ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ УКРАЇНИ

Готуючись цьогоріч до відзначення Дня Незалежності України, працівники книгозбірні підготували спеціально до цієї дати книжкову полицю «Україна святкує День Незалежності» та віднайшли у фондах Муніципальної бібліотеки видання, присвячені особистостям, які стояли біля джерел зародження Української незалежної держави – В’ячеславу Чорноволу та Левку Лук’яненку.

З огляду на те, що сьогодні суспільним процесам в Україні є притаманний еволюційний характер, не зайвим буде для їх аналізу звернутись до підходів В’ячеслава Чорновола, який «ретельно зважував ситуацію, що склалася в Україні і реально оцінював ті процеси, які відбувалися в державі». Так говорять  його сучасники - однодумці, які підготували до 65 - річчя з дня народження В’ячеслава Чорновола видання «Чорноволівські читання», що містять доповіді учасників науково - практичної конференції «Роль В’ячеслава Чорновола у становленні української державності», яка відбулась 25 березня 2003 року.

Його ім’ям нині називають вулиці, навчальні заклади, громадські організації і встановлюють премії та стипендії. Це Людина, яка все своє життя присвятила справі захисту українського народу, тому для українців його постать набула символічності, а для рухівців В’ячеслав Чорновіл завжди залишиться взірцем політичного лідерства та безкомпромісного відстоювання національно-демократичних ідей.

Чорноволівські читання.- К.: МАУП, 2003.-80с.

У фондах книгозбірні знаходиться ще одне видання присвячене «людині стратегічного мислення і контрверсійному політику» – В’ячеславу Чорноволу. Це книга Гната Василишина «Призначено дійти: В.Чорновіл. Політика та правда життя».

Гнат Василишин. Призначено дійти: В.Чорновіл. Політика та правда життя.-Київ, 1998.- 103с.

Ця розповідь автором задумувалась з метою наблизити до читача особистість Чорновола, яка вже увійшла яскравою сторінкою в історію України. Але розповідь вийшла не про конкретно одну людину, а про цілу добу, в якій довелось жити йому та його сучасникам. Закінчується книга 1994 роком, коли в країні відбулися парламентські та президентські вибори. Коли країна відвернулась від тоталітаризму, повернувши на демократичний шлях. Пройшло з тих днів чимало часу… І нині українська незалежна держава стоїть на порозі вже нових викликів, які їй гідно доведеться пройти. А історія попередників може прислужитися сучасникам гарним досвідом.

Пропонуємо заглянути в історичне минуле і разом з Левком Лук’яненком та перегорнути сторінки його книги «Не дам загинуть Україні!».

Будучи в’язнем Кучинської в’язниці Левко Лук’яненко писав у 1986 році:
Боже, молю одного:
Дай волю моїй Україні!
Й ніколи не вчуєш мого
Жалю за смерть на чужині.

Ця молитва допомогла йому вистояти і вибороти омріяну волю Україні. Тепер Левко Лук’яненко відомий у світі український державний і політичний діяч. Він нещодавно відійшов у вічність ( 7 липня 2018 року), та його думка «Не дам загинуть Україні» була підтримана іншими політиками молодшої генерації. Тому ця книга його політичного доробку, роздумів, інтерв’ю, листів і носить таку назву. Вона зацікавить усіх, кому не байдужа доля нашої держави. У книзі чимало недрукованих матеріалів та фотографій.

Левко Лук’яненко. Не дам загинуть Україні: Документально- біографічне видання. -Київ: Видавничо-культурологічний центр «Софія», 1994.-500с.

Допоможе уточнити хронологію історичних подій минулого та коротко розповість читачам про сторінки історії українського народу «Довідник з історії України» Олександра Уривалкіна.
Цей довідник підготовлений відповідно до програми з історії України для загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій і коледжів. Його можна використати для підготовки питань із зовнішнього незалежного тестування. Для створення цього видання було використано інформацію з численних історичних джерел, розробки вітчизняної і зарубіжної історіографії та сучасні дослідження. Текст книги доповнений історичними документами, довідковим матеріалом, ілюстраціями, картами, а також великою кількістю цікавої інформації.
Довідник стане в нагоді і дорослому читачеві, і школяреві, і студентові для систематизації знань та осмислення історичних подій.

Олександр Уривалкін. Довідник з історії України/ О.М. Уривалкін.- К.: Дакор, КНТ, 2009.- 1008с.

Не менш цікавою для більшості читачів стане і «Новітня історія України» ХХ століття, що охоплює період від 1900 до 2000 року. Видання має статус підручника. Книга складається з трьох розділів. Перший з яких висвітлює Україну в роки визрівання передумов і творення незалежної держави. В другій частині розглядається Україна радянської доби, ну а третій розділ присвячений сучасному періоду у розвитку держави.

Новітня історія України(1900-2000): Підручник / А.Г. Слюсаренко, В.І. Гусєв, В.М. Литвин та ін.- 2-ге вид., перероблене і доповнене.-К.: Вища школа, 2002 .- 719с.

В книзі висвітлено питання формування української національної ідеї. Розглянуто утворення національних політичних партій, участь України в першій світовій війні. Можна також тут прочитати про події української національної революції та її наслідки. Викладено проблеми, пов’язані з періодом радянсько-більшовицької доби, за якої було сформовано тоталітарно-репресивний режим в Україні, що спричинив терор, голодомори, війну та повоєнні політичні репресії. Розглянуто період після проголошення та утвердження державної незалежності України. У цьому виданні (другому, перше вийшло в 2000р.) максимально враховано сучасні наукові погляди, уточнено концептуальні положення, оцінки історичних подій та осіб.

Шановні читачі, на книжковій полиці представлено багато інших видань з якими Ви можете ознайомитись, завітавши до Муніципальної бібліотеки імені А.Добрянського.

Вітаємо усіх відвідувачів нашого сайту та книгозбірні

із найвизначнішим святом Української Держави і пропонуємо переглянути інформацію за посиланнями
 
доброї бібліотеки :
 
 
УКРАЇНА СВЯТКУЄ ДЕНЬ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

 
 
  Особливий День для України – День Незалежності

Картина художника Я.Мацелюха. Україна Воскресла, 1991р.