Лауреати Шевченківської премії 2020

Лауреати Шевченківської премії 2020 – найвищої державної нагороди у галузі культури та мистецтва
 

Комітет з Національної премії України ім. Тараса Шевченка визначив лауреатів премії 2020 року.
У номінації «Література» переможницею стала поетеса, прозаїк, перекладачка і дослідниця літератури зі Львова Маріанна Кіяновська. Першість вона виборола з книгою поезій «Бабин Яр. Голосами».

Маріанна Ярославівна є активним популяризатором сучасної української друкованої книги та засновником літературної премії «Великий їжак», якою відзначаються автори кращих україномовних книжок для дітей. Наразі Маріанна Кіяновська є авторкою книг «Інкарнація»(1997), «Вінки сонетів»(1999), «Міфотворення» (2000), «Кохання і війна» (2002) , «Книга Адама» (2004) «Дещо щоденне»( 2008), «Стежка вздовж річки» та ін.

Першу премію з нею розділив Тарас Прохасько сучасний український прозаїк, журналіст, критик, перекладач з Івано- Франківська, який почав писати свої твори у 12 річному віці і сьогодні є автором цілої низки книг. Серед яких «Інші дні Анни»(1998),
«Непрості» ( 2002), книга «Одної і тої самої», за яку у 2013 році він отримав премію Юрія Шевельова, «Ознаки зрілості» (2014), «Куди зникло море»(2015) та інші. Чимало свого часу письменник приділяє перекладам на українську та іноземні мови.
У 2020 році Шевченківської премії була удостоєна його книга есеїв
« Так, але…
».

Твори обох авторів активно перекладаються англійською, німецькою, грузинською, італійською, івритом, російською, литовською, білоруською мовами.

Треба відзначити також, що у номінації «Театральне мистецтво» цьогоріч перемогла опера-реквієм «Йов» Романа Григоріва, Влада Троїцького та Іллі Разумейка. Журі відзначило те, що опера «Йов» поєднала досі непоєднуване: оперу та сучасну музику, ораторію та постмодерний театр, реквієм та авангард. А сама драматургія вистави заснована на контрасних зіставленнях книги Йова. При чому у кожній країні ці тексти читались і читаються мовами різних країн.
Доречно буде відзначити також, що опера «Йов» увійшла до числа десяти найкращих опер у світі.