Речі, що супроводжували життя чернівчан від колекціонера Юрія Мисько та науковця Сергія Пивоварова.


Чернівецький колекціонер Юрій Михайлович Мисько та доктор історичних наук, заступник генерального директора з наукової роботи Києво – Печерської Лаври Сергій Пивоваров презентували в Муніципальній бібліотеці імені А. Добрянського історико – краєзнавчі нариси « Медальєрика і фалеристика Буковини».

У науково – популярному виданні розглядається минуле Буковинського краю через призму меморіальних настільних,нагородних медалей, значків і відзнак різних формувань, товариств і організацій, які діяли в регіоні з кінця XVIII століття до 40 -х років XX століття. В щойно виданій книзі акцентується увага на пам’ятках медальєрного мистецтва й об’єктах фалеристики як цінних історичних джерелах для висвітлення недостатньо вивчених та невідомих сторінок з історії Буковини. У книзі описані і класифіковані виявлені авторами екземпляри настільних медалей, нагород і значків пов’язаних з подіями у краї в період його входження до складу Австро- угорської імперії та королівської Румунії.

Автор книжки чернівчанин Юрій Мисько з колекціонуванням поєднав своє життя ще в студентські роки. У 1987 році Сергій Пивоваров привів його в Клуб нумізматів, який знаходився тоді в Чернівцях за адресою вул. Леніна, 11- нині вулиця Головна. «Тоді ми четверо – я, Ігор Чеховський , Сергій Пивоваров і Богдан Рідуш часто ходили після засідань Клубу у Молочний бар. Там нам готували розчинну каву, бо іншої в місті не було. І якщо вдавалось розмішати її так, щоб з’являлась пінка, то ми раділи цьому як діти і довго обговорювали за кавою хто які монети та старожитності де бачив та хто що про них знає. Так нас об’єднала зацікавленість краєзнавчим матеріалом», - розповідає Юрій Мисько.

Юрій Михайлович з дитячих років збирав різні речі. Але серйозно почав ставитись до справи уже будучи студентом історичного факультету Чернівецького університету. Колекціонувати монети, значки і медалі пов’язані з Буковиною та Чернівцями підштовхнули його розкопки давньоруського городища в Тернопільській області та знайомство під час розкопок з Сергієм Пивоваровим. Колекціонування виявилась не надто легкою справою. Колекціонери не дуже хотіли розлучатись зі своїми скарбами. Тому спочатку потрапляли до рук Юрія лише значки різних періодів радянської доби, і тільки згодом почав з’являтись колекційний матеріал австро - румунського періоду. Отримати інформацію про такі речі було доволі складно. Молоді нумізмати звертались за порадою до колекціонерів старшого покоління, однак в їхніх розповідях було більше легенд, домислів та догадок , ніж наукових обгрунтувань. Та після здобуття Україною Незалежності, були відкриті архіви і це стало в нагоді тодішнім молодим науковцям.
 
«Було можливим у бібліотеці замовити, до прикладу, часопис «Буковина» за роки австрійської доби і звідти черпати інформацію», - ділиться спогадами Сергій Пивоваров. - Потім почали з’являтись у місцевій пресі перші матеріали з науковими дослідженнями. В цьому напрямку активно працював Ігор Григорович Чеховський, колекціонер Василь Францович Білик , ну і я звичайно. Юрій Михайлович присвятив своє життя збору цих рідкісних речей, а я паралельно збирав дані і вів дослідження колекції. Коли експонатів колекції назбиралось чимало, а інформація про зібрані речі набрала критичної маси, ми вирішили видати книгу. Хоча сам задум з’явився тридцять років тому, коли я був молодим аспірантом, а Юрій Михайлович студентом, який захопився нумізматикою».

За словами авторів книги у виставленій колекції зібрано 90% існуючих медалей і знаків пов’язаних із історією Буковини і Чернівців. Ці матеріали настільки рідкісні, що навіть колекціонери їх не бачили. Юрій Михайлович стверджує, що сучасним колекціонерам було доступно до цього часу всього три відсотки, від того, що містить книга. Після виходу такого видання буковинські та чернівецькі скарби стануть доступні всім, хто забажає перегорнути сторінки цього розкішного кольорового фотоальбому.

Серед представлених в книзі знахідок – нумізматична колекція Садигурської монетарні 1772- 1773 років, медаль з нагоди заснування масонської ложі в 70 р. ХVIII cт. з профільним погруддям барона П.М. Гантерберга, медалі виготовлені до століття входження Буковини до Австро-угорської імперії та до відкриття Чернівецького університету, чернівецький театральний бінокль з футляром початку ХХ століття,
 керамічна тарілка «Вітання з Чернівців» кінця ХІХ століття, знаки «Чернівецького співочого товариства», «Чернівецького товариства катання на ковзанах», елементи одягу виготовлені в Чернівцях, печатки та багато інших унікальних речей.
 
 
«Мені жаль, що з життя пішли великі чернівчани, з якими мені довелось мати справу,- говорить Юрій Мисько. Був колись Іван Назарович Снігур, до якого я, як колекціонер, міг звернутись за порадою. Це був справжній знавець землі і людей… Був науковець і блискучий краєзнавець - Ігор Григорович Чеховський. Був професор Огуй Олександр Дмитрович, який працював на кафедрі іноземних мов Чернівецького університету. До них можна було підійти зі своєю знахідкою і вони могли надати мені наукову інформацію і розповісти про цей предмет його цікаву історію. А зараз практично немає до кого звертатись. Тепер молоді колекціонери почали звертатись до мене за підказками та консультаціями. Прикро, бо утворилась прогалина... Мабуть тому ми з Сергієм Володимировичем Пивоваровим вирішили випустити у світ книгу
« Медальєрика і фалеристика Буковини».

« Ми рік працювали над книгою. Доводилось це робити в інтернет – режимі, оскільки я зараз проживаю в Києві… Ми не змогли все висвітлити, розкрити, про все розповісти. Про одні предмети є більше інформації, про інші менше. Є такі речі, про які взагалі нічого не знаємо. Тому ми їх помістили в окремий розділ «Медалі і знаки, що вимагають досліджень», - говорить співавтор книги, доктор історичних наук Сергій Пивоваров.- Колекціонування медалей і значків на буковинську тематику в середовищі чернівчан зародилось ще в кінці ХІХ століття. Вже тоді в приватних колекціях місцевих землевласників, промисловців та державних і громадських діячів почали з’являтись настільні пам’ятні медалі, нагородні відзнаки, членські значки товариств та організацій. Багато з них отримали їх від місцевої влади чи були самі ініціаторами їх випуску. Тоді ж створюються і колекції з подібними експонатами у краєзнавчому музеї та університетському нумізматичному зібранні. Подальші події світових воєн призупинили створення колекцій та завдали їм непоправних втрат. У міжвоєнний період були зроблені перші кроки щодо класифікації пам’яток такого типу і з’явились перші їх наукові описи. Піонером у цій царині був відомий буковинський краєзнавець та колекціонер Р. Гассауер. У післявоєнний час захоплення колекціями відродилось в Чернівцях , а у 70 роках ХХ століття почали створюватись приватні колекції, в яких були представлені медалі і значки, пов’язані з минулим краю. У 1976 році було засновано місцеве товариство колекціонерів під головуванням Р.Й. Тхоржевського».

«Форзацом займався я особисто. – із захопленням розповідає Юрій Мисько. - Віднайшов давній ескіз 1872 року, який виготовлявся для співочого товариства. На ньому німецькою мовою красиво виведено: «Вільна пісне міцною стрічкою єднай нас в Буковині». Крім медалей , знаків , монет є багато цікавого документального друкованого матеріалу ,фотографій, предметів вжитку, акцій, тощо… ».
 
«Фалеристичні і нумізматичні джерела – це події, факти, історії людей, які допомагають змалювати колорит епохи - історичний момент, який з цієї сторони не було до сьогодні вивчено», - додає Сергій Пивоваров.

Науковець розповідає про Добринівські монети, які з’явились в Чернівцях в 50-70 роках ХІХ століття. В цей час в Добринівцях мешкав прогресивний поміщик Теодор Бухенталь. В нього першого на Буковині з’явився телефон та останні технічні розробки сільгоспмашин. Оскільки помістя Бухенталя знаходилось на території двох імперій – російської та австрійської, то поміщик умудрився випускати свої власні гроші – крейцери. Ними користувались його робітники, відвідуючи його власний магазин. Де друкував гроші поміщик невідомо, але успіх вони мали і  чернівчани користувались цими крейцерами продовж двох десятиліть, а пізніше буковинки використовували їх як модні прикраси. Ось чому цікавим розділом книги є «Буковинські старожитності, що супроводжували життя мешканців краю у ті, вже такі далекі від нас часи». Вони містять багато цікавих історій про життя наших предків. Зокрема в цьому розділі можна віднайти велику кількість жетонів, якими чернівчани прикрашали своїх чотирилапих друзів. Жетони розповідають про те, що в австрійську і румунську добу господар мав зробити своїй собаці всі прививки і оплатити за собаку податок. Лише за таких умов йому видавався жетон для чотирилапого друга і він вільно міг гуляти зі своєю собакою на вулиці. Жетон видавався всього на рік. Якщо ж господар цього не робив, то собаку в будь - який момент могли стратити.

«Звичайно ж ми намагалися віднайти і найдавнішу медаль. І нею, як не дивно, виявилась медаль із зображенням Садигури. Якщо взяти реальну картину, то Чернівці ХVIII століття уявляли собою село з двома церквами. А в Садигурі на той час була вже мануфактура і маєток барона Садигурського. В Австрійській адміністрації тоді довго сперечались, що зробити столицею краю – Садигуру , чи Чернівці. Але перемогли Чернівці, бо лежали на основних торгових шляхах».

Тому ця книга не лише для колекціонерів нумізматів, а для широкого кола читачів.Вона стане в нагоді краєзнавцям, учителям, екскурсоводам, музейним працівникам, науковцям, студентству і всім тим, кого цікавить історія Чернівців та краю.

«Я з великим задоволенням працювала над цією книжкою, бо це була для мене в першу чергу самоосвіта. Я познайомилась з унікальними речами, і це найвища насолода для видавця," - підсумувала вищесказане Людмила Володимирівна Звенигородська, літературний редактор видавництва «ДрукАрт», завдячуючи якому науково – популярне видання « Медальєрика і фалеристика Буковини» побачило світ.

Автори ж сподіваються, що започаткована ними справа буде мати продовження, бо даний матеріал неодмінно стане поштовхом для подальших досліджень нашої минувшини.

 
На завершення зустрічі автори не лише подарували Муніципальній бібліотеці презентоване книгу, а й унікальне видання 1941 року –
 
Літературно – художній альманах «Вільна Буковина»
 
літературного об’єднання, яке функціонувало в 40 -х роках при редакції обласної газети «Радянська Буковина». В редколегію альманаху входила О. Кобилянська, Й. Лучицький, О. Носенко, С. Костецька.

В журналі вміщено статті про Державну хорову капелу «Буковина», старий буковинський фольклор, тогочасні поезії та уривки з прозових творів, а також листи Олени Пчілки до Ольги Кобилянської, народні перекази про Лук’яна Кобилицю, Ізидора Воробкевича, Є.І. Ярошинську, та інших відомих особистостей.
 

Присутні на презентації чернівчани довго розглядали, вивчали та обговорювали із авторами книги та колекціонерами унікальні скарби з приватних колекцій. Вони рідко потрапляють пересічному мешканцю на очі, не говорячи вже про те, що в цей день була можливість потримати їх в руках і в буквальному сенсі цього слова власними руками доторкнутись до історії та почути від власників захоплюючі розповіді про кожну знахідку. Їх увагу зумів відволікти хіба  що  Ігор Михайлович Мисько, який виконав   дві  власні патріотичні пісні на вірші свого рідного брата Юрія Михайловича Мисько.
 
 
                                                              Підготувала Галина Мурмилюк.