ЗУСТРІЧІ В МУНІЦИПАЛЬНІЙ ...АВТОРСЬКА ПРОГРАМА ТАМАРИ СЕВЕРНЮК " ПОРТРЕТ ЖАННИ ОДИНСЬКОЇ"

                                                                                                                             Неділя, 2 квітня 2017 року 


    В Муніципальній бібліотеці ім. А. Добрянського в рамках авторської програми Тамари Севернюк відбулась творча зустріч з відомою тележурналісткою, багаторічним диктором і ведучою авторських програм "Знак долі" та "Природа і ми" Чернівецької  Обласної телерадіокомпанії, улюбленицею сотень глядачів, а нині лауреатом  міжнародної літературно - мистецької  премії ім. О. Кобилянської Жанною  Одинською. На зустріч з двома талановитими представницями жіноцтва прийшло чимало героїв книг Жанни Олексіївни та шанувальників її творчості, пов’язаної з телевізією.
Поетесу Тамару Севернюк та тележурналістку Жанну Одинську пов'язують понад півстолітні дружні взаємини. Вони разом навчались в одній групі  Чернівецького університету, а згодом їхні долі нерідко перетиналися «на перехрестях життєвих доріг». Результатом цих людських і творчих взаємин двох творчих особистостей з’явились телевізійні програми Жанни Одинської про буковинську поетесу Тамару Артемівну Севернюк. А з боку Тамари Артемівни
газетні статті про Жанну Одинську, а також книга «Крізь дим осеневих згорань...».

Як з’ясувалось під час зустрічі - саме поетеса нарадила знаній тележурналістці написання  репрезентованих книг,  коли в  часи  перебудови і несприйняття того, що відбувається в державі  Жанною Олексіівною,  вона,   написавши заяву,  пішла  з телебачення.  Тамара Артемівна  згадуючі ті часи зазначила : «Коли сталася наша так звана перебудова, і перебудувала не одну людську долю, Одинська пішла із студії, але не в підпілля. Накопичувався інший життєвий досвід…». 

У 2011 році побачила світ перша  книжка  цікавих інтерв’ю  Жанни Одинської «На життєвих вертикалях». Авторка на сторінках цього видання веде зі своїми співбесідниками мову про сприйняття ними світу і життя. Разом зі своїми героями вона  привертає  увагу читача   до проблем моралі, культури, духовності, людських стосунків і вчинків. До   першої  частини цієї книги увійшли розділи «На творчих перехрестях», «Про автора», «Люди, події, факти», а також світлини із сімейного архіву авторки.

Друга частина цієї книжки, яка вийшла у 2012 році,  презентувала розділи «Віч - на - віч» - інтерв'ю з героями книжки, а також  «Під софітами»," Відгуки  про телепередачі", «Нагорода, презентація, ювілей». А у 2013 році вийшла третя книжка із серії" На життєвих вертикалях".



Починаючи з 2015 року одна за одною з’являються частини книжки Жанни Одинської « Життя і доля. І знову зустрічі...». Це портрети і сповідь людей – працівників культури, освіти, медицини, мистецтва, які намагалися щиро відповідати на поставлені запитання журналістки і виливали душу через ці ж таки поставлені запитання. Герої книжки постають перед читачами не лише як офіційні особи, а і як звичайні люди зі своїми захопленнями і радощами, болями і тривогами. Сьогодні вони прийшли на зустріч з Жанною Одинською.
    Відомий в краї професор, завідувач кафедри хірургії БДМУ Ігор Юлійович Полянський на цій зустрічі сказав:
«Пам’ятаю, був чорно - білий телевізор і було модно дивитися новини. Знати, що робиться в Україні і на Буковині... Коли одного разу побачили незвичайно вродливу ведучу на  екрані, то відразу прониклись до неї симпатією і теплотою...Але коли  вже через роки вона  прийшла зі своїми питаннями до мене, то  змусила мене і дещо переглянути, і в книгах покопатися, щоб гідно відповісти на питання… Знаєте, якщо Левітан, її вчитель – еталон голосу Всесоюзного радіо, то Жанна Одинська - еталон голосу Буковинського телебачення». 

Добре відомий в краї дует «Скриня» - Заслужені артисти України Володимир та Марія Лобураки не тільки виконали чудову пісню «Родом з України» ( автор музики і тексту Володимир Лобурак, а й пісню Тамари Севернюк «Чорні коралі». Виступаючи перед присутніми, Марія Лобурак  зворушила всіх своїми спогадами:

«Як тільки з’явився у нас маленький чорно - білий телевізор ми одразу прикипіли до нього… У нас тепер була своя Мерілін  Монро. Ми крадькома ховали в зошити і в книги її фото. Молодь любила свого кумира - Жанну Одинську… А коли я прийшла на телебачення, то ця чуйна людина стала моїм оберегом у телевізіі і Вчителем з великої літери. Я вдячна їй за уроки життя і майстерності». 

Проректор ЧНУ ім. Ю. Федьковича Марусик Тамара Володимирівна назвала присутніх «Одинківською родиною» « …бо є серед нас і ті , хто має безпосередньо відношення до Жанни Олексіївни, - розшифрувала вона сказане, - й ті, хто має те відношення достатньо опосередкованим, але любить і поважає цю людину… Якщо Резиденція Митрополитів є перлиною архітектурною краю, то Жанна Олексіівна, без перебільшень,   є телевізійною перлиною Буковини».

 Золотий голос Буковини , солістка Чернівецької обласної філармонії Олена Урсуляк виконала для Жанни Одинської «Дніпровський вальс» і передала подарунок від чернівчанки Любові Добровольської, яка раніше працювала на телеканалі ТВА, а нині працює на телебаченні в Києві і вважає Жанну Олексіівну своїм вчителем. 

На зустрічі  Надія Дем'янівна Башинська подарувала Жанні Одинській свій віршований експромт. Відомий вчитель Н. Д. Башинська  пише не лише посібники для вчителів,  а й вірші та музику на них. Її пісні  виконують солісти Чернівецької філармонії. 

 

 

 

 

А керівник Академічного камерного хору «Чернівці» Чернівецької філармонії Надія Селєзньова разом з поетесою Тамарою Севернюк дуетом під гітарний супровід подарували улюблену пісню Жанни Олексіївни «Падає іній».

Шоста книжкаа журналістки Жанни Одинської «Але завжди я був окремішньо..»: сто запитань до професора С. Д. Абрамовича - це портрет українського інтелігента, який, скинувши ідеологічний тягар і табу минулої епохи, виходить на ще донедавна невідомі нам широкі води світової культури, не боячись її глибин та потаємних вирів. Семен Абрамович привабив тележурналістку тим, що є неординарною особистістю.


 Талановитий вчений, письменник і художник з теплотою говорив про Жанну Одинську і її творчі доробки, наголошуючи на тому, що не кожен журналіст може написати книгу. Жанні Одинській це вдалося зробити. «Талант у Жанни Олексіївни ще і в тому,- продовжив він, - що вона вміє підбирати людей…Книги авторки – це пам’ятник Буковині. Це пам’ятник півстолітньому зрізу культурного життя краю. Це свідоцтво сучаснику про цінності покоління, причому вибагливому сучаснику, який не розмінюється на дрібниці».

 

 На зустріч приїхала героїня книги - вчителька історії з Путильщини Фрозина Семенівна Томюк. Вона повідомила, що книги Жанни Одинської ввела в навчальний курс одного із своїх предметів.

 Продовжуючи зустріч Т.Севернюк сказала:

«Книги Жанни Олексіівни -це зріз епохи. Це люди , яких ніхто ніколи не назве «маленькими»… Багато знайомих особистостей. Вони всім нам близькі… Там були ї життєві катаклізми і соціальні питання, і патріотизм у високому значенні цього слова… Це мистецтво, це філософія, це педагогіка…А літа диктують своє ... Все хочеться згадати, зберегти, передати іншим…», - звертаючисть до присутніх наголошувала на подальшій роботі Жанни Олексіївни поетеса Тамара Севернюк.

 Довірливі розмови відомої української поетеси і Заслуженого діяча мистецтв України Тамари Севернюк та члена Національної спілки журналістів України Жанни Одинської сприятимуть і надалі розвитку творчого тандему. Адже вже сьогодні,   зачаровуючись магією Жанни Олексіївни,    виступаючі називають її «людиною істини». Лауреат міжнародної  літературно – мистецької премії ім. Ольги Кобилянської журналістка Жанна Одинська має сьогодні в творчому арсеналі вже шість книг про людські долі. Це біля ста героїв, а скільки в неї було телепередач, майже за тридцять п'ять років роботи, вона і сама не в змозі порахувати. Однак короткі фрагменти її програм, які збереглися в архівах Чернівецької обласної телерадіокомпанії таки вдалось побачити присутнім. Щось добре чисте високе залишила в серцях ця зустріч… Так завжди буває, коли в людському спілкуванні переважає щирість, теплота, краса і мудрість. 

                                                                                                               Підготувала Галина Мурмилюк