НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Середа, 15 березня 2017 року
 
На початку весни, коли природа починає пробуджуватися від сну, співають птахи, а на душі вже сонце і тепло, так і хочеться взяти до рук нову книгу, вдихнути запах верстатного паперу, вмоститися гарненько і читати, читати, читати… Адже книга – найцінніший здобуток людського розуму, скарбниця знань. У нашому світі існує безліч книжок, різних за характером та призначенням: одні розважають, інші виховують кращі людські якості. У книзі кожен знаходить щось своє, рідне. І тому запрошуємо усіх ознайомитися з новою літературою, яка наповнила стелажі нашої Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського!
 

Карпати на трьох / Петро Мідянка, Назар Федорак, Василь Зеленчук – Брустури: Дискурсус, 2016. – 116 с. ISBN 978-617-7236-80-0

Збірник поезій трьох авторів: «живого класика» із Закарпаття Петра Мідянка, «багатопрофільного літератора» із Львова Назара Федорака та фортунного дебютанта з Криворівні Василя Зеленчука. Ці люди зійшлись при однім поетичнім столі і витворили справжній шедевр поетичного слова. Над художнім оформленням збірки працював художник Богдан Поліщук, який створив унікальні ілюстрації навколо теми побуту горян. Книжка «Карпати на трьох» отримала Персональну відзнаку Відповідального секретаря Форуму видавців у Львові 2016 року Богдана Тихолоза. До того ж це перша книжка, яка вийшла у новоствореному видавництві «Брустури».
   «Брустури» – нова видавнича гілка франківського видавництва «Дискурсус». Спеціалізується видання на гірській тематиці та духовній літературі, що на сьогодні не може не тішити сучасного читача. У самій книжці переважають сонети. Кожен з яких – це віддзеркалення певної події, у кожному є своя родзинка. Головною ідилією є вселюдська любов до ближнього, до своєї матінки – природи. Автори своєю діалектною мовою творить поезію, поезію серця, душі, віри! Сама ж поезія здається такою простою і легкою, але й водночас такою широкою, вдумливою, з глибоким змістом. Коли читаєш вірші, так приємно і тепло стає на душі, і починаєш задумуватися, аналізувати...
     У кожного з авторів інший, свій стиль викладання думок, і він чудовий. Про гори в збірці написано багато. Адже гори надихають, дають енергію, дають почуття. А може, це особлива магія Карпат – і це саме через неї хочеться перечитувати знову й знову рядки поезії. Може, читаючи, ми стаємо залежними і вже нічого не вдіяти? Натомість можна сміливо говорити, що книга «Карпати на трьох» варта того аби її читали.

 
 
Terra poetica: збірка. – К.: Самміт-Книга, 2017. – 168 с. ; іл. ISBN 978-617-7434-67-1

Збірка ліричних віршів молодих поетів Білорусі, Росії, України. Видання підготовлене за підтримки Міжнародного фонду гуманітарного співробітництва держав-учасниць СНД Українського фонду культури.
Огляд цього зібрання «Terra poetica» як «Terra incognita» читайте за посиланням 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Чопик Ростислав. Менталітети. Збірка есеїв / Літературно-художнє видання. – Київ: УВС ім. Ю. Липи, 2014. – 176 с., іл. ISBN 978-966-1513-26-9
     Книжка Ростислава Чопика з’явилася наприкінці минулого року і встигла увійти до короткого списку премії «ЛітАкцент року – 2014» у номінації «Літературознавство й есеїстика», а також вийти у фінал премії Шевельова. Це збірка есеїв, які хочеться назвати літературознавчими, оскільки в багатьох із них ідеться про художні твори та їхніх авторів. Утім, це означення звужує тематику текстів, адже книжка має значно більше шарів.
      Перефразовуючи відому рекламу, це книжка про те, що національне «також має значення». Національне зовсім не в сенсі фольклорно-етнографічному («шароварному»), а чи навіть мовному, але в сенсі ментальному – особливо світосприйняття тієї чи іншої нації, в якім закорінена її ідентичність…Чому Іван Айвазовський став мариністом усіх часів і народів? Чому Микола Гоголь, осягнувши найбільшу славу, відмовився від усього, що написав? Завдяки чому поляк Джозеф Конрад став класиком англійської літератури, а росіянка Марко Вовчок – української? Чому добрі чехи вважають себе атеїстами? Чому гуцул звучить гордо? Хто в Криму «незваный гость»? Як за гріхи християн утворилась османська імперія, а завдяки Майданові – почала валитись радянська? Скільки століть Майданові? Чому легендарний Михайло Сорока – ментальний українець, і що сказав би Тарас Шевченко про сучасні наші реалії?...
     Доцільно сказати і про обкладинку книги. Вона вправно заграє з назвою «Менталітети», увиразнюючи її глибинну суть, адже море, неприборкана стихія, що народжує і вбиває, не тільки дике, а й глибоке, із величезною кількістю навіки затонулих кораблів з їх скарбами; море оповите міфами, на його дні живуть русалки й фараонки; воно досліджене ще менше, ніж космос. Менталітет кожного народу – таке саме море, символічно, що Ростислав Чопик обрав саме картину зі скаженою хвилею, вона якнайкраще здатна віддзеркалити істинну суть провідної ідеї збірки. Ця збірка – особлива, вона розповідає про українську націю в контексті інших етносів, вона актуальна і порушує проблеми, про які часто важко говорити. Отже, у розмаїтті культурних феноменів, історичних колізій, побутових курйозів автор віднаходить сюжети, де головним героєм виступає саме він, менталітет, – і з’ясовує те, що без нього з’ясувати було б неможливо.
Інтерв’ю з автором читайте за посиланням.
 


Чорней Валерія. Яблуко в тайстрі. – Видавництво Старого Лева, 2016. – 432 с. ISBN:978-617-679-268-0

Як ніхто, краще за всіх скаже про свою книгу-історію автор...
 
"Книга народжувалася у моїй душі усе життя, – говорить Валерія Чорней. – Адже роман-містерія "Яблуко в тайстрі" є переосмисленням мого гуцульського етнічного коріння, сили народного мистецтва, долі країни. Присвячений твір пам'яті мого батька, який був карпатським різьбярем. Це книга про два види сердець: одне вміє глибоко бачити свою націю та, зокрема, через мистецтво перетворювати її у безсмертний, непереможний національний міф. А інше серце осліпло, ніколи не вміло витворювати своєї країни".
Інтерв’ю за авторкою читайте starylev.com.ua/news/valeriya-chorney-moya-literatura-ce-notuvannya-zvorushen
 
 
 
Ульріх Ґанзерт. Досвід Чернівців. Слідами Пауля Целана. – Відень, 2016. – 244 с. ISBN:978-3-85409-810-2

У фотоальбомі художника та фотографа Ульріха Ґанзерта зображене місто Чернівці, особливий акцент зосереджено на місцях проживання поета Пауля Целана і його батьків у Чернівцях. Обробка і переклад Валентини Федоняк (Відень), обробка перекладу і багатий знаннями супровід Павла Колядинський (Чернівці), котрий власне і презентував нам даний альбом.
 
Завданням цього проекту полягає у пошуках слідів життя у далекому минулому населення, сколихнутого війною, депортаціями, терором, десятилітньою диктатурою і політичними переворотами. Сюди ж належать знімки з життя єврейського населення міста, яке постраждало колись від терору нацистів. Книга для людей, які люблять своє місто, піклуються про нього, шанують його… Адже місто Чернівці разом з його культурною спадщиною являється історичною дорогоцінністю, яка таїть в собі мікрокосмос розмаїтості.
 

Губаль Б., Бабій Н. Двері і брами Станиславова / Фотокнига. – Івано-Франківс
ьк: Місто НВ, 2016. – 256 с.; іл. ISBN 978-966-428-482-7
Монографія є першим вітчизняним дослідженням архітектурних деталей як важливих елементів композиції будівель, вирішенню яких архітектори та майстри завжди приділяли особливу увагу. Аналізуються двері та брами Станіславова (Івано-Франківська) другої половини ХІХ – початку ХХ століття як невід’ємна частина архітектури в історично сформованому міському просторі. Розглядається їх типологія, технологія виготовлення та конструкція, питання історичної стилістики. Книга поглиблює мистецтвознавчі питання та, разом з тим, формує підґрунтя для активізації зусиль по збереженню національної культурної спадщини. Видання насичене докладними кресленнями та схемами, анотаціями до ілюстрацій.
     Для мистецтвознавців, істориків, музейних працівників, художників, архітекторів, реставраторів, столярів, студентів та викладачів мистецьких навчальних закладів, поціновувачів історичної спадщини.
Репортаж про презентацію www.youtube.com/watch

 

Каменяр і Прикарпаття. Ілюстрований довідник / упоряд. М. Косило, Б. Гаврилів. – Івано-Франківськ: Місто НВ, 2016. – 160 с. ISBN 978-966-428-471-1
 
У книжці подані історичні відомості про перебування І. Франка на Івано-Франківщині, відомості про пам’ятники та пам’ятні знаки, встановлені на честь Каменяра на території Івано–Франківської області, про музеї та заклади імені І. Франка, також Франкіана у творчості митців цього краю.

 
 
 
Меленчук О. В. У мистецькому різнобарв’ї. Тарас Шевченко в образотворчому та декоративно-прикладному мистецтві Буковини: науково-популярний нарис. – Чернівці: Букрек, 2016. – 148 с.; іл. ISBN 978-966-399-759-9
 
У книзі вперше узагальнено здобутки у галузі буковинської мистецької шевченкіани з її півторастолітньою історією. Увагу приділено двом аспектам: відображення шевченківської тематики в образотворчому та різних видах декоративно-прикладного мистецтва. Простежено шевченківські мотиви у творчості відомих професійних художників і народних умільців краю кінця ХІХ – початку ХХІ століття, зосібна Ю. Пігуляка, М. Івасюка, П. Видинівського, Є. Ліпецького, К. Дзержика, Д. Ботушанської, П. Чорногуза, Л. Копельмана, М. Ісопенка, О. Шевчукевича, І. Беклемішевої, Г. Васягіна, З. Давиденко, В. Нікуліної, Г. Гараса, В. Санжарова, Р. Стратійчука, Т. Герцюка, О. Гасюк, О. Криворучка, І. Балана, А. Скиби та ін. Наголошено на особливостях формування творчого доробку кожного з митців та визначено місце і роль Т. Шевченка у національно-культурному житті Буковини кінця ХІХ – початку ХХІ століття.
   Пропонований науково-популярний нарис стане у нагоді науковцям, мистецтвознавцям, викладачам, учителям, студентам, краєзнавцям, працівникам бібліотек та всім шанувальникам буковинської мистецької шевченкіани.
 

 
Раймунд Фрідріх Кайндль. Розвідки з нагоди 150-ліття від дня народження / упорядкування Сергія Осачука та Олександра Добржанського; за ред. Сергія Осачука. – Чернівці: Книги-ХХІ, 2016. – 224 с. ISBN 978-617-614-157-0

Збірка історичних розвідок та спроба наукового осмислення багатої дослідницької спадщини визначного європейського вченого – Раймунда Фрідріха Кайндля. Автори із Чернівців, Відня, Інсбрука, Зальцбургу та Ауґсбурґа представляють та критично інтерпретують внесок Р. Ф. Кайндля у вивчання історії, етнографії та археології Буковини.
Більше читайте за посиланням 

 
 
 
 
 
 
 
Білоус В. І. Маловідомі сторінки історії України, її церкви і мови. – Чернівці: «Місто», 2017. – 120 с.: іл. ISBN 978-617-652-175-4

У книжці просто і доступно для будь-якої особи, незалежно від віку і рівня освіти, з посиланнями на результати сучасних досліджень, розкрито ази історії України, її народу, мови, церкви, а також взаємовідносини з сусідніми народами і державами. Висвітлено маловідомі факти та нові відкриття сучасної історичної науки. Висловлено гіпотезу про давність назви нашої Батьківщини – «Україна» та її народу – «українці». Наведено цікаві історичні дані про українську мову, про зародження християнства на українських землях і творення української церкви. Історію України розглянуто у її зв’язках з Біблією.
 
 
 
Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції / упор. П. Гай-Нижник. – К.6 «МП Леся», 2016. – 348 с. ISBN 978-966-97599-1-7

У пропонованому збірнику містяться матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції «Російська окупація і деокупація України: історія, сучасні загрози та виклики сьогодення», яка відбулася 2016 року в Києві. Адже за відносно короткий період часу українці подолали чималу відстань на своєму шляху до повного відновлення української державності. Пропонується увазі державних органів влади, істориків, політологів, викладачів вищих навчальних закладів, студентів й усіх, хто цікавиться новітньою історією України і є небайдужим до долі соборної і самостійної України.
Більше про книгу та ідеї, які висловлено у ній читайте за посиланням www.golos.com.ua/article/282714


 
 
 
 
Підготували Віолета Мельник та Інна Лакуста