НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Понеділок, 20 березня 2017 року
 
Серед нових надходжень нашої бібліотеки ряд дуже вартісних книг ґрунтовного дослідження творчості Івана Франка. Ми отримали цей дарунок від  Івана Іларіоновича Клим’юка, котрий передав книги Франкіани із книгозбірні свого покійного брата, викладача філологічного факультету, дослідника жанрової системи лірики Івана Франка – Юрія Іларіоновича Клим’юка, який багато років працював із Анатолієм Миколайовичем Добрянським. Ми щиро дякуємо пану Івану за такий цінний подарунок для усіх дослідників та небайдужих до творчої спадщини Великого Каменяра!
 
 
 
Клим’юк Ю.І. Лірика Івана Франка як система жанрів. – Чернівці: Рута, 2006. – 406 с. ISBN 966-568-830-8
 
У монографії вперше здійснено системно цілісний генологічний аналіз всієї лірики І. Франка. На новій теоретичній основі визначені принципи розрядів і формування груп жанрів лірики поета у зв’язку з розвитком віршових форм української поезії від найдавніших часів до останніх десятиліть ХІХ – початку ХХ ст. з урахуванням досягнень у цій галузі світової літератури. Показано великий внесок І.Франка у  розвиток ліричних жанрів та їх модифікацій в українській поезії. Книга розрахована на літературознавців, вчителів-словесників, студентів-філологів, всіх, хто цікавиться творчістю І.Франка.
 
 
Ткачук Микола. Жанрова структура прози Івана Франка (бориславський цикл та романи з життя інтелігенції). Монографічне дослідження / Науковий редактор і післямова доктора філологічних наук, професора Р. Т. Гром’яка. – Тернопіль, 2003. – 384 с. ISBN 966-528-168-5
 
Монографію присвячено жанровій структурі прози І. Франка. В контексті європейської прози його доби досліджено бориславський цикл творів як метажанр, а також жанрову матрицю та природу романів «Не спитавши броду», «Лель і Полель», «Для домашнього огнища», «Основи суспільності», «Перехресні стежки». Особливу увагу приділено наративній стратегії, натуралістичним шуканням митця, його поетиці, інтертекстуальності та дискурсу текстів. Це дозволило розкрити новаторство прозаїка, його внесок у світове та українське письменство.
 
 
 
 
 
Ткачук М.П. Лірика Івана Франка: До 150-річчя від дня народження Івана Франка: Монографія / Передм. А. Толстоухова. – К.: Світ Знань, 2006. – 296 с. ISBN 966-07 0091-1
 
У книзі висвітлюється дискурсивна практика Івана Франка-лірика. По-новому розглядається онтологія творчості митця, художня картина світу, пропонується цілісний аналіз таких збірок поета, як «Баляды и розказы», «З вершин і низин», «Зів’яле листя», «Мій Ізмарагд», «Із зднів журби», «Semper tiro», «Давнє і нове» «Із літ моєї молодості». Висвітлюється суб’єктна організація текстів, наявність у поетичному творі декількох суб’єктів, зокрема «Ausstrahlungen des Ichs» («Я-випромінювального» і «Я-випромінюваного»), структура ліричного героя-екзистенціала. Проаналізовано замовчувані вірші із циклів «Жидівські мелодії» «Україна», в яких поетпорушував питання державності українського народу. На цій основі окреслюється поетична індивідуальність І. Франка, характер його модерністського дискурсу і внесок поета в розвиток української та європейської лірики епохи. Для студентів-філологів, учителів-словесників,  широке коло читачів.
 
 
Бетко Іринаю Українська релігійно-філософська поезія: етапи розвитку. – Katowice: WydawnictwoUniwersytetu Śląskiego, 2003. – 240 с. ISBN 83-226-1286-9
 
Дослідниця української літератури Ірина Бетко є співробітником Інституту літератури ім. Тараса Шевченка Національної академії наук України в києві, де 1993 р. вона захистила кандидатську дисертацію. Член Спілки письменників України з 1998 р. У Сілезькому університеті викладає з 1999 р. Її науковий доробок налічує понад 80 позицій (у тому числі монографія Біблійні сюжети і мотиви в українській поезії ХІХ-поч. ХХ ст. Зелена Гора – Київ 1999), опублікованих переважно в Україні й Польщі, а також в Англії, Канаді, Ізраїлі.
 
 
 
 
Апокрифи і леґенди з українських рукописів / Зібрав, упорядкував і пояснив др. Іван Франко. – Т. І. Апокрифи старозавітні: Репринт видання 1896 року / Передмова Я. Мельник. – Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2006. – 512 с.
 
Цей вершинний здобуток української науки у виданні й осмисленні апокрифічної літератури – викликав значнийрезонанс в европейських наукових колах, був оцінений як найвизначніша слов’янська збірка апокрифів.
Репринтне видання здійснено до 150-ліття від дня народження Івана Франка.
 
Т. ІІ. Апокрифічні євангелія: Репринт видання 1899 року. – Львів, 2006. – 532 с.
 
Т. ІІІ. Апокрифи новозавітні. Б. Апокрифічні діяння апостолів: Репринт видання 1902 року. – Львів, 2006. – 456 с.
 
Т. ІV. Апокрифи есхатологічні: Репринт видання 1906 року. – Львів, 2006. – 600 с.
 
Т. V. Леґенди про святих. Часть перша. Репринт видання 1910 року. – Львів, 2006. – 312 с.
 
 
 
 
Мельник Ярослав. Іван Франко й bibliaapocrypha. – Львів: Видавництво Українського Католицького Університету, 2006. – 512 с. ISBN966-8197-17-8
 
Книгу присвячено осмисленню доробку І. Франка як апокрифолога. Крізь призму прочитання Франкових текстів висвітлюється процес входження апокрифів в український духовний простір, національна рецептивна модель апокрифічної літератури; аналізується апокрифічний код Франкового художнього тексту, текстологія збірки «Апокрифи і леґенди з українських рукописів», сообливості наукового дискурсу І. Франка, зокрема його компаративістика. З архіву І. Франка вперше публікується корпус пам’яток апокрифічної літератури «Обретенія святих речей».
 
 
 
 
Денисюк І.О. Літературознавчі та фольклористичні праці: У 3 томах, 4 книгах. – Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2005. – Т.1: Літературознавчі дослідження. – Книга 1. – 432 с.
 
Т.1: Літературознавчі дослідження. – Книга 2. – 486 с.
 
Т.2: Франкознавчі дослідження. – 528 с.
 
Т.3: Фольклористичні дослідження. – 404 с.
 
У виданнях опубліковано літературознавчі праці І. О. Денисюка: наукові студії, рецензії, розвідки, а також мемуари.
Для науковців, зокрема істориків українського письменства, теоретиків літератури, викладачів, учителів, студентів.
Матеріали надруковані в редакції автора.
 
 
 
 
Підготувала Інна Лакуста