«…В пам’яті людей залишаються тільки добрі люди і добрі книжки» М.Яцків

Коли рік відлічує свої останні дні, прийнято оглянутися назад, подивитися, що зроблено, чого досягнуто, а що і не вдалося. І наскільки дорогим і вартісним є момент, коли видно результат багаторічних, дуже наполегливих, часами аж надто складних і непростих зусиль. Але від того і справжньої радості більше.
Саме такою була зустріч, яка зовсім нещодавно відбулася в Чернівцях.
Дуже вишукана, продумана до кожного штриха – це звіт "Програми підтримки книговидання імені Антона Кохановського". Як коротко і влучно написав про неї Сергій Воронцов: «Мета програми – щоби були книги про Чернівці, якісні книги про Чернівці, абсолютно неймовірні книги про Чернівці». І вийшли тільки такі, тут вже постаралися члени експертної ради.
 
 
 
Це направду унікальна програма, завдячуючи якій за чотири роки світ побачили 33 книги про Чернівці різних авторів, «об'єднаних однією важливою ідеєю - зберегти у просторі і часі образ міста, як складової частини європейської історії та культури». На це важливе та шляхетне, і як влучно відзначив художник Олег Любківський «знакове і результативно-предметне дійство у культурному житті нашого міста» зібралося дуже невелике коло людей, причетних до такого вагомого результату. Це насамперед автори, видавці, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, для якого книжка з дитинства завжди була важливою, представники депутатського корпусу та експертної ради, працівники бібліотек. І дві симпатичні кураторки, трішки стомлені, але щасливі – Ірина Вишневська та Оксана Меленко. Адже це їхніми невтомними стараннями та витримкою не один раз залагоджувалися найскладніші організаційні моменти, які щораз виникали між авторами, видавництвами та фінансовими структурами. Але результат того вартий. Адже можна нарікати на проблеми, несправедливість, нестабільність, «ніхто не читає» та ще можна знайти багато різних перешкод, чому не можна зробити. Та які б не були креативні проекти і задуми, коли не буде дуже конкретної матеріальної підтримки, а то й організаційної підтримки, то вони так і зависнуть на рівні…нездійсненних мрій. А можна мовчки і наполегливо працювати і отримати дуже вартісний результат, який назавжди залишиться свідченням того, що в цьому місті жили і працювали освічені та культурні люди. Або як сказав свого часу Пауль Целан, коли йому вручали літературну премію: «…я народився в місті, де живуть люди і книги».
 
І безперечно, основною дійовою особою була – Книга. Всі видання були представлені на красивому банері і розкладені на столі, аби присутні могли з ними познайомитися, якщо раптом якусь книжку хтось пропустив.
Кожен із запрошених отримав надзвичайно симпатичний презент – пряник із логотипом Програми, що залишило дуже милий спогад про цю зустріч і причетність до дійства. І цей вишуканий штрих підкреслив, що в такій благородній справі дрібниць немає.

Серед книг безперечно є шедеври книговидавничої справи, які вже назавжди стануть гордістю міста. Це розкішні мистецькі видання як от «Це місто колись називалося «CZERNOWITZ» Олега Любківського та «Чернівці. Czernowitz» художній альбом, який упорядкували Тетяна Дугаєва та Сергій Осачук. В цьому ряду і поважний фотоальбом – каталог «Вітання з Чернівців. Вулиці, площі, містяни на старовинних поштових листівках», який впорядкувала Світлана Побережник. Серйозне дослідження, над яким довший час працювало дві професорки нашого університету – доктор архітектури Ірина Коротун та доктор історичних наук Тамара Марусик «Архітектурне диво Чернівців»

Дуже теплими і світлими є книги спогадів про місто – «Місто пахло корицею й кремом «Nivea» та «Ательє на старій вулиці міста, що пахло корицею і кремом Nivea» автором яких є чернівчанка Наталя Гриценко; «Книга з повітря «Chernowits» Сергія Воронцова; «Чернівці для своїх» В. Килинича, «Горіхове дерево» Марти Блум. Їх найбільше читають чернівчани, тому що вони перегортають сторінки з життя Чернівців і повертаються в роки своєї молодості, навіть дещо ідеалізовані, але дорогі роки молодості в нашому місті.

Звісно, є серед книг цієї Програми і книги про науковців, про достойних чернівчан, дитячі видання, про спорт, фотоальбоми – але все це також наші Чернівці.

 
А в останні дні грудня були презентовані ще дві довгоочікувані книги – перевидання книги Георга Дроздовського «Тоді в Чернівцях і довкола. Спогади старого австрійця» в перекладі професора Петра Рихла і суттєво доповнене та впорядковане Юрієм Чорнеєм 3-тє видання книги Вернона Кресса «Первая жизнь. (Не)выдумання повесть».
Нам приємно представити і книги, які були підготовлені в Муніципальній бібліотеці ім. А.Добрянського та вийшли в світ саме за підтримки програми книговидання ім. А. Кохановського. Серед них саме повне видання про життя і творчу спадщину Анатолія Добрянського «Система координат», яке підготувала Інга Кейван. Вперше була написана книга про історію однієї вулиці «Вулиця Українська: мандрівка в часі». З подачі бібліотеки вийшли спогади чернівчанки Марти Блум «Горіхове дерево», так як рукопис перекладу свого часу передав нам поет Микола Бучко.

Цією програмою всі причетні до її втілення в життя подарували свято присутності Чернівців не тільки нинішнім небайдужим мешканцям міста, але й власне її колишнім мешканцям, які ніколи не бувають колишніми, але в силу обставин життя яких …по всіх світах. Але з ними, за ними помандрували книги, які для них дуже дорогі та цінні.
Детальніше про всі книги, які вийшли за підтримки цієї програми можна познайомитись за посиланнями

КНИГИ ЧЕРНІВЧАН - РІДНОМУ МІСТУ
http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=1101221

КНИГИ РІДНОМУ МІСТУ
http://www.dobrabiblioteka.cv.ua/ua/news?id=1119209
Тому ще раз висловлюємо слова вдячності всім причетним до видання, шановним кураторам, що ці книги побачили світ!
А ми зичимо всім учасникам «Чернівецької міської програми підтримки книговидання імені бургомістра Антона Кохановського» креативних і небайдужих авторів, тільки цікавих і вартісних книг про Чернівці та їх достойних мешканців, терпіння та мудрості.

І хай втіхою для всіх буде те, що Ви залишаєте для нащадків непроминущий духовний скарб рідного міста – Книгу!


Підготувала Леся Щербанюк