НОВІ НАДХОДЖЕННЯ


До відома майбутніх музикантів, шкільних вчителів музики та викладачів музичних дисциплін -Муніципальна бібліотека ім. А. Добрянського отримала в подарунок від викладача Чернівецького університету Юлії Каплієнко – Ілюк п’ять книг музичної тематики, серед яких монографія та навчальні посібники для студентів музичних вишів.

Каплієнко - Ілюк Ю.В. Українська музика в контексті міжнародних зв’язків ХVII – ХVIII століть: монографія / Ю.В. Каплієнко – Ілюк .- Чернівці : Чернівецький національний університет, 2013.- 280.

Автор цього видання Юлія Володимирівна Каплієнко- Ілюк – кандидат мистецтвознавства, доцент ЧНУ ім. Юрія Федьковича.У монографії досліджується процес становлення української професійної музики, що відбувався в період ХVII – ХVIII століть. Автором пропонується загальний огляд музично -теоретичної науки до ХVIII століття та аналіз церковно- співацького мистецтва. А також розглядаються перші форми хорового багатоголосся і досліджуються творчі зв’язки між східною та західною музичними культурами на основі вивчення музико – культурних взаємин між Україною та Італією у ХVIII столітті. Книга містить три розділи: Стан української музично- теоретичної поліфонічної науки до другої половини ХVIII століття; Болонська філармонічна академія музики – культурний центр Європи другої половини ХVIII століття; Втілення творчих і науково- теоретичних традицій Болонської школи у творчості українських композиторів.В монографії розглядаються: особистість композитора Миколи Дилецького та його місце у розвитку поліфонічної науки в Україні; традиції відомого італійського теоретика, композитора, історика музики - падре Мартіні та особливості сонетного циклу в його творчості; народні витоки творчості українського Моцарта - Максима Березовського – послідовника Джованні Батіста Мартіні та традиції західноєвропейського музичного мистецтва в його творчості. Видання рекомендується студентам вищих навчальних закладів освіти зі спеціальностей музичного спрямування до курсів «Історія української музики», « Історія світової музики» та інших.

 

Каплієнко - Ілюк Ю.В. Історія світової музики : навчальний посібник/ Ю.В. Каплієнко – Ілюк .- Чернівці : Місто, 2015.- 240с.

 У даному посібнику подаються лекційні матеріали до курсу «Історія світової музики». Теми, представлені в посібнику, орієнтовані на здійснення завдань навчально – методичного комплексу з даної дисципліни для студентів напрямку підготовки «Музичне мистецтво». У посібнику розглядаються питання музики Стародавнього світу, в тому числі музичне мистецтво Греції та Риму, а також культура Візантії. Досить об’ємно представлене Середньовіччя та епоха Відродження. Описуються відмінні риси музики епохи бароко, класицизму та романтизму. Вивітлюються музично - історичні процеси в роботах Г. Берліоза, Р. Шумана, Р. Вагнера. Вміщено матеріали, які стосуються творчості Й.С. Баха, А.Вівальді, Г.Ф. Генделя, А. Моцарта, Л. Бетховена, О. Скрябіна, І. Стравінського та інших великих композиторів і музикантів. Видання пропонується студентам вищих навчальних закладів освіти для спеціальностей музичного спрямування.

 

Каплієнко - Ілюк Ю.В. Поліфонія : навчальний посібник/ Ю.В. Каплієнко – Ілюк .- Чернівці : Чернівецькийнацональний університет, 2015.- 111с.

У наш час потреба у нових підручниках з поліфонії, особливо україномовних, відчувається дуже гостро. Тому данийнавчальний посібник є довгоочікуваним лаконічним путівником для студентів , спеціальність яких вимагає засвоєння основ цієї дисципліни та практичного оволодіння найпростішими елементами поліфонічної техніки. У книзі викладено найважливіший мінімум, який повинен бути засвоєний студентами. Зокрема у даному виданні розглядаються: періодизація історії багатоголосся, форми та жанри вокальної поліфонії, питання імітаційного триголосся, поліфонічний тематизм, даються загальні характеристики стилю. Цілий розділ у книзі відведено фугам, їх властивостям та формам, іншим питанням поліфонії.Оскільки курс поліфонії разом з іншими музично- теоретичними дисциплінами повинен допомагати навчанню висококваліфікованих педагогів музики загальноосвітньої школи, то запропонована програма адаптована до кредитно- модульної системи навчання.Видання збагачене нотними прикладами, які ілюструють викладений матеріал.В кінці посібника спеціально для викладачів та студентів додаються «Контрольні питання» до дисципліни та «Методичні рекомендації».


 
 
Каплієнко - Ілюк Ю.В. Аналіз музичних творів : навчальний посібник / Ю.В. Каплієнко – Ілюк .- Чернівці : Місто, 2016.- 159с.

У даному навчальному посібнику подається навчально- методичний комплекс із дисципліни «Аналіз музичних творів» для студентів напряму підготовка «Музичне мистецтво». 
У виданні розглядається аналіз музичного твору й аналіз музичних форм, як аспект пізнання музичних явищ. Також на сторінках книги можна знайти інформацію про зміст і форму в музиці, про елементи музичної мови, відповідь на питання , що таке « мелодія», « тема», « тематизм», «гармонія», «фактура», «метроритм», « поліфонія», « варіаційна, сонатна, змішані, вільні, вокальні, циклічні та інші форми».
Посібник містить завдання для самостійної роботи, науково - дослідні завдання та контрольні питання до дисципліни. Він теж адаптований до умов навчання за кредитно- модульною системою. 
Пропонується студентам вищих навчальних закладів освіти для спеціальностей музичного спрямування.

 

 Каплієнко - Ілюк Ю.В. Народна музична творчість : навчальний посібник / Ю.В. Каплієнко – Ілюк .- Чернівці : Місто, 2016.- 167с.

Чим більше наше суспільство входить в глобалізаційні процеси, тим більше відчувається втрата нашого національного культурного надбання, тому сьогодні як ніколи важливим фактором є збереження етнічної самобутності та національних традицій. Через це вивчення народної творчості у навчальних закладах є надзвичайно важливим з багатьох поглядів, в тому числі і з державницького. Навчальний посібник, розрахований для студентства, містить основи теорії фольклору, розглядає фольклор в площині первісного мистецтва. Автор подає окремим модулем календарно-обрядові пісні зимового циклу, веснянки, русальські, купальські та жнивні пісні. В навчальному посібнику виокремлено родинно – обрядові пісні , що виконувались під час весіль, родин , хрестин, поховань. Окремий розділ присвячений ліро-епічним пісням : думам, історичним пісням, співанкам – хронікам, баладам. Слід відзначити, що велику частину цього видання складають пісні соціально- побутові: козацькі, чумацькі, рекрутські, бурлацькі, жартівливі та коломийки. Крім них авторка видання розглядає пісні – романси, трудові, танцювальні та повстанські пісні і навіть дитячий фольклор. Посібник містить завдання для самостійної роботи та контрольні питання з дисципліни. Пропонується студентам вищих і середніх спеціальних навчальних закладів освіти музичного спрямування, а також вчителям шкіл та усім, хто цікавиться музичним фольклором.

 

Запрошуємо до Муніципальної бібліотеки всіх, хто цікавиться музичною літературою. Будемо раді познайомити Вас з фондами нашої книгозбірні. 

Підготувала Галина Мурмилюк