НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Понеділок, 20 лютого 2017 року
 
У Міжнародний день дарування книг до Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського прийшов відомий чернівецький підприємець, власник першого приватного музею буковинських старожитностей, заслужений турист України Володимир Захарчук.
 
 
 
 
 
Наш гість подарував бібліотеці раритетне видання – прижиттєву збірку прозових творів Ольги Кобилянської «Але Господь мовчить… і инші оповідання», яка вийшла в Чернівцях у видавництві «Весна» на рубежі 1927-1928 років (це зрозуміло з календаря, вміщеного на початку книги). Щиро дякуємо пану Володимиру за книжкові подарунки!
 
Про цю збірку немає інформації навіть у найповніших бібліографічних показниках. Тільки в статті автора – д-ра Луки Луціва «ОЛЬГА КОБИЛЯНСЬКА (У сторіччя з дня народження письменниці)» в газеті «Свобода. Український щоденник» від 1 лютого 1964 року, №22, с. 2, сказано: «Воєнні й повоєнні твори надруковані в збірці «Сниться», новелі і нариси, ювілейне видання, з передмовою д-ра Остапа Грицая. Чернівці, 1922, ст. 64. Цю збірку передруковано в 40-ліття літературної творчости під заголовком «Але Господь мовчить ., . і інші оповідання», Чернівці, 1927, ст. 88. Додано ще статтю А. Koгута «В 40-ліття літературної праці Ольги Кобилянської» та три нові твори „Але Господь мовчить . . .” та «Огрівай, сонце» й «Зійшов з розуму» – нарис з правдивого життя».
 
 
У книзі вміщено передмову від видавця «В сорокліття літературної праці Ольги Кобилянської», датовану 18 падолиста 1927 р. і статтю першого дослідника творчості письменниці др. Остапа Грицая «Ольга Кобилянська як письменниця».

До видання ввійшли такі твори:
 
Сниться. Воєнний нарис (2 Лютня 1917);
Василка. Новеля (22 січня 1922);

Юда (11 Листопада 1915);

Лист засудженого на смерть вояка до своєї жінки (1915);

Лісова мати (25 вересня 1915);
Осінню. Нарис (1900) ;
«Але Господь мовчить»... (27 вересня 1927);
Огрівай сонце (січень 1927);
Зійшов з розуму. Нарис з правдивого життя (10 лютого 1923).
 
 
Дослідників зацікавить, що деякі твори датовані не тільки роками, а й числами місяця написання, до того ж деякі дати різняться із раніше відомими. До того ж нарис «Осінню» до цього друкувався лише у періодиці (зокрема ОСЕНЕЮ : нарис // Промінь. – 1921. – май (ч.1). – СТ.1-2.), а після не зустрічається ніде. У виданні також вміщено ілюстрацію до твору «Але Господь мовчить…» E.Marvan, чимало приватних оголошень, календар на 1928 рік.
 
Володимир Захарчук не тільки подарував книги читачам бібліотеки, а й зробив неоціненний внесок для дослідження творчості Ольги Кобилянської та історії Чернівців! Спасибі Вам!
 
 
Підготувала Інна Лакуста