Нові надходження. Гіперпростір Мічіо Кайку

Подарувати книгу в бібліотеку-значить визначити престиж цієї книгозбірні, її місце в культурному та інтелектуальному житті рідного міста, краю та нашого суспільства. Тому працівники бібліотеки ім. А.Добрянського щиро вдячні всім тим читачам, які опікуються долею нашої книгозбірні та приносять в дар цікаві книги. Висловлюємо щиру подяку і за сьогоднішній дарунок, адже ми таким чином отримали Світовий бестселер.

Мічіо Кайку. Гіперпростір. Наукова одіссея крізь паралельні світи, викривлений простір-час і десятий вимір.-2-е видання/Переклала з англ. Анжела Кам’янець.-Львів: Літопис, 2019.- 400с.

Призначення науки у всі часи було відкривати справжню сутність об’єкту, але якби ж то зовнішній вигляд об’єкта був тотожний його сутності. Тоді б було все просто. В цьому і полягає складність. Якби наші уявлення про всесвіт були правильними, то наука розкрила б усі таємниці ще тисячі років тому…

До прикладу, починаючи зі шкільної парти ми знаємо, що світ тривимірний. І очевидно, щоб описати будь який об’єкт у нашому всесвіті, нам достатньо довжини, ширини і висоти. Автор пропонованої Вам книги пише, що досліди з немовлятами і тваринами засвідчили, що ми приходимо в цей світ із вродженим відчуттям його тривимірності. Якщо додати час як ще один вимір, то чотирьох вимірів достатньо, щоб визначити місце будь -якої події у всесвіті. Однак це вкорінене уявлення про наш світ було вперше сформульовано давніми грецькими філософами ще два тисячоліття тому. У пропонованій же книжці йдеться не про це, а про наукову революцію, про так звану теорію гіперпростору, яка передбачає існування інших вимірів, окрім відомих нам чотирьох.

Виходячи з цього можна припустити, що наш всесвіт співіснує з іншими всесвітами, як би ми заявляючи це не наражались на висміювання теорії.

Мічіо Кайку пояснює це на сторінках своєї книги дуже просто:
«Два епізоди з дитинства істотно збагатили моє розуміння світу і скерували мене на те, щоб стати фізиком – теоретиком.

Пам’ятаю, як час від часу батьки брали мене із собою до славнозвісної японської чайної просто неба в Сан-Франциско. Один із найкращих спогадів мого дитинства – те, як я припадав до берега ставка і зачаровано стежив за коропами, що повільно пропливали попід лататтям, виблискуючи всіма барвами веселки.

У ці спокійні хвилини ніщо не стримувало моєї уяви: в мене виникали наївні запитання, які можна почути від дитини – одинака, – наприклад, як коропи у ставку уявляють навколишній світ. Я думав: який же дивний, мабуть, цей їхній світ!
Коропи, що ціле життя проводять у цьому мілкому ставку, мали б уважати, що їхній «всесвіт» складається з каламутної води і латаття. Плаваючи здебільшого коло самого дна в пошуках їжі, вони тільки ледь – ледь усвідомлюють, що десь там над водою існує інший світ. Вони не здатні збагнути природи мого світу. Мене заворожувало те, що я сиджу лише за кілька дюймів від коропів, однак нас розділяє величезна прірва. Ми з коропами перебуваємо у двох окремих світах, ніколи не переступаючи межі, і водночас між цими світами тільки тонесенька перегородка – поверхня води.

Одного разу я уявив собі, що серед риб можуть бути «коропи – науковці». Вони думав я, неодмінно висміяли б кожну рибу, яка б наважилася припустити, що відразу над лататтям існує паралельний всесвіт. «Коропові науковцеві» реальним видавалося би тільки те, що риба здатна побачити або помацати. Ставок для нього – все

Автор в своїй книзі розповідає, що дедалі більше фізиків у всьому світі, серед яких і чимало нобелівських лауреатів, визнає, що світ існує в багатовимірному просторі. Якщо ця теорія реально підтвердиться, тоді вона докорінно змінить наше уявлення про всесвіт. На сьогодні уже найновіша версія називає число вимірів -10.А це значить, що до чотирьох звичних вимірів (довжини, ширини, висоти, часу) додається ще шість. Теорія гіперпростору вже облетіла світові лабораторії сучасної фізики. Їй присвячено понад 5000 наукових праць. Проте нічого не було написано про цю теорію для нефахівців. Ця книжка перша достовірна, з наукового погляду, й водночас доступна для широкого загалу розповідь про сучасні дослідження гіперпростору.

Кайку   дає нам зрозуміти, що теорія гіперпростору може об’єднати всі відомі закони природи в єдину теорію і теорія гіперпростору може стати вінцем наукової діяльності за останніх два тисячоліття. «Вона може дати нам Святий Грааль фізики, «теорію всього», яку Айнштайн марно шукав стільки років», - каже Мічіо Кайку.
 

Треба сказати, що науковці вже вивчають властивості «тунелів», що сполучають віддалені ділянки простору і часу. «Скажімо,- пише автор, - фізики Каліфорнійського технологічного інституту серйозно допустили можливість створення машини часу у вигляді тунелю, який би сполучав минуле із майбутнім. Сьогодні машини часу вони вже перенесли зі сфери фантастики , і ці машини перетворилися на повноцінний напрям наукових досліджень. Космологи навіть висунули приголомшливе припущення, що наш усесвіт – лише один із безлічі паралельних усесвітів. Ці всесвіти можна порівняти з безліччю мильних бульбашок у повітрі. Зв'язок між цими всесвітами- бульбашками начебто неможливий… Однак проаналізувавши рівняння Айнштайна, космологи довели, що паралельні всесвіти можуть сполучатись між собою павутиною тунелів. На кожній бульбашці ми можемо визначити наш особливий простір і час,пояснює науковець, який має сенс лише на її поверхні; поза цими бульбашками простір і час не мають жодного сенсу.

Найжахливіше в цій історії те, що науковці вважають, що колись наш всесвіт неминуче загине, а з ним – і все життя, що еволюціонувало мільярди років. Згідно з найпоширенішою теорією про походження всесвіту, яка має назву «великий вибух», від величезного вибуху, що відбувся 15 – 20 мільярдів років тому, всесвіт почав розширюватися, й до нині зірки галактики з величезною швидкістю віддаляються від нас. Якщо є у якийсь момент усесвіт перестане розширюватись і почне стискатись, то колись він загине у вогняному катаклізмі, який назвали «великим стисненням», і все розумне життя загине від неймовірної спеки. Проте окремі фізики припускають, що гіперпростір може стати для розумного життя єдиною надією на порятунок. В останні миті існування нашого всесвіту розумне життя може втекти в гіперпростір.

Але позаяк теорія гіперпростору – це добре визначений комплекс математичних рівнянь, то науковці можуть обчислити, яка енергія потрібна, щоб скрутити простір і час у «бублик» чи створити тунелі, які б сполучали віддалені частини нашого всесвіту. Результати на жаль є невтішними. Бо ця енергія значно перевищує всі можливості нашої планети, вона у квадральйон разів більша від енергії наших земних потужних прискорювачів частинок. Мусимо чекати століття чи тисячоліття, каже відомий фізик, доки наша цивілізація навчиться маніпулювати простором і часом, або ж надіятись на контакт із розвинутішою цивілізацією, що вже опанувала гіперпростір.
Семе тому книжка закінчується розглядом цікавого питання: при якому рівні технологій ми могли б опанувати гіперпростір.
 
Очевидно, що продовж кількох наступних сторіч науковий прогрес дедалі пришвидшуватиметься, так що люди навіть не встигатимуть його повністю осягнути розумом. Адже від часу Другої світової війни сукупний обсяг наукових знань подвоювався кожні 10 – 20 років, а це значить, що поступ науки й технологій у ХХІ сторіччі може перевершити наші найсміливіші очікування. Деякі технології, про які сьогодні можна хіба що мріяти, наступного сторіччя можуть стати звичною справою. Можливо тоді і доцільно буде повернутися до питання, коли ми станемо володарями гіперпростору.

Мічіо Кайку - американський фізик японського походження. Один із найбільших популяризаторів науки у світі. В своїх книгах та передачах на телебаченні він доступно і популярно розповідає про найбільш важливі досягнення теоретичної фізики. Книгу Кайку рекомендуємо в першу чергу допитливим читачам, які цікавляться гравітацією, електрикою і магнетизмом, ядерною енергією і чорними дірами, припущеннями науковців та питаннями подорожей кріз простір і час, а також тим читачам, які вважають, що наука це нудно і незрозуміло. Адже людство за останніх 100 років зробило велику кількість відкриттів, які змінили життя нашої планети. Кожного дня відбуваються відкриття, про які більшість людей навіть не здогадується. Треба сказати, що М. Кайку також захоплюється астрономією і є куратором багатьох документальних фільмів на тему побудови Галактики.

Так чи інакше книги весвітньовідомого фізика користуються великою популярністю у світі. Їх читає і старше покоління, і молоде. Одним словом, Мічіо Кайку слухає і читає весь світ. Муніципальна бібліотека не відстає від світових тенденцій сучасного інтелектуального чтива і тому вдячна за  подаровану книгу. А ще тому, що ця книга пропагує науку серед допитливої молоді, наголошуючи і доказуючи кожною своєю сторінкою, що знання з таких предметів як фізика, математика та геометрія є дуже потрібними. Світовий бестселер знайомить нас з науковими технологіями, науковими проривами, стимулює наш інтелектуальний розвиток, одночасно змінюючи нашу свідомість та готуючи нас до майбутнього.
 
фото з інтернету 

Підготувала Галина Мурмилюк