Культпростір Чернівців

3.05.2018 - 8.05.2018 
 У сесійній залі  Чернівецької мерії днями презентували книжку про примаря (мера) Чернівців 1941 року – Трояна Поповича упорядники цього видання – архівіст Драгош Олару та журналіст Сергій Воронцов. Книга побачила світ у рамках міської програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського. Спонсором видання також виступило Генеральне консульство Румунії у Чернівцях. Двомовна книга, що написана українською та румунською мовами, уявляє собою «Сповідь» самого примаря Траяна Поповича залишену нащадкам. «Траян Попович.Сповідь.Біографія.Свідчення» - це розповіді Поповича про непрості часи для міста та чернівчан. В книзі йдеться про 1941 рік.

Наталія Фещук. «Народ не завжди довіряє свою долю тим, хто справді до цього покликаний»
// Чернівці. – 2018.– 3 травня. №18. – С. 8

Викладач Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича - доцент кафедри сучасних іноземних мов і перекладу - Тарас Івасютин записує на професійній студії диск з популярними у свій час, а нині призабутими французькими хітами Джо Дассена, Даліди, Сальвадоре Адамо та ін.

Наталія Фещук. «У житті ніколи не пізно починати» // Чернівці. – 2018.– 3 травня. №18. – С. 13

У рамках міжнародного вокально – хорового конкурсу – фестивалю «Хай пісня скликає друзів» на подвір’ї Резиденції Митрополитів відбулося фестивальне нічне свято. Упродовж кількох годин тут молодь співала та танцювала. Такий захід на території головного корпусу ЧНУ відбувся вперше.

Наталія Фещук. Концерт на подвір’ї резиденції // Чернівці. – 2018.– 3 травня. №18. – С. 12

Днями у навчально – виховному комплексі «Лідер» відкрилась виставка ікон семикласника Валентина Бабуха. Валентин несподівано для себе три роки назад почав займатись недитячою справою - малюванням образів святих. Дитина – самородок із самобутнім талантом тепер дивує своїми роботами не лише своїх однолітків, а й викладачів і відвідувачів виставки. Роботи підлітка вважаються зовсім не дитячими…

Ліліана Іонашку . У 12 років малює ікони// Молодий буковинець. 2018. – 4-5 травня . -№36. – С. 10.

Краєзнавчий музей у Чернівцях святкує своє 155 річчя. Це найстаріша музейна установа Буковини, де зібрано понад 100 тисяч експонатів з археології, історії, природи, етнографії та культури.

Надія Будна. Музична скринька і сорочки вагою десять кіло// Молодий буковинець. 2018. – 4 травня . №35. – С. 4

У зв’язку із 155 - ю річницею від дня народження Ольги Кобилянської в селі Димка Глибоцького району відбулося вшанування пам’яті великої буковинки. Тут свого часу її батько успадкував обійстя. Ольга нерідко навідувалась сюди, продовж двох років тут жила і навіть написала тут свої ранні твори. 45 років тому на місці родинного будинку в Димці було відкрито музей – садибу Ольги Кобилянської, а днями учасники урочистостей тут висадили яблуневий сад. Далі на сторінках преси.

Людмила Черняк. Ми вступили на арену європейського життя…// Буковина. – 2018. – 4 травня . №18. – С. 4.

Журналістка Людмила Черняк пише про презентацію інтерактивного путівника «Наші Чернівці», написаних заслуженою чернівецькою архівісткою Марією Никирсою та молодою львів’янкою Анастасією Сєріковою, яка свого часу випадково потрапила в Чернівці, а нині подарувала нашому місту нове видання наповнене ліричними оповідями про знакові місця Чернівців. Це науково – популярне видання стало 17 книгою, яка побачила світ завдячуючи програмі підтримки книговидання ім. Антона Кохановського.

Людмила Черняк. «Наші Чернівці» : лірично – історично й інтерактивно // Буковина. – 2018. – 4 травня . №18. – С. 4.

За кошти Міністерства закордонних справ Німеччини, завдяки проекту «Буковинсько- галицький літературний маршрут», берлінська художниця Гельга фон Льовеніх та професор ЧНУ Петро Рихло встановлять на площі Святої Марії пам’ятний знак поетесі Розі Ауслендер, яка під час війни (1941-1945рр) перебувала у чернівецькому гетто.

Буде памятний знак Розі Ауслендер // Буковина. – 2018. – 4 травня . №18. – С. 4.

На філологічному факультеті Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича відзначили сторіччя Олеся Гончара.
Ольга Меленчук. Думаймо про велике// Буковина. – 2018. – 4 травня - . №18. – С. 4.

Нові рядки поезій Тамари Севернюк: «Побідний крок» , « І – все…» , « Коли свої …», «Пристанівок» та інші пропонує читачам газета «Буковина».

Тамара Севернюк . Це пам'ять сива і свята// Буковина. – 2018. – 4 травня - . №18. – С. 4.

Нещодавно побачив світ альбом «Чернівці. Czernowitz» ( С. Осачук, Т. Дугаєва). «Версії» публікують фрагменти цих досліджень на сторінках своєї газети, щоб вони були доступними для читачів. У даному 15 номері «Чернівці ХІХ століття у творах художників Едуарда Грайпеля, Франтішка Лібіша та Йоганна Варроне».

Невідомі митці набувають імена. // Погляд. – 2018. – 12 квітня.- №15. – С.16.

13 травня – День матері. Олександр Кожолянко у своїй статті розповідає як вшановують матір у світі та яким це свято є в Україні. Зокрема йдеться про те, що серед української громади День Матері вперше вшанував Союз Українок Канади ще у 1928 році. Далі читайте на сторінках газети «Час».

Кожолянко Олександр. Свято української жінки - матері // Час. – 2018. – 3 травня. №.18. – С. 12.

У передруках збережено стилістику, орфографію і пунктуацію першоджерел.

Джерело фото:http://promin.cv.ua/2018/04/21/u-chernivtsiakh-prezentuiut-knyhu-pro-traiana-popovycha
 
Підготувала Галина Мурмилюк