НОВІ НАДХОДЖЕННЯ

Шановні читачі Муніципальної бібліотеки ім А.Добрянського, книгозбірня поповнила свої книжкові фонди новим інтерактивним виданням «Наші Чернівці» - путівником, над яким працювали відома в місті архівістка Марія Никирса та журналістка Анастасія Сєрікова і який днями було презентовано у Ратуші.

Ця книга, що містить історичні факти та художні світлини найулюбленіших місць чернівчан і гостей Чернівців, побачила світ у видавництві «Букрек». Вона вийшла накладом 1500 примірників і наші читачі та гості Чернівців мають змогу її придбати в міських крамницях.




В книзі йдеться про те, що Чернівці отримали свою назву не від того, що на цій території колись бродили чорні вівці, а тому що «На околиці міста ( якщо під’їжджати з боку Коломиї) ви, коли будете пильні, побачите залишки фортифікаційного укріплення зі словом «Черн» на брамі. Це і є «предок» сучасних Чернівців» - поселення, яке було знищено у ХІІІ столітті монголами.
«Досі не існує чіткого визначення походження назви міста Чернівці. Одні науковці пов’язують його з боярським родом Чорних, які неодноразово згадувалися в грамотах ХV століття і, ймовірно, були власниками чи засновниками населеного пункту, інші – зі залишками літописного Черна (чорного міста), збудованого галицькими князями. За археологічними даними, Чернівці виникли в другій половині ХІІ століття. Точна дата народження міста невідома й навряд чи колись стане відома. Уперше Чернівці згадується 4 жовтня 1408 року у грамоті молдавського господаря Олександра Доброго як пункт контролю товарів на торговому шляху між тогочасними державами».

Про таємниці старого міста над Прутом читайте в книзі та насолоджуйтесь цікавими сторінками історії рідного міста.






 

Никирса М.,Сєрікова А. Наші Чернівці: Інтерактивний путівник/ М. Никирса, А. Сєрікова.- Чернівці: «Букрек», 2018.- 48с.: іл.

Заслужена чернівецька архівістка Марія Никирса та молода львів’янка Анастасія Сєрікова, яка свого часу випадково потрапила в Чернівці, нині подарували нашому місту видання наповнене ліричними оповідями не лише про знакові місця Чернівців з вишуканими аристократичними різностильовими спорудами, а й про традиції епох та народів, що населяли його. Розповідають автори путівника і про сьогоднішній день Чернівців, наповнюючи видання сучасними чернівецькими фестами, фольклорно – етнографічними святами, міжнародними фестивалями та ярмарками, з якими варто ознайомитись і чернівчанам і туристам.
 

Це науково – популярне видання стало 17 книгою, яке побачило світ завдячуючи програмі підтримки книговидання ім. Антона Кохановського.

                                                                               Підготувала Галина Мурмилюк