НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 Восени хочеться читати історії, які затягують. Вони можуть зігрівати, як тепле какао чи інтригувати, як кава з перцем чилі. Можуть бути тягучими, як гарячий шоколад, чи насиченими, як імбирний чай. У цій добірці Муніципальна бібліотека ім. А.Добрянського пропонує своїм любим читачам кілька художніх книг, які будуть доцільними у ці останні дні золотої осені.

Дж.К. Ролінг, Дж. Тіффані та Дж. Торн. Гаррі Поттер і прокляте дитя. Сценарій п’єси. Пер. з англ./ - К.: А-Ба-Ба-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017, вид. 11. – 352 с.

«Гаррі Поттер і прокляте дитя» - сценарій п’єси за сюжетом Джоан Ролінг, написаної у співавторстві з Джоном Тіффані та Джеком Торном, яка з 30 липня 2016 року з неймовірним успіхом іде в лондонському театрі «Палас».

Це один з найперших перекладів п’єси у світі після англомовного видання. Його виконав відомий перекладач з англійської Віктор Мороз. Події в п’єсі розгортаються через дев’ятнадцять років після переможної битви за Гогвортс, якою закінчується сьома, заключна, частина «поттеріани». 

Бути Гаррі Поттером нелегко, а надто тепер, коли він – працівник Міністерства магії, трудоголік, одружений батько трьох школярів. Доки Гаррі Поттер бореться зі своїм минулим, яке ніяк не хоче його відпускати, його молодшому синові Албусові доводиться миритися з тягарем свого знаменитого роду, - спадком, якого він не обирав. У той час, як минуле зловісно змішалося з майбутнім, батько і син пізнають сумну істину: інколи темрява виходить звідти, де її ніхто не чекав.
Син Гаррі Поттера Албус потрапляє на факультет «Слизерин», де заводить дружбу з сином Драко Мелфоя Скорпіусом. Він не вміє грати в квідич і часто свариться з батьком. На четвертому році навчання в Гоґвортсі Албус і Скорпіус вирішують змінити минуле за допомогою останнього маховика часу, щоб врятувати від смерті Седрика Дігорі, який загинув під час подій «Кубка Вогню». На це їх надоумила Делфі - таємна донька лорда Волдеморта і Белатріси Лестранж - яка хоче повернутися в минуле і захопити владу разом з батьком.

Подорож за допомогою маховика часу і зміна подій призводить до спотворення реальності. Народжується інший світ, в якому Волдеморт перемагає у війні та вбиває Гаррі Поттера, а Герміона, Рон і професор Снейп стають членами підпільного опору. Оскільки Гаррі мертвий, то і Албуса більше не існує, що не влаштовує Скорпіуса. Тому він вирішує виправити скоєне і повернути світ до свого попереднього стану. А далі ще цікавіше… Тож чекаємо Вас у Муніципальній!

Кіз Д. Квіти для Елджернона: роман / Деніел Кіз; пер. з англ. Віктора Шовкуна. – Вид. 2-е. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2017. – 304 с.

«Квіти для Елджернона» - історія переродження душі.
Головний герой - Чарлі Гордон, 32-річний чоловік з розумовою відсталістю, який працює прибиральником на фабриці, що виробляє пластикову тару. Він добровільно бере участь в експерименті з покращення інтелекту. Штучне покращення інтелекту за допомогою операції - відкриття двох вчених: Доктора Штрауса і Доктора Немюра. Після вдалої операції над білою мишею по кличці Елджернон вони вирішують зробити аналогічну операцію над розумовою відсталістю людини. Вибирають Чарлі, оскільки він прагне навчитися краще читати, писати і стати розумнішим.
«Якщо не хочеш залишитися дитиною навіки, не можна чекати підказок від інших. Ти повинен знайти рішення в собі самому - відчути, що буде правильно. Навчися довіряти собі».

«Мені страшно. Багато людей які тут працюють і сестри і ті які робили мені випробовування принесли мені цукорки і побажали мені удачі. Я сподіватись, що мені пощастить».

«Я спитав у доктора Штраусса чи зможу я після операції перемогти Елджернона і він сказав можливо. Якщо операція вийде я доведу цій мишці, що я можу бути таким ж розумним. А можливо навіть розумнішим. Я зможу краще читати і правильно писати слова, буду знати багато різних речей і буду як інші люди. Я хочу бути розумним, як інші. Якщо це залишиться назавжди вони зроблять розумними всіх на світі».
(Цитати з роману «Квіти для Елджернона»)
 
Кафка Франц. Твори: оповідання, романи, листи, щоденники / Франц Кафка; передм. Д. Затонського. – К.: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017, вид. 4-те. – 592 с.: портр. – (Доросла серія).

 
 
Двадцяте століття породило небагато художників, шанованих сьогодні так, як і Франц Кафка. Одна з причин полягає в його абсолютній чесності, у безкомпромісності. Письменників робить великими не тільки літературний талант, а й здатність відчути життя. Важливо не лише відгадати його таємниці, а саме його відчути, бо знання небагато варте, якщо ним володіє той, хто стоїть із зовні. Кафка ж завжди перебував усередині: був заглиблений у свій світ і вбирав у себе всю його тяжкість
У книзі вибраних творів Франца Кафки - одного з найвидатніших німецькомовних письменників XX століття, австрійського чиновника, єврейського страдника і громадянина Чехії - подано оповідання з усіх прижиттєвих та посмертних видань, романи «Процес», «Америка» (уривок), «Замок» (уривок), а також його листи і щоденники. Це найповніше видання творів Кафки українською мовою здійснене трьома знаними майстрами перекладу: Євгеном Поповичем, Олексою Логвиненком, Петром Таращуком.

 
 
Тайлер Е. Блакитне мереживо долі / Енн Тайлер; пер. з англ.. Анастасії Клімової. – К.: Наш Формат, 2016. – 336 с.

«Блакитне мереживо долі» - двадцятий роман Енн Тайлер. Тож з перших сторінок книги видно талант авторки і майстерність, відшліфовану роками.
Роман «Блакитне мереживо долі» Енн Тайлер увійшов до короткого списку Букерівської премії 2015 року, ставши бестселером The New York Times – і це вже серйозний привід взяти його до рук. Письменниця розмотує клубок історій однієї американської родини. Ця книжка - історія трьох поколінь сім’ї Вітшенків, розповідь про кумедні моменти, зворушливі сімейні традиції і кохання на все життя. Водночас вона про самотність, швидкоплинність, непорозуміння між близькими, про те, що у будь-якої монети - і справжньої, і фальшивої - є зворотний бік. З перших сторінок перед читачем постає родина, що мешкає у великому – «сімейному», як характеризує його авторка, – доглянутому будинку з нетипово великою терасою. Їхнє дерево – й родинне, й те, з якого побудований будинок – міцне і, певно, витримає всі негаразди й урагани, звичні для американського ландшафту. Едді та Ред мають чотирьох дітей. Денні – старший з двох братів – найпроблемніший: закритий підліток, який втікає до іншого міста та рідко приїжджає до родини. Спогади батька про нього стають болючими, коли він чує звук валторни: син колись грав на цьому інструменті. Саме постать Денні видається центральною й найзагадковішою, але це лише спершу. Цікаво? Тоді гайда до Муніципальної!

Підготувала Віолета Онуфрійчук