Культпростір Чернівців

 
 
Чернівці відсвяткували День міста… З нагоди 611 річниці з дня першої писемної згадки про Чернівці в було організовано немало цікавих різноманітних заходів – виставки та презентації, концерти та конкурси… В серці столиці буковинського краю підприємці пригощали гостей свята вишуканими солодощами, виготовленими власними руками та домашньою випічкою. На вулиці Емінеску клуб історичної реконструкції «Берсерк» влаштував містечко вікінгів «Хугінхоф». Гостей, які гуляли пішохідною вулицею міста – Панською, розважали чернівецькі актори та міми, на площі Філармонії, на великому яскравому розважальному майданчику, організованому міськрадою та підприємцями ігрового бізнесу, бавилися найменші учасники святкового дійства – малюки.

З нагоди дня народження рідного міста в Чернівцях на відкриті свята лунали звуки чарівної «Марічки» Михайлюка та скрипки молодого популярного чернівецького скрипаля Кості Лук’янюка, який повернувся з Америки. В урочистій обстановці було оприлюднено імена двох чернівчан, які отримали звання «Почесний громадянин міста». Ними стали – відомий чернівецький художник Олег Любківський та відомий в місті музикант, педагог, керівник і диригент народного оркестру - Лев Борисович Фельдман.

Буковинські ковалі, за традицією, що сформувалась у їхньому середовищі останніми роками, подарували місту черговий витвір мистецтва – «Велике ковальське серце».

Про святкові локації розповідають місцеві журналісти, організатори, учасники та самі чернівчани.

Альона Чорна. Як у Чернівцях відзначали День міста. - Чернівці.- 3 жовтня.- 2019 .- с.10

Сторінку культурних новин газета «Буковина» продовжує присвятами талановитим чернівчанам. Про них читайте в статті «Чернівці здавна славляться талантами». Йдеться у статті і про святковий офіціоз, театралізоване дійство, що мало місце біля будівлі міської ради у ці дні, виставку книжкової продукції, рекордну маскувальну сітку, школу буковинської тайстри та інші цікаві події святкування Дня міста.

Людмила Черняк. Чернівці здавна славилися талантами. Буковина.- 10 жовтня.- 2019.- с.9.

У святкові дні чернівчани та гості столиці Буковини мали нагоду ознайомитись в Центрі культури « Вернісаж» з художніми творами відомого чернівчанина Ігоря Хілько, в краєзнавчому музеї з творчими роботами Лариси Дем’янишиної, яка з 2001 року тісно співпрацює з клубом інтелігенції «Просвіта» Южного, побувати в полоні величної музики відомого композитора, музиканта і співака Євгена Воєвідки, концерт якого відбувся в Міжнародний День музики в обласній філармонії.

Людмила Черняк. Кращого краю, ніж Буковина, немає. Чисті ізвори Лариси Дем’янишиної. У полоні величної Музики.- Буковина.- 10 жовтня.- 2019.- с. 8

Про символічну композицію з металу, яку ковалі подарували місту йдеться у статті газети «Молодого буковинця». На неї п’ятеро ковалів витратили півтони матеріалу, ковальське серце автор ідеї Андрій Хорт назвав «З любов’ю до Чернівців». В інтерв’ю журналістам він розповів, що його колеги - однодумці мають наміри розмістити свою композицію на одній із площ рідного міста.

Надія Будна. Чернівчанам викували серце.- МБ.- 10 жовтня.- 2019.- с.5.

611 річницю Чернівців жителі міста відзначали майже тиждень… Ярмарками та концертами, показами мод та боями вікінгів розважали приїжджих гостей та туристів чернівецькі підприємці, дизайнери, митці та актори.. В ході святкувань на Соборній площі міста відбулось видовищне дійство -«Богатирський турнір», неподалік молоді люди та організатори проводили волонтерську благодійну акцію «Життя в твоїх руках», на площі Пресвятої Марії працював святковий імпровізований монетний двір, на Центральній площі міста своїми виступами вітали присутніх маленькі чернівчани.
Напередодні святкувань в Чернівці з’їхались представники всіх релігійних конфесій. Разом з чернівчанами молилися за місто над Прутом, за його мешканців та владу…

Чернівці пережили сутички вікінгів та встановили рекорд.- Погляд.- 10 жовтня 2019.- с.8.

Також в ці дні в Чернівцях вперше було презентовано картини відомої буковинської художниці Лариси Дем’янишиної, розповідає на своїх сторінках газета «Погляд», в залі учбово – методичного центру культури Буковини в рамках святкування Дня міста відбулась презентація творчих робіт заслуженого майстра народної творчості України Михайла Покиданця «Terra вишиванка», на вулиці О. Кобилянської в Центрі культури «Вернісаж» - дарували свої творчі роботи чернівчанам молоді художники та випускники Вижницького коледжу прикладного мистецтва.

Малює світлі картини і варить чудовий борщ. - Погляд.-10 жовтня.- 2019.- с. 14
Від Михайла Покиданця – «Terra вишиванка».- Погляд.-10 жовтня.- 2019.- с. 14
Безмежна любов до Вижниці і прекрасного.- Погляд.-10 жовтня.- 2019.- с. 14

Також з 3 по 5 жовтня у Чернівцях відбувся фінал Всеукраїнського конкурсу молодіжної творчості «Мирний космос». Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я» проводило його спільно з Національним центром аерокосмічної освіти молоді України ім. О.Макарова та Чернівецьким центром юних техніків ім. Л.Каденюка за підтримки фонду Л.Кучми «Україна» та місцевої влади. Про це читайте на сторінках газети «Версії». А також про живописні роботи художника – символіста знаного в краї та в різних країнах Світу, учасника відомих Всеукраїнських та міжнародних проектів, який багато працює у столиці України, буковинця за походженням - Анатолія Фурлета. Журналісти звертають увагу свого читача на доленосну подію в житті передмістя Чернівців – Садгори. На її пам’ятки 12 століття та заходи, які присвячуються 500 літтю Рогізни. Також запрошують на а виставку творчих робіт Олега Любківського «Єрусалим, будований над Прутом», яку відкрито у Галереї на вулиці Шейнберга.
Детальніше про ці та інші події читайте на сторінках газети «Версії».
 
«Мирний космос» фінішував у Чернівцях.- Версії.- 10-16 жовтня .- 2019.- с.8.
Буковина…столиця...світ Анатолія Фурлета.- Версії.- 10-16 жовтня .- 2019.- с.8.
«Terra вишивана» від Михайла Покиданця - Версії.- 10-16 жовтня .- 2019.- с.8.
Про Рогізну тільки з любов’ю.- Версії.- 10-16 жовтня .- 2019.- с.8.
«Єрусалим, будований над Прутом».- Версії.- 10-16 жовтня .- 2019.- с.8.


Джерело фото: https://www.0372.ua
Підготувала Галина Мурмилюк