НОВІ НАДХОДЖЕННЯ


Шановні читачі Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського, сьогодні пропонуємо Вам нове видання, що відкриє для Вас елементи магії в будівництві споруд, якими користувались наші предки. Після екскурсу до епохи Ренесансу, поверне Вас до історії рідної Батьківщини друге видання, а третє - навчить мислити глобально і розуміти суперечливий і непростий світ сучасної міжнародної політики.
 
Липа Катерина. Теорія архітектури містика і війна.- К.: Laurus, 2016.- 152с.:іл

Пропонуємо Вам книгу, яка має на меті перенести читача в добу Ренесансу. Інтелектуали цього світу вважали що існує узагальнена теорія, яка координує всі науки. ЇЇ вони називали mathesis , topica universalis і свято вірили в її магічний захист. Давні теоретики архітектури, а саме про неї іде мова в книзі досліджень, вважали магію цілком дієвим засобом оборони, тому пропоновані форми цитаделей, фортець, замків та інших оборонних споруд розглядаються в книзі, серед іншого, і з врахуванням містичних поглядів доби. Автор же на сторінках видання намагається з’ясувати, чи дотримувались українські зодчі XVI- XVII століть правил будівельної магії. Адже переважна більшість населення земель, що нині належать Україні, була православною, і містицизм католиків та протестантів їй імовірно був чужий. Чи переходила «висока» містика на рівень побутової магії будівничих і « користувачів» цих споруд. Чи почувався « жовнір» більш захищеним, усвідомлюючи, що його захищає « пентакль»- зірка Соломона, яка вважається могутнім магічним символом божественної сили.

На початку 1990-х мистецтвознавець Григорій Логвін сказав своїм студентам: «Дослідження пам’яток архітектури з кожним роком стає все легшим і легшим, бо пам’яток лишається все менше і менше». Пам’яток катастрофічно меншає, оскільки вони залишаються нічиїми, хоча за законом належать державі. Деякі знищуються вандалами , інші потерпають від того, що не були законсервованими. Тому автор у своїй книзі вміщує покажчик зафіксованих пам’яток оборонної архітектури України ХІІІ – ХІХ ст. з прив’язкою до сторінок, на яких вони розглядаються науковцями та до місцевості, де вони нині знаходяться. Для зручності користування книга забезпечена словником архітектурних та фортифікаційних термінів.

Дане видання зацікавить в першу чергу архітекторів та мистецтвознавців, а також істориків, культурологів та всіх тих, кому небайдужа архітектурна спадщина України.

В’ятрович Володимир. ( Не) історичні миті. Нариси про минулі сто років.-Харків, 2017.- 174с.: іл.

Сорокарічний історик і публіцист, голова Українського інституту національної пам’яті, екс- директор архіву Служби безпеки України пропонує читачу у своїй книзі « уламки дзеркала історії». Автор ставить перед собою завдання – максимально відтворити минуле, для того , щоб його можна було зрозуміти. Тому він не обмежується описами ключових історичних подій та зв’язків між ними, а намагається реконструювати деталі, які допомагають відчути час , епоху, мотиви людей, що тоді жили, обставини , в яких вони жили та діяли ухвалюючи рішення. Для змалювання точної картини автор користується артифактами, фото, аудіо та відеоматеріалами.

Як дослідник, науковець В’ятрович займався українським визвольним рухом 1920 – 1950 років. ВІн збагатив свої матеріали безпосереднім спілкуванням з учасниками та свідками тих , чи інших подій.
Його книга « ( Не) історичні миті» - це розповіді про миті фокусування історії, коли в одній хвилині можна побачити ціле життя людини чи навіть усього покоління. В новелах книги героями виступають історичні постаті, які живуть на тлі справжніх історичних подій.

У книзі йдеться про похорони письменника Миколи Хвильового та будинок «Слово» у Харкові, про масові розстріли чекістами полонених у в’язницях Західної України у 1941році.Про потяг, що везе київських студентів під станцію Крути, про хлопчика, який помирає від голоду у славнозвісному 1933 - му. Про бій українських вояків СС «Галичина» під Бродами у 1944 році, де загинуло близько 4 тисяч людей - 70% особового складу дивізії та про останнього політв’язня Радянського Союзу. Про мітинги під Верховною Радою після оприлюднення Акта проголошення незалежності та інші події. Це 38 миттєвостей, за задумом автора, 38 уламків мозаїки, що разом формують полотно історії українського народу.

Книгу автор пропонує для прочитання не лише історикам, учням та студентам вишів, а й всім шанувальникам історії, для того щоб вони краще розуміли минуле та впевненіше дивились у майбутнє.

Кіссінжер Генрі. Світовий порядок. Роздуми про характер націй в історичному контексті./пер. з англ. Надія Коваль.- К.: Наш формат, 2017.- 320 с.

Дане видання є на сьогодні останньою книгою Генрі Кіссінжера- суперечливого політолога, дипломата, радника національної безпеки та секретаря США ( 1960-1970рр.)

Автор у книзі осмислює причини сучасної кризи міжнародного права. Він вважає, що найбільшою проблемою нашого часу є криза концепції світового порядку.

Ставлячи під сумнів існування єдиної загальноприйнятної моделі світового порядку, у своєму історичному екскурсі він розглядає конкуренцію різноманітних варіантів світового порядку як похідну від цивілізаційних уявлень про порядок загалом. У своїй книзі він розглядає такі складні питання , як можливість співробітництва між державами, які мають принципово різне бачення світового порядку, веде розмову про те, як бути з недержавними акторами світової політики… Ці та багато інших гострих питань сьогодення автор розглядає в контексті перспективи змін світового порядку у ХХІ ст. та динаміки американської зовнішньої політики.

Книга містить наступні розділи:
Європа: плюралістичний порядок; Європейська система балансу сил та її кінець; Ісламізм і Близький Схід: світ у безладі;США та Іран : підходи до порядку;Багатоликість Азії; Шлях до азійського порядку: протистояння чи партнерство?« Діючи для всього людства» : США і їхня концепція порядку;США : амбівалентна наддержава;Технології рівновага і людська свідомість. А також висновки :Чи можливий світовий порядок у наш час?

Ця книга може бути особливо корисною українцям, які наполегливо шукають свій шлях та своє місце у світі. Вона може представляти інтерес навіть для скептиків. Не обов’язково з нею погоджуватись, інколи знання допомагають бути готовими до змін.

Якщо Вам захочеться відпочити з книгою в руках, то вищевказані видання,
 
один із тих варіантів, коли  читати буде і приємно і корисно.
 
 
Підготувала Галина Мурмилюк .