Уроки краєзнавства в Муніципальній …

 

В Муніципальній бібліотеці ім. Анатолія Добрянського в рамках проекту «Почитай дитині казку», який книгозбірня реалізовує з Національною молодіжною скаутською організацією «Пласт» - «Станиця Чернівці», учням 2 -Б класу Чернівецької середньої школи І ступеня № 23  проведено «живий» урок з краєзнавства.
 
Знайомлячись з історією рідного міста,  другокласники відвідали редакцію першого українського часопису«Буковина», який було засновано в 1885 році першим українським громадсько-культурним товариством «Руська бесіда», що з’явилось на хвилі «весни народів» і почало відроджувати український національний рух в краї.
 
Дітлахи мало знали про те, що проти «онімечення та румунізації українців» першим виступив Євген Гакман, церковний і громадсько – політичний діяч, який благословив чернівецьку інтелігенцію на створення товариства клубного типу «Руська бесіда».
В той час товариство написало лист до Цісаря з протестом проти знищення української мови буковинським сеймом та згодом об’єднало навколо газети «Буковина» кращих представників нації – Юрія Федьковича, братів Воробкевичів, Євгенію Ярошинську, Ольгу Кобилянську, Марка Черемшину, Йосипа Маковея, Василя Стефаника, Омеляна Поповича, Остапа Луцького та багато інших відомих особистостей, життя та творчість яких учні надалі будуть вивчати в своїй школі – першій українській школі в Чернівцях.
 
Після такого символічного екскурсу в минуле Чернівців, школярі  познайомились з Муніципальною книгозбірнею імені А. Добрянського, унікальність якої полягає в тому, що вона створена на приватних колекціях відомих чернівчан. Другокласники занурившись в атмосферу життя "Буковинського златоуста" і засновника бібліотеки -  Анатолія Добрянського, в орбіті якого пів століття оберталось культурне життя Чернівців, з непідробною цікавістю розглядали в Меморіальній кімнаті його особисті речі та фонотеку. Діти познайомились також з фондами книгозбірні, яка спеціалізується на мово - літературознавчій та краєзнавчій літературі.
 
Дремлюженко Оксана – скаут молодіжної організації «Пласт» зупинила другокласників біля полиці з книгами Івана Франка... Діти уважно вслуховувались в сторінки біографії відомого українського письменника, який почав писати літературні казки для дітей з появою власних малюків, та взяли участь у конкурсі на краще читання його  казки «Фарбований Лис».
 
 
 
П’ятеро конкурсантів – Фарташ Вікторія, Тарица Олександра, Понеполяк Олександр та Гуменюк Анастасія доклали максимум зусиль, щоб передати колорит франкової казки своїм однокласникам. Однак згідно демократичного голосування школярів переможницею читаннь стала Тарица Ірина, отримавши найбільше фішок від однокласників.
 
Тетяна Іванівна Сопрович, класний керівник 2 - Б класу Чернівецької середньої школи  №23, відзначила, що гарним доповненням до вивчення творчості Івана Франка став перший багатосерійний анімаційний серіал «Лис Микита», створений після здобуття Україною Незалежності, який можуть переглянути  юні відвідувачі бібліотеки. 

 
   Діти  залишились задоволеними екскурсією
 "будинком з кришталевими вікнами,"- розкішною родинною віллою Фішерів, власників чернівецької фабрики з виготовлення скла та дзеркал, яка стала домівкою для Муніципальної бібліотеки ім. А.Добрянського  та газети " Буковина". 

                                                     Підготувала Галина Мурмилюк.