НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Астрологи характеризують рік 2018, як рік Собаки - розважливої, чесної, порядної господині та незалежної, однак такої, що дотримується певних принципів. Під її владою буде відбуватись чимало різних подій в державі та світі, в тому числі і на фінансовому полі. Щоб зорієнтуватись в економічних змінах та віднайти своє місце у цьому непередбачуваному середовищі, варто запастись азами знань, які допоможуть це зробити. Сьогодні таку подорож до знань пропонують нові популярні видання чеського економіста Томаша Седлачика, посібник успішного бізнесу Роджера Фішера та його компаньйонів, популярна книга про мільярдерів Свекла Джона та Коена Мітчена, що проступили у фонд Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського.

Вдалого застосування випробуваних часом технологій!
 
Томаш Седлачек. Економіка добра і зла. Слідами людських пошуків: від Гільгамеша до фінансової кризи [Текст]: Томаш Седлачек; переклад з чес. Тетяни Окопної, - Львів.: Видавництво Старого Лева, 2017. - 520с.

Якщо Ви шукали книжку про економіку, яка б була виписана легко, доступно і зрозумілою не лише спеціалісту мовою, то вам пощастило. Ви цю книгу знайшли. У цьому виданні економіка постає пригодницькою подорожжю, наприкінці якої читач знайде аргументи для більш глибоких роздумів про світ та роль людини в ньому. Дані дослідження Томаша Седлачека саме про це. Ця книга є неординарним поглядом на дисципліну, яку більшість із нас стереотипно вважає «сухою» та малоцікавою.

Автор книги – чеський економіст, що був радником президента Вацлава Гавела у 2001-2003 роках, у своєму дослідженні сміливо виходить за межі економіки та поєднує її з історією, філософією, психологією та давніми міфами. Коли ця книжка вперше вийшла друком у 2009 році, її авторові було всього 32 роки. Відтоді книгу перекладали та видавали різними мовами. Причина успіху книги в тому, що вона не лише інформує, а й надихає, провокує і водночас підштовхує до дискусії. Ця книжка намагається повернути економіку до життя, а життя до економіки. Автор звертається до тем економічного дискурсу на кшталт добра і зла. Етики й моралі. З цього приводу варто згадати і батька сучасної економіки – Адама Смітта, який теж був професором етики. А його позиція як автора концепції «Людини економічної», що він її висунув у своїй праці «Багатство народів», доволі суперечлива, адже він теж написав варту уваги книжку - «Теорія моральних почуттів», яка акцентувала увагу читача на ключовій ролі добра і милосердя, а не егоїзму, в людській поведінці. Автор намагається показати зв’язок між економікою і антропологією, філософією, релігієзнавством, соціологією, психологією та політологією. І йому це блискуче вдається зробити.

Книжка Седлачека написана дуже доступно. Завдячуючи цьому вона відкриває можливість  широкій публіці дізнатися більше про розвиток економічної думки від початку людської історії до сьогодення. Автор використовує багато цитат і різноманітних історичних і сучасних джерел. Радимо прочитати книгу всім, хто цікавиться не лише економічними процесами, а й ширшими суспільними проблемами та викликами сучасності.

Роджер Фішер, Вільям Юрі, Брюс Петтон. Шлях до «ТАК»: як вести переговори, не здаючи позицій / з англ. переклала Роксоляна Свято. - К.: Основи, 2016.- 220 с.

Шлях до «ТАК», один із найуспішніших бізнес – посібників нашого часу. Автори книги спираються на досвід Гарвардського переговорного проекту – діяльності групи експертів, які мають чималий досвід ведення переговорів і вирішення конфліктних ситуацій на всіх можливих рівнях. В книзі запропоновано надійну покрокову стратегію для досягнення взаємовигідних домовленостей у найрізноманітніших сферах, простий і універсальний метод вирішення як особистих, так і професійних суперечок без емоційних втрат і поразок.

Автори книги застерігають не торгуватись через позиції, оскільки суперечки через позиції призводять до нерозумних результатів і є неефективними, а також ставлять під загрозу тривалі стосунки. Бути привітним в таких ситуаціях теж не вихід. ЩОБ РІШЕННЯ БУЛО МУДРИМ, рекомендується зосередитись на інтересах. А для цього їх треба з’ясувати. Далі шукати відповіді у варіантах, знаходячи взаємну вигоду. Найкращий спосіб – зробити вибір опонента легким. А ось що робити, коли сила опонента є могутньою, і якщо вони використовують брудні трюки - про це читайте на сторінках пропонованого Вам видання. Ця книга – це «шлях до «ТАК», що дає відповіді на 10 найчастіших запитань.

Книга Роджера Фішера , Вільяма Юрі і Брюса Петтона. «Шлях до «ТАК»: як вести переговори, не здаючи позицій» - це спільний проект «1+1 медіа» та видавництва «Основи». Він представляє найкращі книжки, що є цікавими і дітям, і дорослим. У цій серії – твори, якими зачитується світ!

Свекла Джон, Коен Мітч. Як стати мільярдером. Як найбільші у світі виробники створюють грандіозну цінність/ переклад з англійської Олени Любенко.- К.: Основи, 2016.- 270с.

Дане видання є теж спільним проектом «1+1 медіа» та видавництва «Основи». Книга розповідає про мистецтво створення фінансово- економічних «хітів» та про те, як їх творці виводять ці «хіти» на ринок.
 
Книга про те, як багаті люди уникають ризику, на який ідуть інші та ідуть на ризик, якого інші уникають. Прочитаєте в книзі і про те, чому мільярдери бувають успішними, незважаючи на непевні часи. А також в кінці отриманої інформації Вам буде сформовано правила, які допомагають людині стати мільярдером.

 
Вдалого Нового фінансового року Вам, Вашим родинам
і всій нашій громаді!
 
 
 
 
 
 
Підготувала Галина Мурмилюк.