайно цікаві сторінки із мистецького життя художників, архітекторів, скульпторів, які жили і творили його неповторну культурну ауру. Багатьом роботам вона вже повернула авторство.
 
А детальніше про творчі пошуки та знахідки Тетяни Ігорівни можна дізнатися, завітавши на її сайт, де представлена вся її до слідницька і пошукова багатолітня праця: sites.google.com/view/tdugaeva

 
 
 
Текст Лесі Щербанюк