Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

 06.03.2017 – 13.03.2017
Актуальна думка: «… на початку було Слово, яке, як відомо, формує свідомість. І з цим словом ми неодмінно повернемося до самих себе і нарешті повнокровно з’явимося на культурній карті світу. У моїй скромній книжечці, яку сьогодні удостоєно такої високої відзнаки, є вірш про дивовижну особливість української абетки, яка починається з Ангела, а закінчується Янголом, і вони обидва мовби захищають нашу абетку від А до Я – Ангел і Янгол. Такого нема в жодній мові. Але іноді, на жаль, навіть їхнього захисту замало, бо цей захист повинна гарантувати Українська Держава. І ось коли ми матимемо гідний захист і Мови, і Держави, тоді нарешті
…Буде бито
Царями сіянеє жито!
А люди виростуть. Умруть
Ще незачатії царята…
І на оновленій землі
Врага не буде, супостата.
А буде син, і буде мати,
І будуть люди на землі…»
 
(з промови Івана Малковича на врученні Шевченківської премії 2017 life.pravda.com.ua/columns/2017/03/10/223055/)

 
9 березня світ вшановує річницю від дня народження великого сина українського народу, Великого Генія Тараса Шевченка. Щоб усвідомити, ким він є для українців, достатньо лише згадати, що майже в кожній хаті поряд з іконами часто поміщали портрет Великого пророка, а його знаменитий «Кобзар» вчили напам’ять, за ним училися читати… І по сьогодні серед українців, напевне, не знайдеться нікого, хто б не знав хоча б одного Шевченкового твору.
 
Кожолянко Олександр. Духовний пророк української нації // Час. – 2017. – 9 бер. Ч. 10. – С. 12.
 
 
Про відзначення Шевченківських днів. Історичний ракурс.

Ботушанський Василь. Австрійська Буковина шанувала Великого українця // Буковина. – 2017. – 10 бер. № 11. – С. 3.
 
 
Радянська ідеологія зробила поета старомодним селюком у кожусі. Та насправді він був стильним і елегантним, носив фраки. Такого Тараса Шевченка ми майже не знаємо.
 
«Факт причетності поета до народження дівчинки приховували, хоча багато знайомих знали про це. Та й сам Шевченко не афішував своє батьківство, щоби не нашкодити доньці. Аби частіше бачитися з нею, він давав їй уроки малювання…»

Будна Надія. Шевченко був одружений і мав доньку // Молодий буковинець. – 2017. – 10-11 бер. № 20. – С. 10.
 

У Художньому музеї відкрили виставку, присвячену Кобзареві. У роботах виставки «Я читаю Шевченка» учні зобразили і самого письменника, і найцікавіші сюжети його творів.

Ватаман Діана. Діти намалювали Шевченка // Молодий буковинець. – 2017. – 10-11 бер. № 20. – С. 12.
 
 
ХХVI обласний конкурс читців «Хвилююче слово Пророка» зібрав 45 переможців районних та міських відбіркових турів.

Черняк Людмила. «Встане правда! Встане воля!... А поки що течуть ріки, Кривавії ріки!» // Буковина. – 2017. – 10 бер. № 11. – С. 3.
 

Про прем’єру вистави «Слуги і сніг» за мотивами п’єси відомої англійської письменниці Айріс Мердок у Чернівецькому академічному українському музично-драматичному театрі імені Ольги Кобилянської.
 
«На перший погляд усе здається парадоксом: надворі – весна, а ми ставимо спектакль про сніг. Хоча жодного парадоксу немає: хочеться, щоби наш глядач, вийшовши на вулицю, подумав, чи залишатися у заметах і не бажати змін, чи рухатися назустріч весні?», – каже режисер вистави Людмила Скрипка.

Фещук Наталія. «Ми залишаємо глядачу знак запитання» // Чернівці. – 2017. – 9 бер. № 10. – С. 10.

Ватаман Діана. Буде і сумно, і весело // Молодий буковинець. – 2017. – 10-11 бер. № 20. – С. 4.
 

Меморіальну дошку на честь Володимира Івасюка встановили у Києві, на Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України.
 
Фещук Наталія. «Якби Володя був живий, він був би першим композитором» // Чернівці. – 2017. – 9 бер. № 10. – С. 11
 
Ісаченко Леонід. «Не розквітне поміж нас жовтий квіт розлуки» // Буковина. – 2017. – 10 бер. № 11. – С. 3.


Цього року минає 150 років відтоді, як прийнято розпорядок роботи новоствореного християнського некрополя на вулиці Зеленій.
 
Вишневська Марія. Біблійні символи вічності та алегорії у меморіальній скульптурі // Буковинське віче. – 2017. – 9 бер. № 9. – С. 1, 3.
 

Письменник Андрій Кокотюха презентував у Чернівцях свою 60-у книжку – «Коханка на площі Ринок». Інтерв’ю з письменником читайте на сторінках періодики.
 
Ватаман Діана. «Війну завжди програє той, хто її розпочав» // Молодий буковинець. – 2017. – 9 бер. № 19. – С. 9.
 

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Головне фото картина Ивана Ижакевича "Тарас-пастух" 
 
 
Огляд підготувала Інна Лакуста