Міжнародний журналістський проект Загальноосвітнього конкурсу «Українська мова – мова єднання».


                                                                                                                                                        П’ятниця, 26 травня 2017 р.

Муніципальну бібліотеку ім. Анатолія Добрянського в рамках програми  Міжнародного журналістського проекту Загальноосвітнього конкурсу «Українська мова – мова єднання», що проходив під патронатом Чернівецької обласної державної адміністрації, Чернівецької обласної ради та Чернівецької міської ради «Зелена Буковина – віта України» відвідали його учасники. 

Впродовж зустрічі з колективом бібліотеки гостям було проведено екскурсію книгозбірнею, яка була заснована на унікальній домашній бібліотеці Заслуженого діяча мистецтв України, Почесного громадянина міста Чернівців, лауреата премії імені С. Воробкевича, блискучого науковця, оратора та культуролога , навколо якого півстоліття крутилося культурно - мистецьке життя Чернівців і Буковини - Анатолія Миколайовича Добрянського.
Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського унікальна саме тим, що є книгозбірнею приватних книжкових колекцій відомих чернівчан. Які передавали і продовжують передавати їй посмертно і прижиттєво свої домашні бібліотеки. Сьогодні це публічна бібліотека комунальної власності, яка належить громаді міста.

Чільне місце у бібліотеці займають книжки з мовознавства й літературознавства та власне світова і українська художня література. Цього напрямку роботи дотримуються працівники бібліотеки, поповнюючи книжкові фонди новими виданнями та укомплектовуючи існуючий фонд краєзнавчою літературою. Бібліотека продовжуючи традиції Анатолія Добрянського залишається осередком культурно- мистецького життя Чернівців, куди приходять і викладачі, і студенти, журналісти і митці краю. Нерідко її відвідують гості з інших міст.

Учасників проекту, серед яких були одесити, харків’яни, полтавчани, мешканці столиці України і Хмельницького, Луганська та Кишинева, вразила велика кількість (сім стелажів) поетичних збірок Анатолія Добрянського та стелажі з його «книгами – автографами».

Гості подарували Муніципальній бібліотеці два нових видання : «Сузір’я ріднослова – на поклик маяка» - видання, яке містить інтерв’ю, статті про Загальнонаціональний форум «Українська мова – мова єднання», найкращі роботи, розглянуті у різних конкурсних номінаціях. Їх автори – небайдужі до рідного слова науковці, посадовці, письменники. журналісти, освітяни та ті, хто піклується про «мовний сад» своєї Батьківщини.
Приємно відзначити, що серед них є буковинці і чернівчани. Це Марія Скаб з роботою « Шевченко – духовний ідеал українців», Тетяна Фонарюк «Мова єднає нас», Микола Гординчук «Поштовий заспів Ірини Вільде», Василь Джуран «Карбописець», Наталія Нечаєва - Юрійчук «Роль художнього слова у формуванні національної ідентичності» та інші.
А також збірник поезій «На узбережжі Слова», в якому зібрана дитячо-юнацька та доросла  поезія Загальнонаціонального форуму «Українська мова – мова єднання» - різна за стилями, напрямами та поетичними традиціями. У збірник вміщено авторів, яким не байдужа доля рідної держави.Чернівецьких авторів представили Борис Бунчук,
 Михайло Івасюк Василь Васкан, Ілонна Фонарюк та інші. Книга може слугувати хрестоматійним матеріалом для уроків літератури рідного краю.


На завершення зустрічі учасники міжнародного проекту вручили колективу Муніципальної бібліотеки  
імені А. Добрянського
Диплом Європейської Бізнес Асамблеї (Оксфорд. Великобританія) за професійні досягнення і значний внесок у розвиток суспільства та інтелектуальний прогрес сучасного світу.     А  також  за  участь   у    Міжнародному конкурсі «Українська мова – мова єднання».
                                                                         
                                                                                                                Підготувала Галина Мурмилюк.