НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

П'ятниця, 24 червня 2016 року
 
 
І ще одна порція на різні читацькі смаки. Це поезія, представлена творчістю Ліни Костенко та Оксани Забужко. Інтелектуально-естетичною насолодою будуть оповідання та новели Валерія Шевчука у двох вишуканих томах від видавництва «Богдан». Перевидання роману Василя Кожелянка «Дефіляда в Москві», написаного в жанрі альтернативної історії: ті, хто його ще не читав, отримають насолоду і будуть вражені, а хто вже читав, зможуть поглянути на події роману під кутом сучасних подій. І відома своєю терапевтичністю книга Елізабет Ґілберт «Їсти, молитися, кохати», яка давно стала бестселером.
 
 
Костенко Л.В. Мадонна Перехресть. – К.: Либідь, 2012. – 112 с.: іл.

До цієї книжки Ліни Костенко увійшли нові, а також раніше не друковані поезії різних років. 
Це книжка дуже особиста: вона присвячена коханій доньці – Оксані. З великою довірою до свого читача автор відкриває родинний альбом – ніби запрошує на вогник земного дому всіх подорожніх на шляхах і перехрестях буття.
 
«Книжка поєднує простір особистісного, гранично відвертого й навіть родинно-інтимного (передовсім через використання у книжці світлин із родинного альбому) і щирого (все ж таки перший адресат книжки — дочка Оксана Пахльовська) з поетикою оніричних провидінь. Поетика казковості межує з ритуально-міфологічних простором, у книжці виринають теми і концепти, актуалізовані в поезії шістдесятників, тим більше, що до «Мадонни перехресть» увійшли вірші і 1960-х років, і 2011 року. Тобто вся високовольтна лінія духу поета, сформована протягом десятиліть. Проте концепти НТР, або ж тема, умовно кажучи, «зоряного інтегралу» знаходить своє продовження в новітніх віршах. Уважний читач навіть помітить авторемінісценції, алюзії до давніших віршів Ліни Костенко, які вже стали улюбленими й навіть хрестоматійними» (Дмитро Дроздовський).


Шевчук Валерій. Порослий кульбабами дворик: у 2 кн. Кн. 1. Жовте світло вікон: невидані оповідання та новели. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2015. – 272 с.

Новий двотомник Валерія Шевчука особливий: тут зібрані невидані новели та оповідання. Перша книга — «Жовте світло вікон» складається з текстів, написаних упродовж 1960–1964 років. Видання проілюстроване світлинами й документами із родинного архіву автора.


Шевчук Валерій. Порослий кульбабами дворик: у 2 кн. Кн. 2. Халабуда для коханки: невидані оповідання та новели. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2015. – 288 с.

Друга книга – «Халабуда для коханки» складається з текстів, написаних упродовж 1965–2006 років. Видання проілюстроване світлинами й документами із родинного архіву автора.
 


 
Кожелянко В. Дефіляда в Москві : Роман. – Львів: Вид-во Старого Лева, 2015. – 192 с.

Цей роман належить до жанру альтернативної історії, адже основою його сюжетної лінії стала перемога спільних німецько-українських сил над Росією та пишний парад союзників 7 листопада 1941 року на Красній площі в Москві.
Написаний вигадливо і з гумором, він нагадує про те, що творити історію, долати міфи та стереотипи ніколи не пізно. І звучить особливо актуально саме зараз, саме в цей час.
 


Забужко Оксана. Вірші: 1980–2013. – Київ: Комора, 2013. – 304 с.

Цей том вибраних віршів видатної української поетеси містить найкраще з її доробку за 1980–2013 рр. Крім текстів, що публікувалися раніше у збірках «Травневий іній», «Дириґент останньої свічки», «Автостоп», «Новий закон Архімеда» та «Друга спроба», до видання увійшли вибрані поетичні переклади різних років (з Р.-М. Рільке, Сільвії Плат, Ч.Мілоша, Й.Бродського та ін.), а також нові вірші, які друкуються вперше.


 
 
Ґілберт Елізабет. Їсти, молитися, кохати [Текст]: роман / Елізабет Ґілберт: переклад з англ. Ярини Винницької. – Львів: Вид. Старого Лева, 2015. – 416 с.

Це книга-сповідь, книга-квест, головний приз якого – ви самі. Книга-подруга, яку треба читати з олівцем. Інтимна жіноча проза, яка стає універсальною, бо говорить про високе без пафосу, про глибоке без повчань, про складне – просто і весело. З часів Джеймса Джойса внутрішній монолог ніколи ще не був настільки захоплюючим чтивом. Якщо бажаєте дізнатись, чого ж таки хоче жінка і як досягнути просвітлення, поїдаючи італійську піцу, ця елегантна шаманська подорож – саме для вас. Рекомендовано зрілим жінкам, що шукають себе, і незрілим чоловікам, які все ще шукають ідеальну жінку.