Культпростір Чернівців

29.12.2017
Актуальна думка:
"Чернівці потрапили до списку міст з найкрасивішими вечірніми пейзажами "
vsviti.com.ua

У мерії нагородили переможців конкурсу на кращий екскурсійний маршрут « Чернівці з українським корінням» . Переможцями стали : Антоніна Вишневська, яка розробила маршрут центром Чернівців та Дмитро Сірман і Володимир Новак – Садигурський, які розробили маршрут, побудувавши його навколо постаті Дениса Квітковського – голови Проводу українських націоналістів в еміграції. Детальніше про це на сторінках газети «Чернівці».

Фещук Наталія. Українські Чернівці, українська Садгора // Чернівці. – 2017. – 28 грудня . №52. – С. 8.

У Чернівецькому художньому музеї до кінця січня триватиме унікальна виставка – «Петро Яковаенко.1914 – 2006. Портрет.»( З приватної колекції).У теперішній експозиції понад 30 портретів, вони були створені переважно у Ризі у 60-70 роки, а після 1980- го у Чернівцях. Детальніше читайте у статті Галини Матвіїшин.

Матвіїшин Галина. Бачимо митця непересічного… // Молодий буковинець. – 2017. – 29-30 грудня. №104 . – С.8.

Традиційне мистецьке свято « Цвіт культури розвивається» уже вчетверте проводить Учбово- методичний центр культури Буковини. Цьогоріч свято відбулося 22 грудня в Обласній філармонії, де було нагороджено кращих із кращих в сфері культури краю. Деталі на сторінках газети « Версії».

Мистецька відзнака « Відкриття року» - підсумок культурного життя Буковини 2017 -го року // Версії. – 2017. – 28 грудня.№52 С. 8.

Олександр Сопронюк у своїй статті розкриває образ Ростислава Чопика – педагога, доцента кафедри Львівського національного університету ім. І. Франка і автора збірки есеїв «Менталітети». « Інтелектуальний. Несподіваний. По- світлому злий»- , так він охарактеризував в перших рядках статті свого героя. «Письмо його, одразу зазначу то, ЩОСЬ: давно не брав очима такого: вивернуло кров’ю. По – доброму визвірило і … втішило, - тим, що на світі ще десь є, дихає і живе чоловік, суголосний тобі, що бачить світ і думає, так як ти: Я не про те, що живого Шевченка слід заливати мертвою бронзою. Я про те, що сучасному українцеві значно важливіше й цікавіше від подробиць життя Шевченка – «приватної людини» , Шевченка «такого, як кожен з нас»… А далі читайте на сторінках «Української літературної газети».

Сопротюк Олександр. «… КАЙДАНИ ПОРВІТЕ…» // Українська літературна газета. – 2017. – 15грудня . №25. – С. 6.

Мирослав Лазарук у своїй статті пише про сторіччя від дня народження письменника, фольклориста, громадського діяча Михайла Івасюка. Великий інтерес становлять спогади Михайла Івасюка про таких визначних діячів нашого часу, як Володимир Сосюра, Дмитро Гнатюк, Ростислав Братунь , Олесь Гончар та ін. Детальніше читайте на сторінках періодики.

Лазарук Мирослав. Заповіти майстра : Усі наші листи зберігай!» // Українська літературна газета. – 2017. – 15грудня . №25. – С. 15.

Є постаті, які, на зразок збільшувального скла, фокусують у собі найбільші соціальні й культурні зрушення, передають через складну оптику власної душі ті поривання й сподівання, що власне, й визначають характер та відмінні риси народу. Серед них видатний український митець – письменник, музикант, театральний діяч Гнат Хоткевич. Про цей український феномен читайте на сторінках Української літературної газети.

Тома Леонід. СЛОБОЖАНСЬКИЙ УНІВЕРСУМ// Українська літературна газета. – 2017. – 15грудня . №25. – С. 18.

Сергій Жадан розповідає про свій новий роман « Інтернат», який « улягається в три доби». За цей час місцевий вчитель української мови здійснює подорож через блокпости, розбомблені будинки і переповнені вокзали, щоб врятувати племінника. Про те, як сприйняли книгу на Донбасі і чому книгу не можна читати поспіхом Сергій Жадан розповість у своєму інтерв’ю газеті Літературна Україна.

Куришко Діана. Жадан про «Інтернат»: хроніка війни на Сході « зсередини» / Літературна Україна. – 2017. – 27 грудня . №51-52. – С. 16.
Юрій Андрухович розповідає про свій роман « Коханці Юстиції», який писав 27 років. Це роман про невигадані історії із захоплюючим увагу читача текстом. Уже з 29 грудня новинку можна буде знайти на полицях книгарень України.

Юрій Андрухович: «Виявляється я все життя пишу одну і ту саму книгу»/ Літературна Україна. – 2017. – 27 грудня . №51-52. – С. 17.

31 грудня виповнюється 125 років від дня народження першого українського футуриста. Пропонуємо вашій увазі конспект лекції літературознавця Ярини Цимбал, надруковані на сторінках «Літературної України».

Калитенко Тетяна. Михайль Семенко: лідер, урбаніст, деконструктор/ Літературна Україна. – 2017. – 27 грудня . №51-52. – С. 18.
У Кам’янець – Подільському університеті ім. І. Огієнка відбулась конференція про новий роман Галини Тарасюк « Зоре моя вечірняя, або Пророк і Марія» . Пропонуємо виступ на конференції професора педуніверситету Галини Несмінчук присвячений роману – версії , « який послідовно декодує нерозгадані факти життя Пророка і його духовної доні.»

Галина Несмінчук. Роман Галини Тарасюк: реконструкція взаємин Тараса Шевченка і Марка Вовчка/ Літературна Україна. – 2017. – 20 грудня . №50. – С. 7.

Літературна Україна в № 51-52 за 27 грудня 2017 року друкує нову редакцію д Статуту Національної спілки письменників України.

В кожному із номерів місцевих газет вміщено сторінки присвячені РОКУ СОБАКИ, а також гороскопи та поради і рекомендації, щодо новорічного застілля та власне самого святкування.
 
З ПРИЙДЕШНІМ ВАС НОВИМ 2018 РОКОМ!

Джерело фото: https://pogliad.ua/news/life/rest/chernivci-potrapili-do-spisku-mist-z-naykrasivishimi-vechirnimi-peyzazhami-126367
 
 Підготувала Галина Мурмилюк