НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 

 Вашій увазі нові надходження  

 Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.  

Серед новинок

   ряд дуже вартісних книг ґрунтовних

літературознавчих досліджень.



  

  

 
Українознавство в персоналіях- у системі вищої медичної освіти і монографія: Кн.1 / За заг .ред. д-ра філол. н., проф.. акад. АН Вищої школи України, засл. Діяча науки і техніки В. А. Качкана – Івано- Франківськ: Місто НВ, 2017.- 268с.
 
Колективна монографія увібрала в себе актуальні аспекти українознавчих наук вищої медичної освіти.
Серед розділів монографії є наступні:
Видатні церковні природоохоронні діячі Галичини 20-30 рр.ХХ ст. (О.Гайдукевич);
Культурологічні ідеї Івана Франка в парадигмі сучасності( В.Качкан) ;
Роман Сембратович на суспільнокультурному полі Європейського українства( В.Качкан) ;
Два велети: до взаємин І.Франка та А. Шептицького на тлі суспільно- політичних процесів у Галичині наприкінці ХІХ на початку ХХ ст.( Г.Гладка);
Михайло Ломацький – велет української етнокультури (Д. Курчій);
Екзистеційні мотиви творчості Миколи Гоголя( А. Сокирко) та ін.
Особливий акцент зроблено на визначних персоналіях, що репрезентують найрізноманітніші сфери гуманітарного спектру.
Книга розрахована на викладачів ВНЗ, аспірантів, докторантів та широкі кола студентів.
 
 
 
Тамаш Юліан. Українська література між Сходом і Заходом/ Переклад з сербської Наталії Шарко; передмова проф. Л. О. Белен.- Серія «Ucrainika moderna».- Кн.1.- Ужгород: Гражда, 2013.- 236с.
 

До широкого читача на своїй батьківщині академік Юліан Тамаш приходить з монографією « Українська література між Сходом і Заходом», яка була написана ще на початку 90-х років ХХст., а в 1995 році – опублікована Матицею Сербською.
Читачу пропоновано статті:
Жан-Жак Руссо та Григорій Сковорода;
Вергілій і Котляревський;
Тарас Шевченко: Схід без Заходу;
Іван Франко між Гюго , Толстим і Золя;
Мопассан і Стефаник;
Морис Метерлінк і Леся Українка;
Світ « землі» О. Кобилянської;
Богдан -Ігор Антонич між Волтером Вітменом і Діленом Томасом;
Тичина, Сосюра і Рильський та категорії Гуго Фрідріха ;
Фолкнер і Гончар ;
Драч, Вінграновський, Павличко- Схід, Захід чи індивідуалізм та ін. У нашому випадку , - пише автор – це означає , що українська ідентичність сформувалась завдяки тому . що українці не хотіли психологічного максималізму. Коли всі навколо прагнули їх асимілювати. (…) Це споконвічна проблема, розіпхнутих між Росією та Польщею, української нації та українського народознавства.В книзі наводяться нові факти, які в багатьох випадках змінюють уявлення про окремих письменників та ї творчість.

Щиро сподіваємось, що незабаром читач зможе ознайомитись з іншими науковими працями академіка Юліана Тамаша, а також побачать світ його літературні тексти – поетичні та прозові. Усе це наблизить Україні її найдавнішу діаспору, адже творчість Юліана Тамаша - справжня енциклопедія культури бачванських русинів- українців.

 
 
Калинець Ігор Миронович. Знане і незнане про Антонича: Матеріали до біографії Богдана Ігоря Антонича/І.М. Калинець.- Вид.3-тє.- Львів: СПОЛОМ, 2017.- 224с.

Політв’язень, поет шестидесятник Ігор Калинець характеризує це видання як спробу звести в одну книгу розрізнені, а то й зовсім невідомі факти з життя видатного поета Богдана Ігоря Антонича (1909- 1937) та його близьких. Дослідник життя та творчості Антонича вважає, що книжка може слугувати базою для написання поважнішої біографії письменника.Вона містить чималий фотографічний матеріал та витяги з листування, тощо.
 
 
 
 
 
 
 
Дячишин Богдан. Крихти живого часу Андрія Содомори : есеї/ Богдан Дячишин.-К.: Ярославів Вал, 2017.- 104с.

Автор цієї книжки, вплітаючи у свій текст сентенції, зокрема із творів Андрія Содомори, запрошує читача у своєрідну мандрівку духовним просором; у центрі уваги тут – думка, усвідомлення свого « Я»- частини великого Цілого.
 
 
  
 
 
Сузір’я ріднослова – на поклик маяка/упорядники : Ю.А.Работін, В.Т. Джуран, Т.І.Фонарюк, І.А.Ігнат - Чернівці: Технодрук, 2016.-248с.
 

« Сузір’я ріднослова – на поклик маяка» - видання, яке містить інтерв’ю, статті про Загальнонаціональний форум «Українська мова – мова єднання», найкращі роботи, розглянуті у різних конкурсних номінаціях. Їх автори – небайдужі до рідного слова науковці, посадовці, письменники. журналісти, освітяни та ті, хто піклується про «мовний сад» своєї Батьківщини. Приємно відзначити, що серед них є буковинці і чернівчани. Це Марія Скаб з роботою « Шевченко – духовний ідеал українців», Тетяна Фонарюк «Мова єднає нас», Микола Гординчук «Поштовий заспів Ірини Вільде», Василь Джуран«Карбописець», Наталія Нечаєва - Юрійчук «Роль художнього слова у формуванні національної ідентичності» та інші.
 
 
 
 
На узбережжі Слова. Поезії/ упор.: Ю.А.Работін, В.Т. Джуран, Т.І.Фонарюк,І.В.Фонарюк.- ЧернвціТехнодрук, 2017.-248с.

А також збірник поезій « На узбережжі Слова», в якому зібрана дитячо-юнацька поезія Загальнонаціонального форуму «Українська мова – мова єднання» - різна за стилями, напрямами та поетичними традиціями. У збірник вміщено авторів, яким не байдужа доля рідної держави. Чернівецьких авторів представили Борис Бунчук, Михайло Івасюк, Василь Васкан, Ілона Фонарюк та інші. Книга може слугувати хрестоматійним матеріалом для уроків літератури рідного краю.

  
 

  

Качкан В.А. Хай святиться ім’я твоє. Історія Української літератури і культури в персоналіях( ХІХ – перша половина ХХ ст.) Книга четверта - Івано-Франківськ: Сіверсія, 2000.- 368с. 

 

До четвертого тому задуманого автором монографічного серіалу з українознавства, що продовжує двотомну працю « Українське народознавство в іменах» ( К. Лебідь, 1994, 1995), залучено малознані, а переважно невідомі імена українських письменників, громадсько- культурних і суспільно- просвітницьких діячів, учених, визнаних публіцистів, редакторів, організаторів редакційно- видавничого процесу, пресо – і книгознавців, які в умовах комуністичного тоталітаризму й облудної ідеології були за межами національної історіософії та етнокультури. Серед цих імен Анатолій Свидницький, Богдан Лепкий, Юрій Кміта,Лонген цигельський, Мирон Кордуба, Осип Турянський, Олекса Іванчук, Лев Лепкий, Роман Купчинський, Володимир Залозецький, Іван Білинкевич, Богдан Бора, Остап Луцький, Іван Калинович   та інші.

Книга містить унікальні ілюстровані матеріали та документи. Написана на основі архівних джерел, раритетних видань, епістолярію, газетно- журнальної періодики.

« У книзі немає «романтизації»,- пише київський професор Михайло Пазяк, -  чим грішать інколи  окремі автори…А головне – внутрішня співзвучність портретів ( мистецьких , політичних) працює на тему, на процеси, які оздоровлюють нині наше суспільне життя»

Для наукових працівників і вчителів, аспірантів і студентів, громадських та просвітницьких діячів.

                                      

     Підготувала Галина Мурмилюк