НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

 

 Головною темою дослідження багатьох відомих науковців була вітчизняна історія, від сивої давнини до наших часів. Пропонуємо познайомитися з новими книгами, які надійшли до фонду Муніципальної бібліотеки ім.А.Добрянського. З них Ви дізнаєтесь про людей та події, які висвітлені вперше в нашій історії. Тож, скористайтеся нагодою і завітайте до нашої бібліотеки, щоб прочитати ці нові та цікаві книги. 

Брати Капранови. Майдан. Таємні файли. – К.: Нора-Друк, 2017. – 320 с.
Революція Гідності і Майдан – це недавня наша історія, живі свідчення якої вирішили залишити нащадкам брати Капранови, написавши книжку-розслідування «Майдан. Таємні файли». У цій книзі автори спробували дослідити витоки Майдану, причини, хто його готував, і перейти на постмайданні процеси, що тривали до травня 2014 року. Адже революцію 2013-2014 років кожен з нас бачив по-своєму. Головні її події відбувалися на Майдані, на Банковій, у Будинку профспілок, у КМДА, у Харкові, Львові, Одесі, на Михайлівській площі, на Грушевського, у Маріїнському парку – і нема такої людини, яка була скрізь.
Саме тому події тих днів до сьогодні оповиті таємницею – хоч насправді їх бачили усі. Усі, але нарізно та по-різному. Революція 2013-2014 років, у якій більшість українців брала участь, залишається суцільною загадкою.
Кожного свідка автори відрекомендовують, як це і має бути при розслідуванні. А читач вже самий вирішить, наскільки він є важливим. Для авторів головним залишається те, що всі вони говорять правду – це видно із зіставлення їхніх слів з інформаційними повідомленнями, зі свідченнями інших учасників та й із особистими спогадами.

Пітер ван Інваген. Нарис про свободу волі. / Пер. з англ. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА. – 2016. – 344 с.
Книга розглядає кілька питань стосовно свободи волі, але головним чином її присвячено питанню, чи сумісна свобода волі з детермінізмом. (Слово детермінізм має багато значень. Кожне з цих значень породжує своє розуміння свободи волі). Усупереч поширеній думці, відповідь полягає в тому, що вони несумісні.
Ця книжка побачила світ 1983 року і зробила переворот у дискусіях про свободу волі в аналітичній філософській традиції. Її автор, видатний американський філософ Пітер ван Інваген, послідовно обґрунтовує несумісність свободи волі та детермінізму і показує, як наша моральна відповідальність постає гарантом свободи волі. Цю публікацію здійснено за фінансової підтримки Фундації Джона Темплтона. У цьому виданні висловлені думки автора, які не обов’язково відповідають поглядам Фундації Джона Темплтона. 
Книга буде цікавою не лише професійним філософам, а й широкому колу читачів.

Снайдер Т. Українська історія, російська політика, європейське майбутнє. – К.: ДУХ І ЛІТЕРА. – 2014. – 232 с. (Бібліотека Європейського Форуму).

У новій книзі Тімоті Снайдера зібрано його статті та публічні виступи, оприлюднені з грудня 2013 по серпень 2014 року.

Зокрема, тут уміщено український переклад відкритої лекції, яку Снайдер прочитав у рамках конференції «Мислити з Україною».

Також знайдемо статті, есеї та інтерв’ю, що публікувалися в авторитетних виданнях «The New York Review of Books», «New York Times», «Financial Times» тощо. Українського читача ці тексти передусім знайомлять із тим, як західні інтелектуали (найперше ті, хто досліджує українську історію та політику) розуміють нинішні події в Україні. Крім того, автор прагне осмислити події новітньої історії України з погляду професійного історика та публічного інтелектуала. Ця позиція має суттєві переваги: вона дає відчуття реальності, а також дає можливість розрізняти історію та політику

Можна зробити висновок. що з текстів Снайдера витворюється картина сучасних українських подій в контексті європейської історії.

Саттер Д.Менше знаєш, краще спиш. Шлях Росії до терору та диктатури за Єльцина і Путіна. Пер. з англ.. Наталії Комарової. – К.: Дух і літера, 2016. – 200 с.

Ця книга представляє новітню історію Росії, історію сконцентровану і надзвичайно повчальну. Девід Саттер пропонує свої відповіді на ті питання, які турбують наразі українців. Чи росіяни хороші. А Путін поганий? Росія – потужна країна Сходу чи клептократична імперія, яка загниває?

Саттер не теоретичного розмірковує над цими питаннями, а пише про країну, яку глибоко знає та відчуває, з якою прожив власне журналістське життя.

 
Аджемоглу Д., Робінсон Дж. Чому нації занепадають / пер. з англ. Олександра Дем’янчука. – 2-ге вид., випр.. – К.: наш формат, 2017. – 440 с. – іл.
Дарону Аджемоглу та Джеймсу Робінсону вдалося відповісти на питання, яке до них безрезультатно вивчали століттями: чому одні країни багаті, а інші - бідні?
Автори легко і доступно пояснюють, чому економічний успіх держав не залежить від культури, клімату чи географічного положення. Вони переконані: країни стали найуспішнішими через те, що їхні громадяни повалили владу еліти і створили суспільства, де головною цінністю стали рівні економічні та політичні права кожного.
Книга «Чому нації занепадають» - своєрідний посібник, який допоможе краще зрозуміти причини, що сприяють процвітанню держав та їхньому занепаду.

 

 Підготувала Роксолана Яловега