НАШІ НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Фонд Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського нещодавно поповнився цінними надходженнями. Цього разу ділимося з вами описом книг серед яких є і подаровані нам самими авторами з дарчими надписами. Це поетичні та прозові твори відомих авторів.

Богдан Мельничук. Дума про кума: епіграми, пародії, 8 шаржі, дедикації, гратуляції, віншування, послання та інші жартування / Б.І. Мельничук.- Чернівці: «Місто», 2017.- 104с.Іл.

У новій сатирично – гумористичній книзі Богдан Мельничук, відомий український літературознавець і поет, з шанобою та доброзичливою посмішкою пише про діячів нашої культурної ниви. Гостро й дотепно викриває болячки сучасного літературного й поза літературного життя. Видання розраховане на широкого читача.

 

Юхим Гусар. Краплею серця: «Сага про п’ять колосків».- Чернівці: « Місто», 2014.-36с.: іл.

Це художньо – документальна книга написана на основі статей, документів і свідчень мешканців Сокирянщини, матеріалів «Національної книги пам’яті жертв голодоморів 1932-1933, 1946-1947 років. Чернівецька область» з використанням поетичних творів відомих літераторів. Подається в книзі чимало імен громадян померлих з голоду після війни та малюнків, які висвітлюють ці трагічні сторінки життя українського народу та людей іншої національності, які мешкали в краї. Наводяться фрагменти з п’єси драматурга Івана Нагірняка «Гнат Перевесло».Друкується за матеріалами сайту Посольства України в Російській Федерації перелік парламентів, сенатів, сеймів, палат, конгресів, державних зборів різних країн, які офіційно визнали голодомор в Україні «найстрашнішою зброєю масового знищення».
Книга літератора - краєзнавця Юхима Гусара увінчує пам'ять про безвинно убієнних політикою режиму того часу і розрахована на краєзнавців, свідків голодомору та всіх, . хто цікавиться історією.

Віктор Максимчук. Дорогами життя. Поезії, проза, публіцистика, епістолярія.- Вижниця: Черемош, 2016.- 352с.

«Дорогами життя» - це одинадцята книга лауреата обласної літературної премії ім. Д. Загула, поета Віктора Максимчука.Постать цієї людини досить багатогранна, це проглядається в його поезії та журналістських публікаціях. Особливої уваги заслуговує листування автора з відомим в краї та за його межами людьми – Володимиром Михайловським, Василем Мельником, Василем Джураном, Тарасом Мельничуком та іншими.Віктор Максимчук ( 1963) є головним редактором часопису «Німчич», головою клубу творчої інтелігенції Вижниччини, Лауреат літературно- мистецьких премій Георгія Гараса, Дмитра Загула, Івана Бажанського та загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання».
Поет не хоче і не може жити без сенсу життя, тому побажаємо доброї дороги добрій книзі до доброго читача.

Василь Мустеца. Василь Кантемір – «Остап».- Торонто – Львів: Літопис УПА, 2013.- 127с.

Книга вийшла за сприяння Об’єднання колишніх вояків УПА в США й Канаді та Товариства колишніх вояків УПА ім. Ген. Хор. Тараса Чупринки в США й Канаді.Видав книгу видавничий комітет « Літопису УПА». Серія « Події і люди» Книга 25. В ній на основі архівних документів подано життєвий та бойовий шлях Василя Кантеміра – «Остапа», «Деркача», «Дениса» - від рядового повстанця до провідника Кіцманського районного проводу ОУН. Фундатором цієї книги є добродії Люба і Роман Гавадзин.


Михайло Коцюбинський. Вибрані твори/ М. Коцюбинський; передмова С. Джили. - Чернівці : Букрек, 2015.- 236с.: іл.
Михайло Коцюбинський є одним із найоригінальніших прозаїків в історії української літератури кінця XIX початку XX століття. Його творчість позначена новаторством тем, образів, різноманітністю жанрової палітри, змалюванням дійсності через психологічний стан героїв. Вражає письменник і багатством та своєрідністю мови. Його твори стали шедеврами українського та європейського письменства.
Пропонована книга вибраних творів Миколи Коцюбинського розрахована на широкий загал читача.

Журавська Ірина. По той бік війни: роман.- Чернівці: Книги XXI, 2017.- 496с.

Роман « По той бік війни» це спроба поглянути на знайомі події під незвичним ракурсом, побачити одну війну очима обох сторін. Де проходить межа між любов’ю до Батьківщини та любов’ю до ближнього? Між вірністю друзям і вірністю собі ? Між юнацьким коханням і справжніми почуттями? Це історія про війну, волонтерство, дезертирство, зраду, дружбу, зневіру та надію. Але передусім – це історія про людей і про те, що значить залишатися людиною.В оформленні книги використано малюнки Вікторії Гапоненко.

 

 

Свидницький Анатолій. Лоборацькі (сімейна хроніка): роман.- К.:Знання, 2016 .- 240с.

У романі «Лоборацькі» А. Свидницький ( 1834-1871)показав життя звичайної української родини в середині XIX століття. Правдиво змальовано побут, працю, навчання, стосунки між батьками і дітьми. Твір написано колоритною мовою із широким використанням характерних для того часу влучних українських народних висловів. Роман є своєрідним документом і спонукає читача замислитися над проблемами національної системи освіти, статусу української мови, релігії, знання історії народу, виховання поваги до рідної культури. Він сьогодні є актуальним для України. 

Курт Воннегут. Галапагос: роман / переклад з англ. Вадима Хазіна. - Чернівці: Книги XXI, 2016.- 224с.

Це історія про такий собі другий Ноїв ковчег – тихоокеанський круїз, який внаслідок всесвітньої катастрофи – голоду, фінансової кризи, Третьої світової війни та вірусу, що знищує яйце клітини – приречений стати колискою нової цивілізації. Роман поєднує три часові лінії, описуючи причини цих подій, їхній розвиток і наслідок. Вдаючись до гумору Воннегут створює відчайдушну генеалогічну пригоду – суміш Старого Заповіту, латиноамериканського роману та колажного коміксу, в якому фантазує, на що ж перетвориться людство через мільйон років. «Галапагос» – це іронічна історія останніх днів сучасної цивілізації, що перш за все є комічними роздумами про людську природу.

 

                                                                                           Підготувала Галина Мурмилюк.