Культпростір Чернівців. Огляд за місцевою періодикою

Актуальна думка:

Чернівці, як маленький Париж,
Буковинського краю вінок;
Вечорами вогнями гориш,
Ти в душі найдорожчий дзвінок! ( С.Луцяк)

Антон Кохановський – бургомістр Чернівців особистість легендарна. За його керівництва місто Чернівці значно наблизились до міст західної культури. В міському середовищі та магістраті перестав панувати дух розбрату, що дало змогу місту розвиватись швидкими темпами. Про це пише науковець архівіст Марія Никирса на сторінках газети «Буковина».

Никирса Марія. Батько міста Чернівці // Буковина . – 2017. – 10 листопада . – С. 14.

На вулиці Українській проживали перші бургомістри Чернівців і румунський поет Міхай Емінеску. Також мешканцями Української були представники відомого українського роду Васильків, великі землевласники та професори. Про це читайте на сторінках «Молодого буковинця».

Будна Надія. Тут проживав перший бургомістр // Молодий буковинець . – 2017. Місто .– 9 листопада . №89. – С. 14.

Американка Кара Шварц вважає, що в неї переселилася душа Ольги Кобилянської. Жінка народилася того дня і року, коли померла буковинська письменниця -21 березня 1942 року. Про людину, яка час від часу мандрує від континенту до континенту, читайте на сторінках « Молодого буковинця».

Будна Надія. « Давно знаю цю жінку в чорному» // Молодий буковинець . – 2017. – 9 листопада . №89. – С. 14.

«Три долі вишиті на полотні» - під такою назвою відкрито в Чернівцях виставку робіт акушерки, біолога і фізика. На виставці в Учбово- методичному центрі культури Буковини від речей неймовірної краси розбігаються очі. Тут і оригінальні вишиті сорочки, і гердани, ялинкові прикраси з народним орнаментом і стилізовані жіночі сумочки. Роботи трьох талановитих майстринь дуже різні, адже ці жінки лише волею долі опинились в Чернівцях, хоча раніше мешкали в різних куточках України.

Фещук Наталія. Три долі вишиті на полотні // Чернівці. – 2017. – 9 листопада. № 45. – С. 10.

У Художньому музеї живописець Марина Рибачук пропонує відвідувачам з допомогою власних картин перенестися на мить на південь Франції, відчути запах моря, літню спеку і одночасно прохолоду тамтешніх гір та помилуватись неповторними пейзажами Сен – Тропе. Всі картини представлені на виставці художниця написала на Лазурному узбережжі Франції.

Фещук Наталія. Трішки Провансу у Чернівцях // Чернівці. – 2017. –9 листопада. № 45. – С. 11.

Під назвою «Чернівці Марка Воллоха» журналістка «Версій» розповідає про приїзд всесвітньовідомого ізраїльського музиканта до Чернівців, а також про його чернівецьке походження. А також знайомить читача з дитячими спогадами Марка Воллоха. «Для мене як для музиканта важливо на теренах музики створювати контакти між людьми», - розповідаючи про світ музики під кінець інтерв’ю повідомив всесвітньовідомий диригент і музикант. Детальніше читайте на сторінках газети «Версії».

Хомич Лариса. Чернівці Марка Воллоха // Версії . – 2017. – 9-11листопада . № 45. – С. 4-5.

Диригент із Ізраїлю каже, що Чернівці є досі для нього домом. Зі своїми музикантами він підготував для чернівчан дві світові прем’єри та нову музичну програму, яка в Чернівцях ще не виконувалась.

Ватаман Діана. « Я завжди буду чернівчанином» // Молодий буковинець . – 2017. – 9 листопада . №89. – С. 15.

Цьогоріч «MERIDIAN CZERNOWITZ» у столиці Австрії на книжковому ярмарку , який щойно відкрився, презентуватиме та популяризуватиме сучасну українську літературу. Серед авторів, що « засвітяться» у Відні є Сергій Жадан, Ірена Карпа, Ігор Померанцев, Ірина Цілик. Останніми роками слово «CZERNOWITZ» уже почувається у Відні як удома, - каже Ігор Померанцев. Про це читайте на сторінках газети «Версії».

Лілія Шутяк. «MERIDIAN CZERNOWITZ» презентуватиме українську літературу у Відні // Версії . – 2017. – 9-11листопада . № 45. – С. 4-5.

В гостях у «Погляду» - директор Чернівецької обласної універсальної бібліотеки ім. М. Івасюка. Журналіст веде розмову з керівником книгозбірні про книги та читацькі інтереси. «Сьогодні у нас люди повертаються до бібліотек, особливо часто її відвідує молодь, яка шукає літературу, що розвиває», - говорить директор. Чим були характерні 90 роки і сьогодення для бібліотечної справи читайте на сторінках періодики.

Задністровський Олесь.» Молодь зараз читає більш глибоку літературу» // Погляд . – 2017. – 9 листопада . №45 . – С. 17.

Хтось вишиває пейзажі, а хтось сорочки, інший портрети. А ось Поліна Гуменюк вирішила малювати нитками пісні. У творчому доробку киянки вишиті картини на пісні С. Ротару, Д. Гнатюка, П. Дворського, Л. Сандулеси, І. Бобула, К. Бужинської. «У Чернівцях була два рази,- каже майстриня, - із задоволенням поїхала б ще!»

Шупеня Ольга. Пісні буковинців стали картинами // Погляд . – 2017. – – 9 листопада . №45. – С. 19.

Американка Кара Шварц вважає, що в неї переселилася душа Ольги Кобилянської. Жінка народилася того дня і року, коли померла буковинська письменниця -21 березня 1942 року. Про людину, яка час від часу мандрує від континенту до континенту, читайте на сторінках « Молодого буковинця».

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото : http://vitaliy7.livejournal.com/68025.html