В Муніципальній допитливі іноземці…


Студенти – іноземці з Єгипту, Лівії, Алжиру, Гани та Нігерії, котрі сьогодні навчаються в Буковинському державному медичному університеті, вже в перший рік свого навчання у виші зацікавились літературою про Чернівці.
 Пройшовши на підготовчому курсі 720 – ти годинну програму навчання з української мови, під керівництвом викладача кафедри суспільних наук та українознавства ВДНЗ БДМУ Антоніни Аністратенко, вони   прийшли до Муніципальної бібліотеки ім. Анатолія Добрянського, щоб продовжити спілкування українською з книгами про місто, в якому навчаються. Цікавлячись питаннями виникнення, становлення та розвитку міста, вони переконували, що візуально Чернівці всім дуже сподобались, не дивлячись на те, що більшість з них є представниками іншої культури і потрапили до нас з держав арабського світу - Близького Сходу та Північної Африки. Молоді люди були дуже приємно здивовані, коли побачили у фондах Муніципальної бібліотеки книгу арабською мовою, яка є офіційною мовою їхніх країн.

Записавшись в бібліотеку допитливі студенти- іноземці мають наміри пізнати історію Чернівців та познайомитись з англомовним і франкомовним фондом муніципальної книгозбірні, адже їхні країни в минулому були колоніями Франції та Британії, тому молодь добре володіє цими мовами.

Представники Нігерії, країни контрастів, що розташована в Західній Африці і відомасвіту найпотужнішою економікою на континенті та сьомим місцем за кількістю населення на планеті, були збентежені тим, що книгозбірня, сформована на приватних колекціях книг, обслуговує читачів на безкоштовній основі. Тому їм довелось пояснювати, що Муніципальна є публічною бібліотекою комунальної власності і належить громаді міста.

Також справила враження на юних студентів історія про життя науковця філолога, культуролога і оратора - Анатолія Добрянського, який присвятив своє життя книгам та мав особливий дар – любити людей і цінувати красу та гармонію. Студенти – медики довго і ретельно розглядали в Меморіальній кімнаті Анатолія Миколайовича його речі та навіть намагалися встановити з їх допомогою причини смерті «Буковинського Златоуста». На завершення зустрічі, звичайно, не обійшлось без фотосесій. Працівникам бібліотеки приємно те, що світлини з Муніципальної розлетяться країнами світу і дістануться далеких континентів.

Підготувала Галина Мурмилюк.