НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Понеділок, 21 листопада 2016 року 
 
Вашій увазі нові науково-популярні видання з краєзнавства, які викличуть значний інтерес як професійних істориків та краєзнавців, так і широкого загалу читачів, яким не байдуже минуле рідного краю.
 
Нагадаємо, що ці книги та ті, що зазаначені у найближчих попередніх оглядах нових надходжень, придбано за кошти, надані Чернівецькою міською радою.
  
 
 
«ЗЕЛЕ́НА БУКОВИ́НА» – видавництво, засноване у Чернівцях 1994 році під керуванням головного редактора А. Т. Квасецького. Видає однойменний журнал. Спеціалізується на наукових і науково-популярних творах з історії, краєзнавства, екології, художній літературі (понад 600 найменувань); 2004 створено поліграфічну дільницю, що дозволило збільшити обсяг книжкової продукції. «Зелена Буковина» співпрацює з Науково-дослідницьким центром буковинознавства при ЧНУ (інформація за статтею В. П. Коржик із Енциклопедії Сучасної  України: том 10, К., 2010, С.496).

У серії «Історична бібліотека “Зеленої Буковини”» опубліковано німецько-українське видання (перекладачі – В. Іванюк, Ф. Андрієць, А. Квасецький; наук. ред. – В. Ботушанський, О. Масан, М. Чучко): «Буковина. Загальне краєзнавство» (2004), «Історія Чернівців» Р.-Ф. Кайндля (2006), «Русини на Буковині» Р.-Ф. Кайндля та О. Манастирського (2007). Всі ці видання ви можете знайти у нашій бібліотеці.

Наразі ця серія книг поповнилася новими надходженнями спецвипусками науково-популярного журналу «Зелена Буковина» двомовні випуски «Наш рідний край Буковина» Р.-Ф. Кайндля (2002), «Козьмин» Е. Фішера (2003) та видання у серії «Історична бібліотека “Зеленої Буковини”» за авторством Г. Піддубного «Буковина. Її минуле й сучасне» (2005).

Раймунд Фрідріх Кайндль. Наш рідний край Буковина: Образки з легенд, історії та географії (німецькою і українською мовами). – Спеціальний випуск журналу «Зелена Буковина», №№ 1-2, 2002. – 72 с.

Спеціальний випуск журналу «Зелена Буковина» пропонує читачам німецькомовний оригінал і переклад українською мовою праці відомого історика, написаної 1914 року для учнів народних шкіл з німецькою мовою викладання. У книжці подано низку легенд про визначні пам’ятки краю, історичні відомості про події і діячів доби середньовіччя, розвиток Буковини у ХІХ ст. У формі екскурсії автор розповів про географічні особливості краю, проілюстрував матеріал цікавими світлинами. Тексти цієї брошури ґрунтуються головно на таких більших працях автора: «Історія Буковини з найдавніших часів до сьогодення: в 3-х томах» та ін.
 

 
 
Едуард Фішер. Козмин: до питання про історію польсько-молдавської війни 1497 року (німецькою і українською мовами). – Спеціальний випуск журналу «Зелена Буковина», №№ 1-2, 2003. – 78 с.

Спеціальний випуск журналу «Зелена Буковина» пропонує читачам опис сутички, яка розігралася на буковинській землі 1497 року між Яном Ольбрахтом, королем Польщі, та Штефаном Великим, воєводою Молдови, та опис битви у Козминському лісі, як вона викладається в тексті, опирається на молдавські, польські, руські, литовські та угорські джерела, використання яких чітко видно з окремих посилань.
 
 
 
 
 
 
Піддубний Г. Ф. Буковина. Її минуле й сучасне: Суспільно-політичний нарис із малюнками і мапою Буковини. – Чернівці: Зелена Буковина, 2005. – 216 с. (Історична бібліотека «Зеленої Буковини»).

Це перше перевидання історико-краєзнавчої праці, що побачила світ 1928 року в Харкові. Вона була написана на захист українського населення Північної Буковини, яке на той час перебувало під румуно-боярською окупацією і потерпало від тодішньої політичної системи. У ній подано географічні та історичні нариси, висвітлено національний і соціальний склад населення, соціально-політичну боротьбу у краї.
Григорій Піддубний (справжнє прізвище Толмачов) став жертвою сталінських репресій, а його твори на десятки літ потрапили під заборону. Праця «Буковина. Її минуле і сучасне» не втратила свого історико-пізнавального значення і повертається до широкого кола читачів. Текст подається із збереженням мовно-стилістичних особливостей оригіналу.
 
 


Підготувала Інна Лакуста