"КОЛИ ІДЕШ ЧЕРНІВЦЯМИ, ТО МОЖНА ПОДУМАТИ, ЩО ТИ У ВІДНІ"

Вівторок, 27 вересня 2016 року

З 20 по 25 вересня Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського перетворилася у «штаб-квартиру» міжнародного спільного проекту університетів Інсбруку (Австрія) та Чернівців (Україна) з культурної спадщини у публічному просторі «The Presence of the Past in Urban Space» (PREPUS) – «Присутність минулого в міському просторі».

Культурна спадщина суспільства, насамперед в міському публічному просторі, налаштована на багато ладів повсякденного життя. Сприйняття і підтримання цієї спадщини є постійним процесом. Щоправда все піддається видозмінам, соціально-політична ситуація має величезний вплив, адже завше так було: старе – змінюється новим. Проект PREPUS вводить молоде покоління студентів з Австрії та України до багатогранного вивчення пам'яті про міський простір за допомогою міжнародного співробітництва університетів, а також відповідних музеїв обох міст. Це сприяє міждисциплінарному обміну в формах взаємних стажувань, надає студентам можливість використовувати різні методи для обробки цього найважливішого з ресурсів суспільства – пам'яті. Маючи доступ і розуміючи архіви, важливо використовувати існуючу спадщину. Саме цим займалися студенти, які прибули з Інсбруку. Вони вивчали різноманітність культурної спадщини Чернівців. Крім своїх завдань, учасники проекту мали нагоду побувати на екскурсіях та побачити всі принади нашого міста, а також поспілкуватися з цікавими людьми.

    

           

 

 

 

 

 

 

 

 

Студенти були розділені на кілька невеличких груп, кожна з яких вивчала та порівнювала різні об’єкти: церкви, музеї, кладовища та пам’ятники, парки,  інфраструктуру міста (магазини, крамниці, аптеки). Для відтворення повноти картини передувало вивчення тотожних частин у місті Інсбрук та Відень, а також співпраця з українськими студентами та викладачами, які поїдуть до Австрії у рамках проекту в 2017 році. Також на допомогу у вивченні культурної спадщини були залучені куратори проекту викладачі університету Інсбрука – Курт Шарр (хороший друг нашої бібліотеки) та Гунда Барс-Сцалмані, а також 2 працівники музеїв міста Інсбрук. 

Невід’ємною частиною проекту стала і наша бібліотека, як мікропростір  презентацій проміжних результатів, дискусій, пропозицій учасників проекту та приємного спілкування. Кожного ранку учасники проекту отримували тут свої завдання на день, а щовечора – ділилися враженнями, здобували інформацію, створювали проекти. Довго не згасало світло у читальному залі, гомоніли голоси студентів і викладачів, гортались сторінки: Р. Кайндля «Історія Чернівців», Є. Козака, Е. Фішера «Краєзнавство Буковини», І. Мельника «CZERNOWITZ: історичні вулиці, будинки та видатні особистості : урбаністичні есеї», карт, путівників та книг про Чернівці, особливо українсько-німецькі видання. Адже увінчатися вся праця має виданням збірників  досліджень у рамках проекту PREPUS українською та німецькою мовами, які обов’язково з’являться і на полицях нашої бібліотеки. А наразі гості презентували нам ряд нових книг, які чекайте у нових надходженнях на сайті. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У всіх учасників цього проекту дуже багато вражень. Здивування, захоплення, неочікуваність. «Коли ідеш Чернівцями, не звертаючи увагу на прапори та надписи, то можна подумати, що ти у Відні», - каже Лінус Концетт, студент 10 семестру кафедри історії та європейської етнології університету Інсбрука. Здивувало студентів і те, що архітектура є досить добре збережена: «Місто зберегло своє старе обличчя – архітектура яка була колись – така і залишилася», - захоплюється Міхаела Сеевальд. Щоправда і жаліються, що як у Відні, так і в Чернівцях споруди культурної спадщини не реставрують, а осучаснюють. Чимось новим – було споглядання архітектури радянської доби, а також переплетення стилів різних епох. Також дуже вразило те, якими модниками є жителі міста, у них в Австрії такого нема. Вигляд директора бібліотеки Лесі Ілярівни захоплював усіх, «це наче відображення тієї стильності та самобутності самого міста у одній людині». Наостанок учасники міжнародного проекту «Присутність минулого в міському просторі» сказали, що із задоволенням побували б іще в нашому місті – вже як туристи, а також попросили зберігати неповторну архітектуру Чернівців, адже, на їхню думку, саме це є візиткою нашого міста. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело фото-обкладинки - www.facebook.com/989007101152847/photos/a.989015654485325.1073741828.989007101152847/1090677314319158/

Інна Лакуста