«Новорічна відкритка» – шанс повернутись в дитинство.


Вашій увазі представляємо підбірку найбільш популярних «Новорічних відкриток» минулої доби   з півтора тисячної приватної колекції листівок чернівчанина Юрія Миська.

Перші Новорічні дні стануть для багатьох читачів Муніципальної можливістю перенестись в далеке дитинство і,розглядаючи старі поштівки виставлені у фойє нашої книгозбірні, відчути ледь вловимий смак радянського мандаринового свята, що навіює приємні спогади про минуле життя. Ця невеличка колекція зворушить до глибини душі кожного чернівчанина середніх літ, занурить у світ теплої і душевної атмосфери, в якій Ви зростали, подарує призабутий запах справжньої хвої та відчуття неелектронних стосунків з друзями.

Що ж до молодих людей, то кілька стендів з листівками відкриють їм цілу історичну епоху, зможуть розповісти про те, як жили і чим захоплювались їхні батьки та бабусі з дідусями.

Ці поштові картки є прибульцями з тієї епохи, коли кожен із членів родини вважав своїм обов’язком привітати рідних, друзів та близьких новорічною листівкою додаючи на її звороті свої побажання. Відкритками вітали вчителів і керівників, колеги вітали один одного в своєму трудовому колективі. А потім довго зберігали ці маленькі скарби з побажаннями в шухлядах та коробках з під взуття.

Це явище було настільки розповсюдженим, що і «сьогодні ще практично кожна людина може зібрати свою колекцію листівок та поштових карток радянської доби, бо практично в кожного третього є ще десь на горищі заповітна коробка з такими скарбами», - каже колекціонер Юрій Мисько.

Щодо появи радянських новорічних вітальних листівок, то нині існує чимало розбіжностей стосовно того, коли вони з’явились у нас. Побутує думка, що першими їх почали розповсюджувати солдати Червоної армії, яка звільняла від фашизму країни Європи. Європейські поштівки потрапивши на територію СРСР, отримали одобрення керівництва країни і почали активно використовуватись у радянській пропаганді. Різні джерела датують перші зразки 1942 – 44 роками, хоча роком народження поштівок вважається 1950 рік, бо саме в цей час був налагоджений масовий випуск вітальних листівок в СРСР. Однак Юрій Мисько стверджує, що з Європи на Буковину поштівки потрапили значно раніше – в 1898 році, після того, як в 1878 році в Парижі на зібранні видавців було затверджено певні стандарти листівки. Формат, що де писати і таке інше, говорячи сучасною мовою.
 
 В колекції Юрія Миська представлені перші чорно-білі вітальні листівки з дідом Морозом та вітальні картки у форматіпідфарбованої чорно- білої фотографії. Датовані 50- ми роками. Крім ідеологічно витриманої вітальної картки тут чимало Новорічних листівок для дітей з казковими героями та героями радянських дитячих мультфільмів. Є навіть поштівки присвячені профспілкам та їх контролю.
 
 
 
 
«В цей період листівки виходили мільйонними тиражами… до п’яти мільйонів. І це був невеликий тираж. Художники на виробництві ретельно працювали над сюжетами. До участі в процесі залучались майстри з відомим іменем та званнями», - розповідає Юрій Михайлович.
 
 
 

У 60-ті роки відбувся розквіт цієї індустрії - з’явились нові теми, які одразу отримали відображення на вітальних картках – це мир і космос. Ера космосу на поштівках була настільки популярною, що у дітей з’являлись на бал – маскарадах присвячені їй карнавальні костюми космонавтів.
 
 
 
У 70 - ті вітальна Новорічна поштівка продовжувала відображати основні віхи життятогочасного суспільства. В цей час активно популяризувалась робітнича тематика.
  
Не дивлячись на те, що 80 % продукції складала радянська агітаційна символіка, випускались новорічні листівки, символізуючі новосілля, інші присвячувались дружбі народів.  
 
 
 
 
 
  
 У 80 - ті роки 
найбільше популяризувалась олімпіада – 80 і її символ – олімпійський ведмедик.
 
 А уже в 90 -х почали переважати не мальовані сюжетні листівки, а такі, що нагадували кольорове фото.
 
 
 "Разом з тим в усі роки багато листівок випускалось українською мовою із зображенням народних традицій", - демонструє свої знахідки Юрій Мисько.

 
 
Новорічні листівки радянської доби до сьогоднішнього дня продовжують зігрівати серця і душі людей сорокарічних, п’ятидесятирічних і особливо сімдесятирічних.

Сподіваємось, що ці Новорічні поштівки, які колись дарували людям відчуття наближення чарівного свята, нині повернули більшість із Вас у приємні спогади з незабутнього дитинства.

Приємного перегляду! Гарного Нового року!

Підготувала Галина Мурмилюк.