Твори буковинських авторів - серед кращих книжок 2018 року

Серед 15-ти кращих книжок української прози, які було відзначено «ПЕН – КЛУБОМ» у 2018 році є і творчі доробки буковинських письменників.

Однією із них є книга "Народжуватися і помирати взутими" молодої письменниці та поетки Христі Юріівни Венгринюк,якавийшла у Видавництві Старого Лева. Остання художня робота Христі є відображенням пережитих відчуттів, емоцій, страхів та втіленням фантазій письменниці. Сюрреалізм авторки легко читається і залишається у пам’яті читача ліричною мелодією до останньої сторінки написаної історії.



Також у списку кращих творчих доробків книга -"Країна за Збручем" буковинського письменника – есеїста Олександра Володимировича Бойченко, яка побачила світ у чернівецькому видавництві «Книги ХХІ». У дану збірку увійшли есеї написані впродовж двох останніх років. Тематика цих невеликих за розміром художніх творів є досить різноманітною, оскільки автор книги торкається болючих питань для українців, серед яких питання Криму та безвізу, а також багато тем, що розкривають особисті питання, що є актуальними для сучасника. Книга складається з 55 есеїв.

 У конкурсі Книга року ВВС перемогло цьогоріч і  видавництво «Pabulum» з літературним тріалогом з діалогом і монологами -"Ворохтаріум». Авторами цього художнього видання є Олександр Бойченко, Юрій Андрухович та Орест Друля. Їхній доробок було визнано кращими у номінації "Біографія / мемуари / інтерв’ю". Книга написана у формі розмови трьох старих друзів-письменників.

До відома читачів бібліотеки, Міжнародна організація «ПЕН-клуб» (International PEN, PEN Club), яка щороку визначає рейтинги кращих світових книжкових брендів є міжнародною неурядовою, неполітичною організацією, яка об'єднує професійних письменників, редакторів і перекладачів, а також істориків та журналістів. Вона була створена з метою сприяння дружбі й інтелектуальній співпраці письменників всього світу та розвиткові світової культури. Українські відділення організації у різний час представляли Микола Вінграновський, Євген Сверстюк, Микола Рябчук. Нині виконавчим директором українського відділення організації є Тетяна Тарен. ПЕН-клуб як недержавна організація, за даними Вікіпедії, перебуває у формальних консультаційних зв'язках з ЮНЕСКО та Радою ООН.


 Галина  Мурмилюк